Euroish Eighties Ultimate Chart #91-95

 

Klassisk och välbekant italiensk italo varvat med lite tyskt – bl a en originalversion på en låt som du kanske inte ens minns? Det är dagens sammanfattning, introduktion och teaser – så kör nu!

 

95. Albert One – Heart on fire

- 95 - Albert One - Heart On FireItalien (1985, Baby Records)
M&T: Hilleren, Turatti, Chieregato
Prod: Turatti, Chieregato

Dags för ett av italons stora namn att göra entré på listan. Alberto Carpani debuterade 1982 under pseudonymen Jock Hattle och 1984 fick han sin första hit som Albert One, Turbo diesel.

Precis som med Joe Yellow (med vilken jag f ö ofta blandar ihop honom) är hans tidiga material skrivet och producerat av Turatti-Chieregato, innan de fick fullt upp med Den Harrow-projektet. Sedan hamnade de båda i Farina-Crivellente-Maolini-stallet, men i den här låten från 1985 är det alltså fortfarande Den Harrow-stuk på Albert One :)

 

94. K.B Caps – Do you really need me (#64)

- 94 - K.B Caps - Do You Really Need MeTyskland (1986, ZYX Records)
M&T: Leis-Bendorff, Pohle
Prod: Cay Hume

När vi betade av Catch me now I’m falling på plats 159 så frågade jag om någon kände till Cay Humes (mannen bakom det här projektet alltså) senare ’framgångar’på vita duken, bl a med huvudrollen som maffiaboss i Panaah (To be alive). Hur var det med det?

Do you really need me är ytterligare en sån där megamix-låt, tror det var i nån Italo Boot Mix som den här etsade sig fast…

 

93. Steve Hall – Heartbeat (That’s emotion) (#63)

- 93 - Steve Hall - Heartbeat (That's Emotion)Tyskland (1985, Jupiter Records)
M&T: Chimey, Cassandra, Besser
Prod: Ries, Heinrich

Jag vet inte i vilken grad ni har börjat få en bild av min smak än, men oavsett vilket så har ju säkerligen många av artisterna så här långt antingen varit helt okända, helt ointressanta – eller tvärtom :) Här kommer i alla fall en som faktiskt är en outsider även för mig – och lever högt på sina kuriosapoäng.

Det var mycket Sandra-kommentarer nyligen, så då utgår jag ifrån att ni kan er Sandra-repertoar? ”Heartbeat” låg ju nämligen på Sandras debut ”The Long Play”, men här är den alltså i original. Multiinstrumentalisten Peter Ries spelade in den här i Frank Farians studio, vilket uppmärksammades och uppskattades så mycket av Cretu & Co, så att de rekryterade både honom och låten!

Och ja, jag vet att den här tangerar gränsen för att rent genremässigt inte höra hemma här, men jag tänjer som bekant lite som jag vill ;)

 

92. Hot and Cold – Don’t talk about it (#62)

- 92 -Italien (1988, Lombardoni / Beat Box BB 7168)
M&T: F.di Bonaventura, G.Bortolotti
Prod: G.Maolini, S.Lombardoni

På tal om subjektiva genrebedömningar. Jag har, kan jag avslöja nu, bestämt mig för att diskvalificera den s k eurohousen, som ju dök upp under de sista åren av 80-talet (t ex 49ers och Cappella) – dels p g a att den liksom känns mer ’90-tal’ för mig, och dels för att den ofta till så stor del utgörs av covers och samplingar – och jag vill som sagt ha en så ren lista som möjligt när det gäller sånt…

Med det sagt så måste jag ju konstatera att den här låten verkligen balanserar på gränsen. Soundet är ju onekligen besläktat med 49ers (vilket ju naturligtvis beror på att låtskrivare och producenter i stort är de samma), men det är samtidigt så mycket Fun Fun (se resonemanget på plats 149) så att jag inte vill vara utan den.

Oj, så jag svamlar…

 

91. Tom Hooker – Looking for love

- 91 - Tom Hooker - Looking For LoveUSA/Italien (1986, Baby Records)
M&T: Turatti, Chieregato, Hooker
Prod: Turatti, Chieregato

Turatti/Chieregato är tillbaka, den här gången som låtskrivare och producenter åt Den Harrow – d v s åt den röst som var Den Harrow. Det finns gott om megabyte online med presskonferenser, videoklipp etc om bråket mellan Hooker å ena sidan och modellen/läppsynkaren Stefano Zandri å andra sidan – kolla gärna om du inte har gjort det, det är underhållande :)

Tom Beecher Hooker föddes i USA, men kom till Europa redan som bebis. 1980 flyttade han till Italien och kom snabbt i kontakt med diverse producenter i discosvängen och debuterade redan samma år med Flip over. 1985 blev han alltså superstjärna i skymundan, men fick samtidigt chansen att spela in material i eget namn. Dock tycker jag det känns lite som att han fick låtarna som blev över. Det här blev i alla fall en hit, men jag gillar en annan låt ännu mer…den kommer senare…

Videon är ju dessutom lite kul, dels ser vi Sinitta i en framträdande roll och dels så kan man ju kolla Trance Dance’s ”Do the dance”-video och se om man hittar några likheter ;-)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *