Guzz – Syster (1990) / Just For Fun – Ge allt (1986) / Plastico – Communicate (1994)

 

Jag har en känsla av att jag är ensam om att gilla den här. Åtminstone verkar jag vara ensam om att äga singeln, eller i varje fall bry mig om att jag äger den. För visst är det den enda slutsatsen man kan dra när en låt inte finns att finna någonstans på nätet – inte på YouTube, inte på Discogs och inte på Musikon. I Svensk mediedatabas (SMDB) finns den, men inte att lyssna på…

08 - Guzz - SysterJag syftar alltså på första låten i rubriken, Syster med Guzz. Det är återigen en sån där låt som hamnade på ett blandband från Tracks (fast den här gången alltså så sent som 1990, och förresten – Kaj måste ju ha gillat låten då…väl?) och sen hördes den aldrig igen någon annanstans än just på mitt blandband…

Fast egentligen undrar jag om jag inte här har ett eget exempel på det där uttrycket som jag inte gillar – en guilty pleasure. Innebörden lär ju vara en låt (eller annat) som inte är ok att gilla, men man gör det ändå. Som sagt, jag är tveksam till uttrycket från början, men i det här fallet känner jag lite så inför mig själv – vi snackar om en ganska tveksam sånginsats och en minst sagt skrämmande dålig text, men allt annat är ju så bra! Snälla, försök – det finns där, jag lovar! Det är ju för hundan Ulf Wahlberg som har producerat!

Uppdatering 140616: Kulturgärningen utökas – nu finns även B-sidan Vill ha dej på internet – kolla längst ner!

Guzz – Syster
(Pete ’Guzz’ Sahlin)
1990, V.I.P Records & Tapes
Producerad av Ulf Wahlberg & Guzz

 

09 - Just For Fun - Ge AlltGuzz är för övrigt en spännande figur att följa – därav de tre låtarna i rubriken, från olika ’tider’. Med rötterna i Örebrotrakten hittar jag honom först som Peter ’Guzz’ Gustavsson i bandet Just 4 Fun som släppte två singlar 1984-1986. På omslaget till singel #2, Ge allt, ser vi ett minst sagt Trance Dance-inspirerat band, men vi hör…ja, något helt annat…

Just For Fun – Ge allt
(Peter Gustavsson)
1986, F.A.T Records & Tapes
Producerad av John Francis

 

I samma veva som ovan nämnda Syster (då han f ö heter Sahlin istället för Gustavsson, men behöll det gamla smeknamnet) släppte Guzz en cover på Sugar sugar, bl a med Rex Gisslén bakom spakarna, men den lämnar vi därhän för den här gången.

mn13MU_vlpw56sjl-hOtE8AVi riktar istället in oss några år framåt i tiden, när Peter, efter något/några år i L.A kommer tillbaka till Sverige som fullfjädrad ’club-performance-artist’ (kan vi kalla det för det?) och sätter ihop bandet Plastico. Kanske kommer du ihåg Communicate som var en mindre klubbhit 1994? Lyssna gärna en gång till på Just For Fun, och titta sedan på det här klippet från SVT åtta år senare… Tänk, vilken utveckling/förändring en artist kan genomgå, även om det känns som att Plastico’s KLF/Utah Saints-inspirerade stil var lite efter sin tid redan 1994, eller hur? Underhållande är det i alla fall!

Plastico – Communicate
(Guzz & Boysen)
1994, Telegram Records
Producerad av Guzz & Boysen

 

Och som en liten bonus, här är Plastico från deras promotionturné i Asien 1996 – enligt presentatören det största från Sverige vid sidan av ABBA och Ace Of Base :)

 

Och här är ytterligare en bonus! På begäran så kommer här B-sidan på Syster-singeln:

Guzz – Vill ha dej
(Pete ’Guzz’ Sahlin)
1990, V.I.P Records & Tapes
Producerad av Ulf Wahlberg & Guzz

 

11 thoughts on “Guzz – Syster (1990) / Just For Fun – Ge allt (1986) / Plastico – Communicate (1994)

 1. Så roligt att jag äntligen hittade och kunde lyssna på Syster igen. Min storasyster hade en fling med Peter när skivan släpptes och därför gick den varm hemma hos oss! Tyvärr hann jag inte rädda skivan innan min syster rensade bort den för massor av år sedan men letar alltid efter den när jag springer på skivsamlingar. En riktig guldklimp!

  1. Hmmm, den likheten hör jag väl inte direkt, men det var en helt ok version av ”Hot stuff” :)

  1. Nu finns även B-sidan ”Vill ha dej” i inlägget. Återkommer med ”Sugar sugar”…

 2. Håller med dig om låten Syster, texten är dålig men vilket sound.

  Försökte googla efter fler låtar av artistnamnet Guzz men hittade inget. Men ”Vill ha dig” har tydligt gjorts. Har du den eller vet om han släppte fler låtar som Guzz? Hoppas du lägger upp det här då.

  Bengt

  1. Hej, jag missade visst att svara! Sorry for that…

   Nej, jag har noterat att han är helt osynlig på nätet. ”Vill ha dig” är dock mycket riktigt B-sidan på ”Syster”. Sedan har jag dessutom singeln med ”Sugar sugar”-covern, där han iofs kallar sig Pete Guzz, men den härrör från samma ’era’. Den senare hade jag tänkt att återkomma till när jag kör covertema igen, men ”Vill ha dig” kan jag väl också fixa för din skull ;-)

 3. Jag kan erkänna att jag äger Guzz-singeln också. Jag köpte den på vinst och förlust på en second hand för ett antal år sen. Som du säger är texten helt obegriplig och en tumnagel från ”Kultstämplat” på min blogg, men produktionen är för bra.

  Dessutom så har jag faktiskt hela plattan med Plastico. Den är faktiskt helt OK.

 4. Vad kul med Plastico! Trodde jag var den enda som mindes dem. Har albumet och singlarna ”Communicate” och ”Educate The Fool”. Nu är vi åtminstone TRE som minns dem, för för några år sedan var den en tjej som var på fest hemma hos mig som berättade att hon kände nån av killarna i Plastico efter att jag spelat just ”Communicate”. Lite kul. Dessvärre minns jag inte VEM det var som kände honom, vilket är lite synd för det hade ju varit kul att snoka reda på lite mer info… Men nu vet jag ju lite om bakhistorien i alla fall! :)

  1. Det kryper fram både den ene och den andre nu, så vi verkar vara fler än tre :) Dock har jag faktiskt bara CD-maxin med ’Communicate’, varken albumet eller ’Educate The Fool’. Den senare fanns ju dock faktiskt också på YouTube från samma TV-session som klippet jag delade. OCH, inte minst, det finns en hemsida! http://web.comhem.se/plastico/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *