Small, Fat’n Beautiful – en bagatell jag inte vill glömma bort…

Det är ju ingen hemlighet att Shanghai är ett av de 80-talsband som löper lite som en röd tråd genom den här bloggen. Svårt att svara på varför egentligen, men jag har väl dels hängt upp en massa nostalgi kring deras musik, och sedan har ju flera av medlemmarna sett till att dyka upp även på andra håll i min skivsamling. Här är ett sånt exempel…

SFB-Drygt ett år efter att Shanghais andra upplaga gått skilda vägar, och i samma veva som både Uffe Söderberg samt Anders Eliasson och Micke Ellgren (som Trixie) singeldebuterar, så dyker även Niklas Bergqvist upp i konstellationen Small, Fat’n Beautiful. De är ytterligare ett exempel på hur ett band upplevdes som stora tack vare en hel del reportage i OKEJ, även om de i praktiken inte slog särskilt stort, bortsett från julsingeln Julen är här, som många faktiskt verkar minnas. Bl a skrev OKEJ:s Anders Tengner att deras första singel var ”Årets ballaste debut”…

Small, Fat’n Beautiful var det alltså. Ja, det är ju ingen tvekan om att approachen på det här bandet var allt annat än seriöst och kryddad med en stor portion självironi och marknadsföringsförmåga. Den officiella historien om bandet var den att Niklas fick panik när Shanghai splittrades – ”Jag var aldrig den drivande motorn i bandet, dessutom är jag liten och ful. Jag såg framför mig hur jag tvingades jobba på fabriksgolvet på Scania. Men jag ville ju fortsätta jobba med musik och kom att tänka på Stefan ’Gurra’ Gustavsson, en gammal kompis som jag hade lekt med i studion. Kontrasten mellan mig, en smal, liten kille på 52 kilo och Gurra på 116 kilo var kanon – nu behövde vi bara en snygg sångare…” Valet föll på hårdrockssångaren Rickard ’Rille’ Torgrimsson, som med andra ord fick komplettera ”Small” och ”Fat”, genom att vara ”Beautiful”. Hmm, skönt att man för en gångs skull har utgiven intervju att hänvisa till, de där kategoriseringarna tar jag inget som helst ansvar för ;-)Small, Fat'n'Beautiful - Änglar

Musiken då? Ja, de släppte allt som allt fem (eller ja, egentligen sex) singlar med mer eller mindre fjantiga texter, men jag gillar verkligen deras naiva gladpop, eller vad vi ska kalla det. Låt oss börja med debuten:

Small, Fat’n Beautiful – Änglar
(Gustavsson, Bergqvist, Torgrimsson)
1988, Electra/Bozz – BOS 1011
Producerad av Anders Eliasson och Micke Ellgren

01 - Small Fat'n Beautiful - Wam Bam Boomerang

Den vill jag minnas bubblade till Trackslistan, eller också är det bara efterkonstruerat önsketänkande? Änglar producerades alltså av forna Shanghai-vännerna Anders och Micke, medan de när det var dags för singel nummer två vände sig till husproducenten på skivbolaget Bozz, d v s forne Secret Service-medlemmen Ulf Wahlberg. Kanske är det därför, men den här låten håller jag bland mina största favoriter från det svenska 80-talet. Och det står jag för :)

Small, Fat’n Beautiful – Wham Bam Boomerang
(Gustavsson, Bergqvist, Torgrimsson)
1988, Electra/Bozz – BOS 1018
Producerad av Ulf Walhberg

Small-Fat'n-Beautiful---Julen-Er-Her

Och nu då över till det som då kanske skulle kunna kallas för deras enda ”hit” – alltså Julen är här, en jullåt som jag alltid har saknat på de eviga utgåvorna av julsamlingar varje år. Men, eftersom ni säkert har hört den här förr – så kör jag den norska versionen :)

Small, Fat’n Beautiful – Julen Er Her
(Gustavsson, Bergqvist, Torgrimsson, Sandh. Norsk text: Ivar Thorstensen)
1988, Electra/Bozz – BOS 1030 (”Julen är här” är BOS 1027)
Producerad av Team Pegurinis

Small Fat'n'Beautiful - Galen Kärlek

Sedan har vi då två låtar kvar, sedan har vi täckt in hela SFB:s diskografi :) Och ja, tar man sig förbi de nästan Uggla-liknande texterna, så tycker jag att även dessa är riktigt skönt bubblande poppärlor. Intressant att konstatera för er nördar där ute är också att tekniker på alla deras utgåvor är Gunnar Silins, doldisen som vi även förknippar med de svenska Beat Box-utgåvorna.

Small, Fat’n Beautiful – Galen kärlek
(Gustavsson, Bergqvist, Torgrimsson)
1989, Electra/Bozz – BOS 1037
Producerad av Team Pegurinis

Small, Fat'n'Beautiful - S.O.S

Men innan vi tar den sista – vad gör då dessa tre skojfriska herrar idag? Ja, en kombination av nätsökande och kontakter säger mig att Niklas jobbar med musik och funktionshindrade ungdomar och har varje år musikläger med bejublade framträdanden. Gurra har bl a gjort musik för prins Bertils begravning och åt Annika Ljungbergs solosatsning, medan Rille bl a uppträder med coverbandet ’Grabbarna Grus’ hemma i Södertälje…

Small, Fat’n Beautiful – S.O.S
(Gustavsson, Bergqvist, Torgrimsson)
1989, Electra/Bozz – BOS 1057
Producerad av SFB & Gunnar Silins

2 thoughts on “Small, Fat’n Beautiful – en bagatell jag inte vill glömma bort…

    1. Helt underbart att denna sida finns!! har letat som en tok efter deras låtar. Gurra var min fritidsledare när jag gick i högstadiet och blev snabbt involverad i alla discokvällar som vi hade där på Frejaskolan i Gnesta….jösses det var längesen :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *