George LaMond och Safire – två representanter för en smyg-favorit-genre…

Du kanske trodde att du visste var du hade mig och bloggen? Svensk synthpop, italo disco, lite schlager, tysk euro och kanske lite AOR-pudel – det är vad du förväntade dig, eller hur? Låt mig då bredda perspektivet ytterligare – här kommer lite latin freestyle!

R-537429-1267985347Latin freestyle-genren har alltid legat mig varmt om hjärtat, förmodligen för att det faktiskt är den form av amerikansk dansmusik som ligger närmast den europeiska i sitt sound – med sin utgångspunkt från det tidiga 80-talets electro. En stor andel av artisterna och producenterna hade Miami som bas, och bland de tidiga hitsen som kan kategoriseras till genren finns Let the music play (Shannon, 1984), Fascinated (Company B, 1986) och Come go with me (Exposé, 1987).

Bad_of_the_Heart_albumMan kan väl inte direkt påstå att genren nånsin gjorde nåt större avtryck på listorna i Sverige, med undantag från t ex Taylor Dayne’s Tell it to my heart och i viss mån Stevie B och Timmy T som båda gjorde succé med sina ’crossover-ballader’ Because I love you respektive One more try. På klubbarna hördes dock den här musiken – och på Rakt Över Disc, och det är Clabbe jag kan tacka för att jag upptäckte de här artisterna och låtarna som jag ville dela med mig av idag. Som sagt, för mig låter det här som ’eurodisco i breakdance-tappning’ – elektroniskt, dansvänligt och ofta med refränger helt i min smak :)

Safire

(Till att börja med skrivet Sa-fire) heter egentligen Wilma Cosmé och föddes i Puerto Rico, men växte upp på Manhattan i New York. Hon hade ett helt gäng hits mellan 1986 och 1991, men det är Love is on her mind från 1988 som gjorde störst intryck på mig när Clabbe alltså spelade den.

1991 släpptes Safire’s andra album, I wasn’t born yesterday, och därifrån hämtar jag singeln Made up my mind – nästan lika bra, men inte lika utpräglat ’freestylig’ :)

George LaMond

George Gracia, som han alltså egentligen heter har också sina rötter i Puerto Rico och växte även han upp i New York. Debutalbumet Bad of the heart producerades av Chris Barbosa, som några år tidigare legat bakom den ovan nämnda klassikern Let the music play, och som 1990 alltså såg till att George LaMond blev namnet på mångas läppar. Här är Without you och Look into my eyes, två av hitsen från debutalbumet.

Det var som sagt under några år i slutet av 80-talet som freestyle-genren funkade på de amerikanska listorna, men även om det breda intresset snabbt falnade, så har många av artisterna – som t ex Safire och George LaMond fortsatt spela in skivor och är än idag i högsta grad aktiva artister. Dock väljer jag gärna att ’glömma bort’ George’s version av Journeys Don’t stop believing häromåret, och avslutar istället detta med hans grymma Where does that leave love från 1992.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *