Euroish Eighties Ultimate Chart #171-175

 

Dags för ytterligare fem höjdare i nedräkningen av min ytterst subjektivt ultimata ’typ-euro-lista’. Låt mig kort påminna om kriterierna (vilka du f ö hittar i sin helhet här):

♠  Det handlar om MIN luddiga och inkonsekventa definition på ”typ euro”. Så det så ;-)
♠  Låtarna är släppta 1983-1991. Eller 1990 kanske? Hmmm, blev osäker nu…
♠ 
Inga covers eller ‘nyutgåvor’.
♠  Artisterna och/eller producenterna hör hemma i ’södra’ Europa (d v s t ex inte Storbrittanien) samt i Norden (fast svenska artister är exkluderade).
♠  Ingen artist, eller rättare sagt ”artistnamn”, får ha mer än tre låtar på listan.


175. Joe Yellow – Love at first

- 175 - Joe Yellow - Love At FirstItalien (1986, Power Records / 1988, Beat Box BB 9040)
M/T: D.Ricchini, M.Farina, G.Crivellente
Prod: D.Ricchini, M.Farina, G.Crivellente

Den sista punkten här ovan – den om max tre låtar på listan är intressant när vi kommer till dagens första artist. För, när det i de övriga fyra fallen handlar om ’bästa placerade låt’, så hittar vi här #3 för Joe Yellow – d v s vi kommer träffa på honom högre upp i listan, två gånger :)

Joe Yellow förresten – visst älskar vi de här artistnamnen som italienarna krystade fram för vår skull? :) Domenico Ricchini var (är) hans riktiga namn, och han debuterade 1983 hos teamet Turatti-Chieregato, d v s innan de slog igenom stort med ”Den Harrow-projektet” (Notera likheten i artistnamnen). Här, två år senare, var det dock Farina-Crivellente som lade sin hand vid Love at first – en av flera åtminstone halvstora hits för Joe/Domenico. Den här är dessutom en Beat Box-låt – inte på singel, men som albumspår på I’m Your Lover 1988.

 

174. Bolero – Heartache

- 174 - Bolero - HeartacheItalien (1985, Bellaphon)
M/T: R.Hanson, A.Barbero
Prod: A.Barbero

”Bolero” var en av många pseudonymer för den italienske producenten Albino Barbero. 1984 års I wish dyker alltsom oftast upp på diverse italosamlingar, och hamnade också strax utanför den här listan – men, jag tycker alltså att Heartache här är strået vassare. Rätt många år senare, tror det var -94, så återkom han med en ny version på Miko Missions klassiska How old are you, och fick en mindre hit…

Ja, det finns väl inte mycket mer att säga – här är Heartache

 

173. Psychic Interface – Dancin’ in the night

- 173 - Psychic Interface - Dancin' In The NightTyskland (1986, ZYX Records)
M/T: A.Weindorf, Tess
Prod: A.Weindorf, Tess

Här är en riktig pärla, om man nu som jag tycker det är kul med lite lagom obskyra och svåråtkomliga grejer! Infon ovan skvallrar ju om att det här är ännu ett projekt på listan signerat Fancy och Alfons Weindorf – och den här gången handlar det om en instrumental B-sida! A-sidan heter Tribal stomp (Cherokee nation), men den fattar jag typ ingenting av – men som sagt, den här baksidan kan jag inte riktigt släppa…

 

172. Moses – Our revolution

- 172 - Moses - Our RevolutionItalien (1985, SPQR)
M/T: L.Meinardi, P.Calabrese, R.Zanelli, R.Musumarra
Prod: R.Musumarra, L.Celso, G.Bresciani

Och ja, här är nästa pärla! Det här är en låt som inte är särskilt välkänd i Sverige – även om den släpptes i en senare version på självaste Alpha. Dock har jag förstått att den räknas som en klassiker på kontinenten – en klassiker som lyckades reinkarnera sig själv redan när det begav sig.

Det är nämligen så att den version som vi i (det första) klippet ser Jerry Cutillo ’framföra’, det var den som släpptes 1985. Men strax därefter så verkar man ha bestämt sig för att framföra den halvinstrumentala och remixade B-sidesversionen We just (Our revolution) i TV, vilket ledde till att det var den som folk ville ha mer av. Så, den remixades lite till och gavs ut igen, nu som A-sida – och det är en av de utgåvorna som alltså importerades och gavs ut som en Alpha-singel.

Men som sagt, här är första hitversionen, ”live från TV”:

Och här är det som först var B-sidan, och sen blev ’hiten’:

 

171. Alix – Coeur sans adresse

- 171 - Alix - Coeur sans adresseFrankrike (1987, Carrere)
M/T: P.Mimouni, S.Despres
Prod: C.Despres. H.Rousse, P.Mimouni, S.Despres

Nånting säger mig att är det nåt som saknas på den här listan, så är det franska låtar. Det finns några med, men med tanke på att jag typ varje dag upptäcker ’nya’ franskspråkiga artister och låtar, så räknar jag nästan med att där finns låtar där ute som borde varit med här.

Ett lysande exempel på ’nyupptäckter’ är detta fyrmannaband, som i alla fall på den här singeln verkar ha fixat det mesta själva – såväl låtskriver som produktion. Riktigt bra! Fast den tappar lite när man ser deras ’dansbands-framtoning’ i videon ;-)

5 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #171-175

  1. Känns som Psychic Interface – Dancin’ in the night har ”lånat” en del från Baltimora – Tarzan Boy, Modern Talking – Youre My Heart, Youre My Soul, Fancy – Slice Me Nice men det gör ju inte låten sämre för det ;)
    Moses- We Just är ju en favoritlåt från Max Mix!

  2. Joe Yellow var alltid bra och även här med skön disco som låter ganska modernt. Hos Moses och Psychic interface här så börjar vi alltså höra lite samplingar av den typen som var så populära i samband med new beat eran ett par år senare. Det är väl extra påtagligt när Moses också släpper sin b-side instrumental som singel senare. Jag tyckte allt att Our revolution var en mysig italo hit i alla fall, dagens hit!

    1. Kul att du i alla fall hittar en hit i varje omgång ;-) Jag noterar att du föredrar italon framför mina tyska och franska inspel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *