Euroish Eighties Ultimate Chart #86-90

 

Hallå där i sommarhettan! Jag gör ett litet undantag den här gången, för att vi helt enkelt ska komma nånvart med listan – här är placeringarna 90 till 86, helt okommenterade i detta nu. Jag adderar lite fakta och rappakalja senare, men det är det säkert ingen som kommer att se ;-) Uppdatering 140717. Nu finns det fakta och rappakalja :-)

 

- 90 - Silent Circle - What A Shame90. Silent Circle – What a shame

Tyskland (1989, Coconut)
M&T: A.Breitung, M.Thychsen
Prod: G.Jones, U.Haselsteiner

På plats 116 hade vi deras ’trea’ – du minns väl Stop the rain, med den fantastiska hårchocksvideon? Den var hämtad från deras idag klassiska debutalbum No 1 från 1986, men när vi idag råkar på dem igen, så har vi hamnat några år framåt i tiden. Vid det här laget hade bandets grundare och motor, Axel Breitung, tagit ett steg tillbaka och ägnade sig fullt ut åt låtskrivande och produktion – med den äran…

De hade också bytt skivbolag och hamnat på Coconut, bl a tillsammans med Bad Boys Blue, och det innebar också ett lite annat sound. Dock verkade inte de här förändringarna påverka karriären i positiv riktning, snarare tvärtom. Det blev bara två singlar på Coconut, och sedan tog det ända till 1993-94 innan de lät höra ifrån sig igen, då med det underskattade albumet Back – ett tips för övrigt :)

 

- 89 - Fun Fun - Give Me Your Love89. Fun Fun – Give me your love

Italien (1984, X-Energy Records)
M&T: G.Spagna, I.Spagna, A.Pignagnoli
Prod: A.Ugolini, D.Raimondi

Jag har nämnt dem tidigare, men det är alltså först nu Fun Fun dyker upp på listan. Det sällar dem till en förhållandevis liten skara artister som placerar alla sina tre ’tillåtna’ låtar på topp 100. Men som sagt, jag har nämnt dem tidigare, inte minst i samband med Hot & Cold på plats 149. Dem kallade jag då för ett sorts ’tvilling-projekt’ till Fun Fun, och lite så verkar det vara . – men det är ju tveklöst Fun Fun som blivit det mest framgångsrika av de två! Den här är hämtad från första albumet Have Fun! och då var det självaste (Ivana) Spagna som skötte sången tillsammans med Antonella Pepe, dock är det ju inte dem vi ser showa loss i detta underbara liveklipp från 1985 :)

 

- 88 - Aleph - Fire On The Moon88. Aleph – Fire on the moon (#61)

Italien (1986, Time Records / Beat Box BB 9016)
M&T: D.Bellini, M.Manzi, M.Farina
Prod: M.Farina, G.Crivellente, G.Maolini

Ett projekt som verkar ha haft ovanligt mycket formen av en ’riktig’ grupp för att vara i den här genren, och höra till Farina-Crivellente-stallet. Ledaren i gänget hette Giancarlo Pasquini och sjöng, skrev och producerade även i massvis av andra sammanhang när det begav sig. Två album blev det för Aleph, och den här hamnade på det första av dem, Black out, som släpptes först 1988 – ett album som jag f ö såg såldes på CD på Tradera för ca 500:- häromsistens. Kvalitet kostar, så är det ju ;-)

 

- 87 - Debut de soiree87. Debut de Soirée – Nuit de folie (#60)

Frankrike (1988, CBS)
M&T: C.Mainguy, S.Pichot, W.Picard
Prod: S.Pichot

Här är ett band som jag egentligen inte vet så mycket om, men det beror nog faktiskt (än en gång) på att det inte finns så mycket mer att veta än det rent musikaliska, typ. Sacha Goëller var radio-DJ och William Piccard var klubb-DJ när de träffades och bestämde sig för att bilda ett band. Nuit de folie släpptes helt utan framgång redan 1984, men det var ju först fyra år senare, när de till sist fått ett riktigt skivbolag att nappa, som den golvade Europas dansgolv och hitlistor. Eller ja, samtidigt som den blev den mest sålda singeln i hemlandet 1988, så tog den sig inte ens in på Trackslistan när den testades i november 1988. Jag har sagt det förr – Sverige var (och är) katastrofalt dåligt på att ta till sig franskspråkig musik (Ella elle l’a var ett undantag då och Mylene Farmer är det starkast lysande exemplet…). Just i det här fallet fattade ju t o m engelsmännen, och låten plockades upp av SAW-gänget och gavs ut remixad av ’Mixmaster’ Pete Hammond.

Här är låten om galenskapens kväll – ännu ett riktigt lyckopiller, om jag får säga det själv!

 

- 86 - Boytronic86. Boytronic – Don’t let me down (#59)

Tyskland (1988, Metronome / Beat Box BB 7180]
M&T: H.Panarinfo, H.Hoinkis, I.Haus
Prod: Boogiesound & Matiz

Redan på plats 190 placerade jag ju en albumlåt från den här upplagan av synthpoplegendarerna Boytronic, och här kommer då deras största hit. De hade ju även en hit med en cover på discodängan I will survive, men den diskvalificerar ju sig själv genom sin blotta existens :) Förresten, ”den här upplagan”…ja, låt mig upprepa det jag skrev senast.

”…eller ja, Boytronic…det där är ju en definitionsfråga. Det var nog bara skivbolaget som tyckte att det här var det välrenommerade synthbandet Boytronic. De ansåg sig ha rätt till namnet, så när de två ursprungsmedlemmarna Holger Wobker och Peter Sawatzki lade ner bandet, skapade skivbolaget ett helt nytt. Bakom sångaren Mark Wade fanns då bl a en trio herrar som senare skulle bilda U96 tillsammans med Alex Christensen, så kanske borde vi snarare se detta som ett tidigt U96 än ett sent Boytronic?”

Egentligen kanske lite för synthpoppigt för att räknas som ”Euroish”, men jag glider som sagt helt subjektivt på kategoriseringarna här…

1 thought on “Euroish Eighties Ultimate Chart #86-90

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *