Euroish Eighties Ultimate Chart [ #181-185 ]

 

EuroishEighties_181-185Femton låtar har vi avverkat så här långt, och här kommer fem till. Liksom tidigare en blandad kompott, liksom tidigare till största delen tyskt och italienskt, liksom tidigare en kvintett utgiven mellan 1986 och (eller) 1988…och liksom tidigare fem skitbra låtar ;-)

 

185 – Patty Ryan – Stay with me tonight

OLYMPUS DIGITAL CAMERATyskland (1986, ZYX Records)
M/T: C.Hire, G.Rochel, M.Martina
Prod: G.Rochel

Bridget ”Patty” Ryan kan väl knappast påstås ha haft mycket ’egen stil’ – hennes största hit (You’re) My love, (you’re) my life är ju till exempel en sån blåkopia på You’re my heart, you’re my soul att det nästan är pinsamt. Men, originalitet är ju ändå inte så ofta förekommande i eurogenren, så inte behöver hon dömas ut för det ;-)

Här är hennes första hit – en helt enkelt jättetysk, och jättebra, liten bagatell – och i den här versionen, hämtad från samlingen All The Best har man dessutom lyckats trycka in en sån där omistlig rappare som vi bl a också hörde i Sabrina’s Boys

 

184. Taco – Got to be your lover

- 184 - Taco - Got To Be Your LoverTyskland (1988, Pink Records)
M/T: G.Lammers, J.Bastos, T.Ockersee
Prod: G.Lammers, J.Bastos

Vid den här tiden fick den holländske charmören Taco Ockersee ganska ostört stoltsera med sitt artist-/förnamn – fler tänkte på Puttin on the ritz än på mexikansk mat när han kom på tal. Eller ja, ”vid den här tiden”, var en sanning med modifikation – 1988 var han redan tämligen bortglömd (nämnda superhit kom ju redan 1982) och den här låten utgjorde en del av ett ganska hopplöst comebackförsök, med ett sound lånat rakt av från tidens giganter, Stock-Aitken-Waterman.

Med tanke på hur det låter, så skulle jag ju också kunnat ha plockat med hela PWL-katalogen i min ’Euroish-definition’, men för att dra gränsen någonstans, så är detta till skillnad från PWL/SAW tyskproducerat.  Så det här är euro…ish ;)

 

183. Michael Fortunati – Give me up

- 183 - Michael Fortunati - Give Me UpItalien (1986, Flarenasch Records)
M/T: M.de San Antonio, M.Nigro, P.Nigro
Prod: M.de An Antonio, P.Nigro

Nu till en kille som alltid hamnar lite vid sidan av när det ska plockas exempel och guldkorn i eurogenren. Italienske Pierre Michel Negro var bosatt i Frankrike, och gjorde i praktiken allt själv när det kom till musiken. Den här låten anges vara skriven av M.de San Antonio, M,Nigro och P.Nigro – där det första namnet är helt fiktivt, och de båda andra ju i praktiken är hans eget.

Det här är hans debutsingel, och jag kommer ihåg att jag först hörde den i Rakt över disc – jag vill minnas att Clabbe hängde upp sig rejält på Forrrtunati och upprepade det gång på gång genom hela låten. Och minsann, här kommer än ett TV-klipp…

 

182. Public Passion -Flash in the night

- 182 - Public Passion - Flash In The NightItalien (1986, Chapulin)
M/T: M.Artioli, M.Limoni, V.Semplici
Prod: Villa d’Este

När jag tidigare presenterade ’euro-varianten’ av Boytronic, så hängde jag ju lite upp mig på att en stor del av teamet senare skulle utgöra U96. Nu är det dags igen – för här är ett av de första avtrycken från Mirko Limoni och Valerio Simplici, vilka senare skulle utgöra Black Box.

Av det hörs ju dock inte mycket i den här låten – här är soundet mycket synthigare – och riktigt riktigt bra :)

 

181. Gipsy & Queen – Plaza del sol

- 181 - Gipsy & Queen - Plaza de SolItalien (1988, Time Records)
M/T: M.Farina, G.Crivellente
Prod: G.Maolini

Jag nämnde i den förra kvintetten att Farina-Crivellente (och Maolini) skulle återkomma, och jag håller vad som lovats. Här är ett exempel på den ’hi-nrg-variant av italodisco som de ofta låg bakom – i massor! Men, här är ännu ett exempel på när det blev bra.

Just i det här fallet är det dessutom inte bara folket i kulisserna som är bekanta – förgrundsfigurerna i Gipsy & Queen är Elena Ferretti och Clara Moroni, två röster som hördes i typ vartannat italoprojekt, och den senare gjorde sig sedan även ett namn som skivbolagsboss och som ’alternativ’ rock-artist på 00-talet…

 

 

 

5 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart [ #181-185 ]

 1. Hej!

  Jag har följt din blogg sedan jag hittade den för några månader sedan. Jag brukar en gång i månaden, vid månadsskiftet, gå igenom ett antal musikbloggar för att kolla om det har kommit något nytt. Och din blogg är nu med på listan. :-) Du hinner ju publicera mycket på en månad så kanske jag ska kolla din blogg veckovis istället. :-)

  Bäst internationellt när det gäller att samla info inom genren eurodisco-italodisco tycker jag Alens italo disco site är.

  http://www.italo-disco.net/

  Han har en enorm katalog över italo- och eurolåtar.

  Jag har bra koll inom just kontinental disco så är det något jag kan hjälpa till med kommer jag göra det, men hittills verkar du vara välinformerad där.

  Got to be your lover och Stay with me the night är en av mina absoluta favoriter för övrigt, hade garanterat fått en Top-40-plats om jag gjort någon lista som din.

  Bengt

 2. Gällande Fortunatis låt, bryggan innan refrängen låter väldigt lik Bananaramas ”I heard a rumour”. Tydligen hade Pete Waterman för vana ibland att hämta uppslag från låtar han hört så det kanske var lite norpelinorp från SAWs sida.

  1. Ja Jörgen, fast man skulle vilja säga ”-Eller var det tvärtom?” – men i det här fallet stämmer ju inte tidsaxeln :)

 3. Inte så mycket min vecka det här men det är verkligen roligt att se folk dansa till musik man själv absolut inte tycker går att dansa till och Michael Fortunatis dansare är ju närmast heroiska. Får nog ge Gipsy & Queen – en semi-hit här på slutet i alla fall :-) Det här skulle jag gärna dansa till :-)

  1. Och jag uppskattar att du, trots allt ;) engagerar dig och lyssnar och kommenterar. Och visst är det inte minst roligt att se dessa klipp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *