Mitt bidrag till 40-årsjubileet…

 

Ja, det lär ju knappast ha undgått någon (?) att det just idag är exakt 40 år sedan Agnetha, Anni-Frid, Björn och Benny blev ”ABBA” med hela Europa, och sedermera med hela världen.

abba02Hela ABBA-grejen ligger ju egentligen lite utanför den här bloggens koncept, dels för att de ju höll på lite ’tidigt’ och naturligtvis dels för att deras musik knappast ryms inom epitetet ’låtar som du har glömt eller kanske inte ens hört…’ Men, samtidigt känns det ju också lite som att ABBA och deras musik är bland de tydligaste ’anfädren’ till det som skulle bli mitt 80-tal – inte bara rent fysiskt i Sound Of Music-fallet ;) utan ganska generellt.

140313_abba_40-240x240Därför vill även jag dra mitt strå till stacken och fira dagens jubileum. Men, jag gör det liksom helt tvärtom – det är som sagt 40 år sedan de slog igenom, men i min värld så infann sig deras största stunder mot slutet av karriären – samtidigt som de låtarna, i jämförelse, inte är riktigt lika välkända och/eller uttjatade. Men ändå får väl erkännas, att ni för en gångs skull (?) inte kommer få höra något som ni inte hört tidigare ;)

Så, först ABBA:s enligt mig allra allra bästa låt – titellåten från sista albumet, 1981 års The Visitors:

 

Sedan kan man ju lugnt påstå att de lade av på topp. Här är sista singeln med nytt material, Under Attack från 1982 – också en av deras allra bästa:

 

Och så till sist en liten bonus i form en av ABBA:s bästa ’should-have-been-a-hit’-låtar. Från 1979 års album Voulez Vous hämtar jag Lovers (Live a little longer):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *