Stallion – Helpless (1987) + Physical (1989)

En genre i 80-talets svenska vinylmylla som jag till största delen håller mig ifrån, trots att jag gillar en del av det, är den s k Scandirocksvängen. Europe, Treat och 220 Volt var några av de namnkunnigare banden i genren, men deras efterföljare och likar var otaliga. Men, inget är hugget i sten – Dalton skrev jag om i somras, och jag tangerar gärna genren om AOR- och popinslagen är tydliga, som t ex i fallet med Guardian Angels här – och när det gäller dagens band, Stallion!

satlllDet här är ett gäng som jag egentligen inte vet mycket om, men jag har i alla fall luskat ut att de bildades i Karlskoga redan i slutet av 70-talet under namnet Misery. Att jag plockar in dem här beror egentligen uteslutande på att de ganska långt senare hamnar mitt bland ”mina” band och skivetiketter – och är man nörd så är man ;)

- 00 - Stallion - HelplessStallion bestod av Lasse Johansson (sång), Michael Johansson och Rafael Martinez (gitarrer), Christer Sundell (keyboards), Peter Andersson (bas) samt Kenneth Augustsson (trummor) och sent 1986 hamnade de i Alpha Records katalog med singeln Helpless. Sedan att den inte gavs ut förrän i mars -87, och därmed rörde till i numreringen, det är ju en annan sak. Men som sagt, är man nörd…

Stallion – Helpless
(L Johansson – P Andersson)
1987, Alpha Records – ONESIN 050
Producerad av Stallion, Jonas Kuling, Ronny Lahti

13 - Stallion - PhysicalHelpless-singeln är väl egentligen inte jättebra, och albumet On The Run från -87 har jag inte hört, så jag hoppar raskt två år framåt i tiden. Då dyker de nämligen upp igen, den här gången på ännu en av mina favoritetiketter, Eurozont. Låten heter Physical och är betydligt bättre, i min värld i alla fall :) Utan att på nåt sätt förringa själva bandet, så tillskriver jag ändå en betydande del av den förbättringen till producenterna Anders Eliasson och Micke Ellgren, d v s männen bakom Trixie och del av Shanghai Mark II. Dock blev den det sista vi mig veterligen fick höra från Stallion, så vi fick aldrig veta om utvecklingen tänkte fortsätta…

Stallion – Physical
(L Johansson – P Andersson)
1989, Eurozont – EZS 005
Producerad av Anders Eliasson, Micke Ellgren

3 thoughts on “Stallion – Helpless (1987) + Physical (1989)

  1. Hallå!
    Peter från Stallion här. Jodå, utvecklingen fortsatte ett tag till. Lasse och jag gjorde ytterligare låtar och blev erbjudna skivkontrakt, tackade nej och hoppade på, var med startade upp coverbandsvågen i Sälen. Blev kvar i den svängen 10 år;)

    1. Nej men åh, alltid lika kul när man får respons från ”förstahandskällor” :) Särskilt kul är det ju dessutom när jag inte visste mycket mer än medlemmarnas namn. Tack Peter för lite mer info!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *