Angeleye > Angel > Angel’s > Angel Eyes…

Det råder ju vid det här laget ingen tvekan om vari en av mina passioner ligger – att följa artister och grupper på dess väg från ingenting till antingen framgång eller fortfarande ingenting. Och ibland tillbaka från framgång till ingenting.

Det här inlägget har den senare ingångsvinkeln. Från början var det egentligen bara en låt som jag hade tänkt lägga ut med det här bandet, men sen insåg jag att det fanns material till något av en bakvänd Askungesagan – och sånt är ju som sagt alltid kul :)

Angel_Det handlar alltså om Angel – tjejbandet från Degerfors som i och med Sommaren i city  har försäkrat sig om en evig plats i den svenska pophistorien. Dock var ju den låten och största delen av deras album Äventyr i natten ett verk av låtskrivarna och producenterna Bobby Ljunggren och Håkan Almqvist, och i praktiken är det bara språket som skiljer det albumet från det material som Ljunggren/Almqvist i samma veva gjorde med Erika. Intressant, för visst var/är det väl så att Angel kategoriseras som ’schlagerpop’ medan Erika placeras i nån sorts ’light-AOR-fack’? Men, nog om det, åter till bandet Angel…

04 - Angeleye - AngelEller ja, Angeleye som de hette på den singel som jag från början hade tänkt lägga ut här. 1990 släpptes den, skriven av Linda Jansson – som då var keyboardist i bandet, men som senare till genombrottet hade tagit över som sångerska. Hennes meriter som låtskrivare är förresten långt mer intressanta än så, eftersom hon ju som bekant (?) år 2000 låg bakom Roger Pontares När vindarna viskar mitt namn tillsammans med bl a hennes man Peter. Men, tillbaka till Angeleyes singel från 1990 – låten heter Angel (!) och producerades av Stefan Andersson & Per Aalto (se även Ruff’nReady samma år) i ett tidstypiskt sound som får oss att tänka på bl a So What och Kiss’n’Tell.

Angeleye – Angel
(Linda Jansson)
1990, ESR Productions
Producerad av Stefan Andersson & Per Aalto

R-1094073-1344766694-1396Debutsingeln floppade rejält och när sedan genombrottet kom året därpå så hade bandet alltså bytt namn till namnet på den första singeln. Sommaren i city blev som sagt en jättehit, och alla trodde nog också att de skulle fortsätta framgångssagan när det var dags för Melodifestivalen 1992. Deras bidrag Venus Butterfly fick en massa uppmärksamhet på förhand, men i praktiken uppfyllde det istället alla epitet på en ’karriärdödare’. När ovan nämnda album sedan dök upp, så var ingen längre intresserad, vilket jag tycker är synd – albumet är långt bättre än både Sommaren i city och framförallt bättre än Venus Butterfly. Här är en av de låtar som inte skrevs av Ljunggren/Almqvist, men som ändå låter som Erika…

Angel – Ge och ta
(Linda Jansson)
1992, PolyGram Records
Producerad av Bobby Ljunggren och Håkan Almqvist

Angel's-BendMeShapeMeNu är det dags att börja hänga med. Du minns väl att tjejerna började sin skivkarriär som Angeleye, för att sedan slå igenom som Angel. Men, troligen kände de att de behövde lämna sommarplågestämpeln och Melodifestivaldebaklet bakom sig – för när det efter en tids tystnad var dags för comeback, så var namnet ändrat igen. Inte mycket men ändå – på singeln Bend me, shape me var det Angel’s som gällde. Låten är en cover på en 60-talslåt, och i Angel’s’s (?) version har den transformerats till tidstypisk eurodance, producerad (och även med rapinslag) av Stevie James.

Angel’s – Bend me, shape me
(Weiss-English)
1994, Virgin Records
Producerad av Stevie James

AngeleyesStayWithMeIngen vidare lyckad comeback, och bandet – som vid den tiden hade blivit en trio – drog vidare med nya idéer. Senare samma år var de tillbaka igen, men nu med nästan samma namn som från början – Angel Eyes. Den här gången bestämde de sig för att hänga på i kölvattnet av Ace Of Base, och jag måste säga att trots bristen på originalitet (som om det nånsin hindrat mig…) så var det här ett stort steg i rätt riktning. Dock så blev det också det sista steget och livstecknet från bandet med en-aldrig-sinande-kreativitet-kring-vad-man-kan-kalla-sig- som-påminner-om-det-engelska-ordet-för-ängel.

2007 gjorde de en kort comeback och deltog på Stockholm Pride och i TV, framförandes gamla klassiker, och då uttryckte man också en önskan om att återigen vara med i Melodifestivalen. Vi väntar fortfarande…

Angel Eyes – Stay with me (Deputy Radio Mix)
(Linda Jansson, Maria Zaring)
1994, Virgin Records
Producerad av Joakim Skog, edit av T.O.E.C

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *