Hasse Carlsson, Otitis och Freddie Hansson (1983-1985)

Som nämnts tidigare så har jag ju de där tre-fyra banden som jag ofta återkommer till, och som ofta har nån sorts relation till de svenska grejer jag gillar och delar med mig av. Ett av de banden är ju Noice, vilket är intressant, eftersom jag egentligen aldrig har varit något större Noice-fan. Men, det är som sagt så att säga ”avyttringarna” som är mer intressanta…och idag tänkte jag avhandla en av dessa…

3234421Jag tänker inte ge mig in på någon biografi om Noice-sångaren Hasse Carlsson, för att göra det är jag alltför dåligt insatt. Han gick bort 2002 i sviterna av ett drogmissbruk som började redan i tonåren, under tiden i Noice. Han hoppade av bandet 1982 och satsade på en solokarriär – en karriär som inte riktigt blev vad han hade hoppats på. Debutalbumet Gryning över stan släpptes snart efter avhoppet från Noice, och året därpå kom albumet Pulsens hårda slag – och det är då det musikaliskt börjar bli riktigt trevligt i min värld ;-)

09 - Hasse C (album - Pulsens Hårda Slag)Bakom det albumet ligger nämligen Otitis, som jag nu än en gång lyfter fram (senast var i samband med Cotton Club) som riktigt intressanta låtskrivare och producenter. Otitis var ju alltså som bekant (?) Jimmy Jimenez och allas vår Anders Hansson, en Sveriges allra bästa låtskrivare och producenter under lång tid. Det som gör det här albumet så bra är då, enligt mig, de starka kopplingarna till Secret Service-soundet vid den tiden.

De två låtarna här nedan är ju till och med skrivna av herrarna Norell/Håkansson, och enligt vad jag nu har förstått så gavs de ut i samma veva (med engelsk text) med Svenne & Lotta på deras album Colours In Love. Jag vet inte om låtarna i första hand skrevs för Svenne & Lotta, eller för Hasse C, men oavsett vilket så är det riktigt bra pop anno 1983. Men, tyvärr blev det här ingen större framgång, och det blev också ”nästan” det sista vi fick höra ifrån Hasse solo. Mer följer längre ner…

Hasse C & Otitis – E’ de’ sant (If It’s Love)
(Tim Norell & Ola Håkansson)
1983, Sonet Grammofon
Producerad av Otitis

 Hasse C – Natten blir till dag (You’re Mine Until Dawn)
(Tim Norell & Ola Håkansson)
1983, Sonet Grammofon
Producerad av Otitis

3233532Med ”nästan” menar jag dels att han ju faktiskt tog sig tillbaka från många års heroinmissbruk för att delta i Noice-comebacken 1995, men också att han faktiskt redan 1985 släppte en singel tillsammans Freddie Hansson, keyboardisten från Noice som mot slutet mer och mer hade blivit bandets drivande musikaliska motor. Det hade givit bandet ett mer elektroniskt sound, och det hörs även på den här singeln som Hasse & Freddie alltså gav ut 1985.

Hasse Carlsson & Freddie Hansson
(Hammer, Carlsson, Hansson)
1985, Sonet Grammofon
Producerad av Hasse Carlsson & Freddie Hansson

Gilla & dela!

2 thoughts on “Hasse Carlsson, Otitis och Freddie Hansson (1983-1985)

  1. Kan tillägga att ”Är Det Sant” även spelades in av Herreys 1984 och gavs ut på deras album ”Diggi-Loo Diggi-Ley”. De spelade även in den engelska versionen ”If It’s Love” till den internationella versionen av albumet. Så nu vet du det. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.