Här är några kortisar – både välkänt, okänt och oväntat. Håll till godo :)

16 - Ankie Bagger - Vågar du älskaAnkie Bagger – Vågar du älska?

(Lars Finberg/Sussie Tapper)
1985, Hawk Records – HAWKS 1109
Producerad av Ulf Wahlberg

Jag tvivlar starkt på att Ann-Christin ’Ankie’ Bagger behöver någon närmare presentation för den här läsekretsen, men frågan är hur välkänd denna hennes debutsingel är? Måste erkänna att jag även för egen del länge trodde att Herreys-covern People say it’s in the air var hennes första utgåva, men alltså icke.

Tillsammans med bästa kompisen Susie Päivirinta hade hon sedan unga år ägnat sig åt musik i olika former, och redan i tonåren hade de två börjat köra åt olika band. Det ledde senare till att Ankie började turnera som körtjej åt t ex Dan Tillberg och Suzzie’s Orkester, vilket i sin tur ledde fram till att hon fick skivdebutera med Vågar du älska, skriven av Sussie Tapper och Lars Finberg, och producerad av en bloggens ’favoritrattare’ Ulf Wahlberg.

 

- - - Helén Nilson - Another Man's World

Helén Nilson – Another Man’s World

(Jonas Warnerbring)
1988, Bozz/Electra – BOS 1032
Producerad av Jonas Warnerbring

Här har vi en sån där alldeles underbar ’svensk-vinyl-singel’ som helt enkelt inte går att gömma undan… Vi snackar om en ultrakitschig synth-ballad, skriven och producerad av Jonas Warnerbring, som i samma veva hade legat bakom det fantastiska French Revolution-projektet tillsammans med Paris Edvinsson. Men, samtidigt som French Revolution var välgjort och ambitiöst, så är detta…ja som sagt, kitschigt och ’over-the-top’ på alla sätt!

Vem Helén Nilson är? Det har jag ingen aning om – och kommer förmodligen heller aldrig få veta…

 

12 - Silver - En gång tillSilver – En gång till

(Kjell Lövbom)
1982, Bastun
Producerad av Kjell Lövbom

Ännu en singel som helt plötsligt dök upp från intet, och typ öppnade upp en ny värld. Eller ja, jag fick i alla fall lära mig hur Kjell ’Kee Marcello’ Lövbom själv lät i samma veva som han tillsammans med Peo Thyrén började skriva och producera högklassiga små pärlor åt både den ena och den andre.

Bakom namnet Silver döljer sig nämligen nämnde Kjell (E. Silver) och en viss Ingvar Larsson (K. Silver). Jag vet inte vem som gör vad i duon, men ska vi tro att det är Ingvar som står för den tämligen halvtaskiga sången? Faktum är att det egentligen inte är så mycket mer än de rätt sköna syntharna som vittnar om att det är en av det mittre 80-talets stora svenska hitskapare och producenter som är inblandad här. Med andra ord, här är kuriosavärdet avsevärt högre än kvaliteten :)

 

06 - Moby Dick - When The Time ComesMoby Dick – When the time comes

(Carl-Roland Häggqvist – Roland Ebert)
1986, Red House Records
Producerad av Moby Dick, mixad av Anders Hansson

Gruppen Moby Dick skrev jag om redan i januari i år (Här hittar du det inlägget), den gången om deras femte, och troligen mest kända, singel Song from the radio. Här har vi deras tredje utgåva, och den första som jag minns att jag hörde. Som i så många andra fall så handlade det om att den testades på Tracks, och som i minst lika många fall så hade jag nog aldrig fått höra den igen om jag inte hade varit flink med inspelningsfingret.

Det här var en låt som jag ofta återkom till på det där blandbandet, och långt senare hittade jag singeln i en sån där fantastisk 5-kronorslåda på en skivmässa. Tänk så tunn min skivsamling hade varit om inte mina favoriter hade ansetts vara så lite värda :)

 

4 thoughts on “Lite gott och blandat…

  1. Jag spelade in En gång till med Silver, på kassett, BASF Ferro C60, från lokalradion, typ 1983. Bandet tog slut under inspelningen och jag missade vad hallåan sade att bandet hette. Jag tyckte gitarren och syntarna var suggestiva och väldigt tuffa. Från och till försökte jag hitta låten utan framgång. 34 år senare fann jag den på Jutube. Ett mysterium mindre. Tackar.

  2. Just for the record…Det ÄR Kee Marcello som sjunger på singeln med gruppen Silver och Ingvar Larssons enda bidrag är klaviatur som han förövrigt även spelade i det svenska New Wave-inspirerade bandet Camouflage under 80-talet! =)

    1. Såpass! Ja, bra sång var det ju i alla fall inte…men klaviaturen låter bra :) Camouflage alltså, som sen fick byta namn till Tapirerna när de tyska namne till sist reagerade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *