Euroish Eighties Ultimate Chart [ #186-190 ]

 

Missade ju att nämna häromdagen att Linda Jo Rizzos låt var den första vi råkade på som i Sverige gavs ut på vår kära Beat Box-etikett (alltså som B-sida på BB 7103 ”Heartflash (Tonight)”. I den här svängen kommer det fler Beat Box-låtar…

 

190. Boytronic – Killing fields

- 190 - Boytronic - (Love For Sale)Tyskland (1988, Metronome / Beat Box BB 9022)
M/T: H.Lewerentz, H. Hoinkis, I. Hauss
Prod: H.Lewerentz, H. Hoinkis, I. Hauss

En Beat Box-låt, dock ingen singel, utan ett spår hämtat från Boytronic-albumet Love For Sale. Eller ja, Boytronic…det där är ju en defintionsfråga. Det var nog bara skivbolaget som tyckte att det här var, det vid det laget välrenommerade, synthbandet Boytronic. De ansåg sig ha rätt till namnet, så när de två ursprungsmedlemmarna Holger Wobker och Peter Sawatzki lade ner bandet, skapade skivbolaget ett helt nytt…

Bakom sångaren Mark Wade fanns då bl a en trio herrar som senare skulle bilda U96 tillsammans med Alex Christensen, så kanske borde vi snarare se detta som ett tidigt U96 än ett sent Boytronic? ;) I vilket fall, bra är det – och i och för sig på gränsen till att platsa här rent genremässigt…

 

189. Sophie – Same

- 189 - Sophie - SameItalien (1987, Time Records)
M/T: M.Farina, G.Crivellente
Prod: G.Maoilini, M.Farina, G.Crivellente

Utan att avslöja för mycket så kan jag lova att det här är första, men definitivt inte sista, gången vi hör något av Farina-Crivellentes alster på den här listan. Jag hörde nånstans att när det rullade på som bäst (värst?) så producerade de ett 100-tal låtar i veckan, och samtidigt som de då personifierar det som var sämst med italodisco-vågen, så känner jag inte minst att de också legat bakom mycket av det som var bäst med det hela. De hade väl helt enkelt bättre och sämre dagar :)

Här är i alla fall ett av många projekt från Time Records – Sophie är nämligen inte en artist, utan ett koncept, där sångerskorna har varierat genom åren. Det här är den första upplagan, där vi hittar Christina Sartori vid mikrofonen. En riktigt skön italolåt detta. Missa inte ;)

 

188. Rocky M – Look in my heart

- 188 - Rocky M - Look In My Heart 7''Tyskland (1987, Idee Records)
M/T: J. Kusch, P. Davidenko, B. Wiser
Prod: ?

Raphael Van Dango från Düsseldorf är en riktigt smörig kille, och jag får väl erkänna att jag under många år tyckte det var ett intressant val att kalla en kvinnlig sångerska för Rocky – men nu vet jag :) Jag får väl också passa på att erkänna att jag tycker att An Angel Passed My Way är hans bästa låt – men det finns gränser för hur smörigt och balladmässigt det får bli på en eurolista…

Annars kan jag konstatera att jag inte vet så mycket mer – det finns liksom inte så mycket att hänga upp nånting på när textförfattaren kallar sig för B. Wiser, Bud i förnamn. Men vad attans, jag gillar den här låten i all sin cheesieness. För övrigt kan tilläggas att Raphael senare släppt skivor i ’eget efternamn’, d v s som Van Dango…

 

187. Hipnosis – Droid

- 187 - Hipnosis - DroidItalien (1987-88, Memory Records / Beat Box BB 7121)
M/T: C.Gizzi, R.Musumarra)
Prod: S.Cundari, A.Zanni

Över till något med klart bättre anseende i euro- och italokretsar, inte sant? Hipnosis bildades redan 1981-1982 av Stefano Cundari kring en idé om att göra ’dansanta’ instrumentalcovers på redan instrumentala originallåtar. Första (och största) framgången kom med Vangelis’ Pulstar 1983, vilken man bl a följde upp med en version av Jarre’s Oxygene. I samma veva grundade Cundari klassiska Memory Records tillsammans med Alessandr0 Zanni, och de skulle i det sammanhanget komma att ligga bakom många italoklassiker under de följande åren.

1987 bestämde sig Cundari för att väcka liv i Hipnosis, med den här låten, som tyvärr också skulle bli den sista som gavs ut. Några år senare gick han nämligen bort i cancer. Vän av ordning kanske har noterat att det finns releaser av Hipnosis (fast då stavat Hypnosis) även senare, men det handlar återigen om en ’skivbolagsprodukt’, i det fallet anförd av schweizaren Humphrey Robertson. Han gjorde f ö samma sak med ett annat av Cundaris projekt, Cyber People, som då blev Ciber People…

 

186. Baby’s Gang – Happy Song

- 186 - Baby's-Gang -  Happy SongItalien (1983-84, Memory Records / Beat Box BB 7007)
M/T: A. Pignagnoli, I. Spagna, O. Bacciocchi
Prod: S.Cundari, A.Zanni

På tal om Cundari, Zanni och Memory Records – här är en riktig klassiker. Men, jag är ju inte den som är ’romantisk’ när det gäller sånt – en 186:e plats får det bli för denna den första italo-utgåvan på Beat Box, och här på den här listan den första låt vi råkar på som inte är släppt 1986-1988 :)

Jag citerar vad jag skrev i inlägget Beat Box-etikettens första stapplande steg: ”Baby’s Gang var ett gäng tjejer i 8-16-årsåldern som naturligtvis sattes ihop av cyniska producenter och allt det där, men strunt i det! De levererade ett gäng underbara italo-låtar, där den här från 1983 förmodligen är den mest kända. Dock beror det troligen också på att Boney M (på tal om cyniska producenter…) fick en stor hit med Happy Song samma år som Baby’s Gangs version gavs ut i Sverige.

 

1 thought on “Euroish Eighties Ultimate Chart [ #186-190 ]

  1. Jag nöjer mig att konstatera att Happy song är genialisk disco än, Killing fields är helt ok syntdisco. Jag hoppas verkligen att du har andra bättre Hipnosis högre upp, Droid, say what?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *