Beat Box-etikettens första stapplande steg (#001-007)

Som bekant var det ju Beat Box-etiketten som en gång i tiden fick mig att lägga beslag på domännamnet beatbox.se, men när det väl blev aktuellt att börja använda den, så var det det minst lika roligt (om inte roligare) att dela med mig och skriva om svenskt 80-tal – inte minst för att det faktiskt inte finns att hitta i särskilt stor utsträckning på annat håll på nätet.

När det gäller italo-disco så finns det ju faktiskt hur mycket som helst ’därute’ – dock inte så ofta relaterat till just Beat Box, utan oftast till låtarnas originalutgåvor på t ex italienska bolag som Time, Memory och Discomagic. Så, därför känner jag trots allt att det finns anledning att lyfta fram Beat Box-diskografin – och inte minst är jag väldigt stolt, vilket jag har påpekat tidigare, över att ha en fullständig förteckning redan från den första utgåvan på Beat Box. I skrivande stund om  du söker på nätet för att få lyssna på Alex And The City Crew Say What, Say Who, så får du en enda vettig träff. Min ;-)

Men, det ska ju sägas – en stor del av de tidiga BB-utgåvorna är inte alls bra, och väldigt långt i från italo-disco – här ryms framförallt mycket breakdance och soul av det ’billigare’ slaget…

BB001f#1. Alex and The City Crew – Say What, Say Who

(Type-Kleiss)
1984, Beat Box – BB 8001
Producerad av Decker-Kleiss

En annan företeelse som var populär i DJ-kretsar under mitten av 80-talet, verkar ha varit den tidens ’mash-ups’ och nån sorts ’cover-megamixar’ (vilket jag skrev om här) – oftast ganska kassa, men den här faktiskt ganska ok :)

BB002f#2. Oozay – Scratching Situation

(Moyet-Clarke)
1984, Beat Box – BB 7002
Producerad av The Lenny Twins

Och här kommer ytterligare en rap/break-grej. Lite bättre än den första, men njae…jag vet inte. Det här är väldigt mycket högre andel kuriosa än kvalitet ;-)

BB003f#3. Monzie D & Too Quick – Intelligence

(Cekic-Alston)
1984, Beat Box – BB 7003
Producerad av Began Cekic

Sakta men säkert så börjar ”min” typ av musik göra sig påmind, här till att börja med i form av en klassisk 70-talsdiscolåt, till största delen instrumental.

BB004f-#4. Starflight – Dancer

(Soccio)
1984, Beat Box – BB 7004
Producerad av Lynn, Winkler, Busschots

Ännu mera 70-talsdisco, fast här i electro-italo-tappning. KC & The Sunshine Band gjorde originalet 1976, 1983 släpptes den här vocoder-versionen i Italien, och året efter plockades den alltså upp av Beat Box-gänget.

BB005f-#5. Digital Game – I’m Your Boggie-Man

(Casey-Finch)
1984, Beat Box – BB 7005
Producerad av Paganini-Novaga. Editerad av Fredrik Ramel

Etikettens sjätte release var egentligen inget annat än en återutgåva. Visst, Fredrik Ramel putsade till ljudbilden en aning, men det hela ligger väldigt nära det brittiska bandet Stretch’s originalversion från 1975. Många år senare dock, 1999, skulle Gigi d’Agostino komma att använda samma låt till sin Bla Bla Bla – och då låg man längre ifrån originalet :)

BB006f#6. Stretch – Why Did You Do It?

(Kirby)
1984, Beat Box – BB 7006
Producerad av Paganini-Novaga. Editerad av Fredrik Ramel

Äntligen! Första riktiga italo-låten, skriven av bl a Spagna och producerad av två herrar som skulle komma att ligga bakom många Beat Box-klassiker genom åren. Baby’s Gang var ett gäng tjejer i 8-16-årsåldern som naturligtvis sattes ihop av cyniska producenter och allt det där, men strunt i det! De levererade ett gäng underbara italo-låtar, där den här från 1983 förmodligen är den mest kända. Dock beror det troligen också på att Boney M (på tal om cyniska producenter…) fick en stor hit med Happy Song samma år som Baby’s Gangs version gavs ut i Sverige.

BB007f#7. Baby’s Gang – Happy Song

(Pignagnoli, Spagna, Bacciocchi)
1984, Beat Box – BB 7007
Producerad av  Zanni & Cundari

…och med det får man ju säga att Beat Box hade kommit igång ordentligt, i och med den första ”riktiga” italo-disco-releasen. Resten är historia, och den fortsätter vi med en annan gång…

1 thought on “Beat Box-etikettens första stapplande steg (#001-007)

  1. Kul lista. Jag halkade in här för jag skulle tvätta vinyl och första skivan var Monzie D och jag undrade vilka de var. Minns att vi spelade den på närradion 1985 cirka och tyckte den var häftig. Remixen kom ju 1984, men originalet året innan. Och det känns lite som den är inspirerad av till exempel Grand Master Flash – The message.

    Starflight – Dancer är en cover på Gino Soccios hit från 1979.

    Alex and the city crew minns jag att Clabbe spelade i Rakt över disc sommaren 1984. Då när intresset peakade för breakdance-musik och breakdance-filmer.

    Dags att fortsätta tvätta 😊 ✨🎶

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *