Euroish Eighties Ultimate Chart #76-80

 

Nu kör vi! Varken mer eller mindre! Och ser man på – tre italodängor från 1983 har alla lyckats klämma sig in i den här kvartetten – det skulle man kunna kalla för ’intressant’…

 

80. Joe Yellow – Lover to lover (#56)

- 80 - Joe Yellow - Lover To LoverItalien (1983, Baby Records)
M&T: D.Ricchini, L.Formentelli
Prod: M.Chieregato, R.Turatti

På platserna 175 och 125 låg Joe Yellow aka Domenico Ricchini med låtar från hans Farina/Crivellente-tid (Love at first respektive I’m your lover), men här har vi alltså hans högst placerade, från de tidiga åren med Turatti/Chieregato, och det här tycker jag en riktigt trevlig italodänga – just på tröskeln mellan ’old school’ och ’min generation’ av italo.

 

 

79. Stephanie – Flash / One love to give (#55)

- 79 - Stephanie - FlashFrankrike/Monaco (1986, Julisa/Carrere)
M&T: R.Musumarra, M.Jouveaux, R.Zanelli
Prod: Y.Roze

Bara några få placeringar längre ner (i förra listinlägget ju…) hittade vi prinsessan Stéphanie Grimaldi av Monaco och hennes Ouragan (Irresistible) och att det inte skiljer fler placeringar mellan dessa hennes två stora hits beror ju naturligtvis till stor del på att det ju inte skiljer så mycket mellan dem :). I Flash (eller One love to give som den ju hette i den engelskspråkiga hitversionen i Sverige) hittar jag dock lite mer av en hook i refrängen som jag gillar, men det är marginellt, det erkänner jag.

Den här är f ö skriven av samma duo som också låg bakom Jeanne Mas’ Toute premiere fois på plats 153. Sedan är det naturligtvis självklart att jag lyfter fram den franska versionen här – korståget fortsätter ;)

 

78. Moti Special – Cold days, hot nights (#54)

- 78 - Moti Special - Cold Days, Hot NightsTyskland (1985, Teldec)
M&T: Thiers, Palmer-James
Prod: M.Cretu, T.Thiers, N.Tuxen, D.Tarrach

Jag gjorde en ganska målande introduktion av det här bandet när de först dök upp på plats 123 med Don’t be so shy, så det finns inte så mycket mer att tillägga. Cold days, hot nights var deras andra singel, och kan nog anses ha varit deras största hit, bl a med en tredjeplats på tyska listan som bäst.

Kuriosa är ju iofs att bandet faktiskt gjorde ett andra album efter det Cretu-producerade Motivation 1984. 1989 släpptes nämligen singeln In love we stand och albumet Dancing for victory, men (Michael) Cretu & (Tissy) Thiers hade då ersatts av svenske sångaren Frank Ådahl (från Edin-Ådahl) och basisten Anders Mossberg.

 

77. Savage – Don’t cry tonight

- 77 - Savage - Don't Cry TonightItalien (1983, Discomagic)
M&T: R.Zanetti
Prod: R.Zanetti

Roberto Zanetti var (och är) en av de mest produktiva herrarna i genren – ända från den första hiten redan 1978 med bandet Santarosa, via bandet Taxi (med bl a Zucchero) och sedan under många år som producenten Robyx och artisten Savage.

Don’t cry tonight var debuten (och faktiskt en av tre låtar idag från så tidigt som 1983, ovanligt på min lista…) och räknas idag som en riktig klassiker i italosvängen.

Som Robyx låg han drygt tio år senare också bakom framgångarna för bl a Corona, ICE MC och Double You, men det är en annan historia…

 

76. Gazebo – I like Chopin (#53)

- 76 - Gazebo - I Like ChopinItalien (1983, Baby Records)
M&T: P.Mazzolini, P.L.Giombini
Prod: P.L.Giombini

Well, jag vet ju inte riktigt var jag har er, men kanske skulle den här ha platsat mycket högre upp hos många? I like Chopin är ju onekligen ’en av de stora’, men som jag sagt tidigare – jag är väldigt oromantisk när det kommer till sånt. En klassiker, javisst – men jag har bestämt för att åtminstone 75 ’typ-euro-låtar’ är bättre!

Gazebo låg ju även på plats 139 med Telephone mama, och han hade ett gäng med låtar som också var nära att placera sig på listan, men trots allt så får jag väl ändå i det här fallet räknas som förutsägbar – den största hiten fick den bästa placeringen…

F ö kan också erkännas att jag inte blir klok på den officiella videon till låten, så jag väljer ett mesigt TV-framträdande istället :)

 

1 thought on “Euroish Eighties Ultimate Chart #76-80

  1. Savage är bara så sjuuuuukt bra att det är helt sanslöst!!! Deras ”Don’t Cry – Greatest Hits” 2xCD på ZYX från 1994 rekommenderas starkt! :D Va åxå i extas när jag till slut fick tag på Moti Special albumet ”Motivation” på CD! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *