Euroish Eighties Ultimate Chart #131-135

 


EuroishEighties2Efter förra listuppdateringens hela tio låtar, så sansar jag mig (för tillfället) åter och levererar här fem kanonlåtar! Inte riktigt lika namnkunnigt som senast, men inte desto mindre bra. Lite kul är också att fyra av de fem låtarna ’redovisas’ med hjälp av ett liveklipp/video. Det ger inte alltid bästa ljudkvaliteten, men man får ju istället andra mervärden så det räcker och blir över ;-)

 

135. Kano – Another life

- 135 - Kano - Another LifeItalien (1983, Full Time Records)
M&T: L.Ninzatti, S.Pulga
Prod: L.Ninzatti, S.Pulga, M.Bonsanto

Jag har tidigare nämnt den tidiga italo-eran, tiden före Beat Box, typ. Här är ett lysande exempel på ett band från den tiden, kanske kan man t o m konstatera att Kano var bland de allra första i genren. Bandet bildades redan 1979 av Luciano Ninzatti, Stefano Pulga och Matteo Bonsanto, och ägnade sig till en början åt funk och disco, ofta med vocodersång.

Till albumet New York Cake 1981 plockade man in den Västindienfödde sångaren Glen White, och det är också honom vi ser och hör här i deras största hit Another life, från 1983 års album med samma namn. En annorlunda fågel i ”euroish-kategorin”, men onekligen ett mycket trevligt inslag. Och även om detta som sagt var deras största hit, så får vi vänta på deras högst placerade låt på den här listan…

 

134.Taffy – I love my radio (Midnight radio) (#91)

- 134 - Taffy - I Love My RadioItalien (1985, Ibiza Records)
&T: C.Cecchetto, G.Pegoraro, P.M.Bozzetti
Prod: C.Cecchetto

Ok, det här med definitioner är jobbigt. Man borde ju hållit sig till att göra en lista över typ ”singlar släppta 1988” – det hade ju varit klart lättare att definiera. Men, jag gör så gott jag kan – här amerikanska sångerskan Katherine Quaye som under namnet Taffy spelade in skivor i Italien.

Det här är naturligtvis hennes största hit, skriven och producerad av Claudio Cecchetto (mannen bakom Sabrina…) samt Pegoraro/Bozzetti aka Miko Mission. Kuriosa kring låten är att den först blev en hit på kontinenten, men när den skulle lanseras i England så fick man byta titel i parentesen, från ”Midnight radio” till ”DeeJay’s radio”, eftersom man i England inte kunde relatera till temat om en DJ som spelade musik på ’småtimmarna’…

 

133. Valentino – Tonight (#90)

- 133 - Valentino - TonightItalien (1988, Flea Records)
M&T: M.Farina, G.Crivellente
Prod: M.Farina, G.Crivellente

Well, nu fastnar jag i vinkelvolten igen. Valentino är ännu en ’artist’ som inte finns, och är ännu ett projekt framavlat av Farina/Crivellente. Men, misstolka mig rätt – jag är inte den som hänger upp mig på petitesser som att man skulle vilja veta vem man lyssnar på :)

Ett antal singlar släpptes under namnet Valentino, alla med olika sångare – bl a Brian Ice och Atrium. Dock tror jag att det är Mauro Farina själv som står för vokalismen på den här!

 

132. Julian – Straight to my heart (#89)

- 132 - Julian - Straight To My HeartTyskland (1986, Coconut)
M&T: T.Hendrik, K.van Haaren
Prod: T.Hendrik, K.van Haaren

Dags för ännu ett av mina ’dream-teams’ att göra entré på listan. Tony Hendrik och Karin van Haaren är ju mest kända för att ha legat bakom de största och mest klassiska hitsen för Bad Boys Blue, men i deras ’stall’ fanns fler…

Julian Munoz släppte några egna singlar, och även i konstellationen New Romantic tillsammans med en annan av stallets protegéer, Roxanne. Straight to my heart var hans största framgång, men även hans tysk-spanska version av BBB:s Come back and stay (som jag skrev om här) blev ganska populär…

 

131. Sweet Connection – Heart to heart

- 131 - Sweet Connection - Heart To HeartTyskland (1989, Polydor)
M&T: R.Frantz, S.Dixey, Billie Joe
Prod: R.Frantz

Mera tyskproducerat! Bakom skapandet av Sweet Connection låg Modern Talking-producenten Luis Rodriquez och Reinhard Frantz, d v s samma herrar som låg bakom bl a New Baccara på plats 177. Gruppen bestod från början av amerikanska June LaVonne Polichio (tidigare i The Pinups) och Inge Schaubschläger och de fick en stor hit med debuten Need your passion. Efter singel nummer två, Dirty job, byttes dock dessa damer ut mot två ’pseudonymer’, Sue Dixie och Billie Joe, vilka faktiskt gavs låtskrivarcredits för nästa singel, Heart to heart.

Allt som allt släpptes bara fyra singlar med Sweet Connection, men trots detta lyckades faktiskt bolaget DWS sätta ihop ett samlingsalbum 2010 :)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *