Euroish Eighties Ultimate Chart #66-70

 

Well, dags för ännu en kvartett av kvalitet. Du behöver liksom aldrig mer fundera på den definitionen – det är här du får kvalitet ’personifierad’ ;-) 

 

- 70 - Numero Uno - Madonna70. Numero Uno – Madonna (#47)

Holland (1985, CNR/Royton)
M&T: R&F.Bolland
Prod: R&F.Bolland

Tora tora tora låg på plats 84, och då väckte jag ju frågan hur det egentligen ligger/låg till med bröderna Kellers egentliga insatser i tillkomsten av sina hits. Men, låt oss glömma de illasinnade tankegångarna nu – det är ju nämligen dags att njuta av den snäppet ännu bättre Madonna och ett videoklipp som verkar vara producerat för dansk TV?

Bröderna Hans och Rob Keller ja – ett tvillingpar från holländska Hilversum som inledde karriären i början av 80-talet i gruppen Chips (kolla You name it, I’ll do it här) och som några år senare togs om hand av ett annat brödrapar, Rob & Ferdi Bolland. De hade själva redan haft flertalet hits i eget namn, inte minst med In the army now, men nu satsade de även som låtskrivare och producenter åt andra. Med Falco nådde de världssuccé, med Numero Uno trots allt inte riktigt lika långt. Ett album blev det, där man bl a förutom de två Trackshitsen Tora… och Madonna också hittar Holiday on the moon som Dan Tillberg gjorde en riktigt trevlig cover på här hemma i Sverige.

Äsch, ni får ett bonusklipp också. Tattoo, som kom 1987 och blev Numero Unos sista singel, hamnade utanför min lista, men den här koreografin och dresscoden vill jag inte undanhålla er…

 

- 69 - Ago - Computer69. Ago – Computer (In my mind) (#46)

Italien (1986, Power Records)
M&T: A.Presta, M.Farina, G.Crivellente
Prod: M.Farina, G.Crivellente

Agostina ’Ago’ Presta var ett hett namn redan under den första gryningen av italodisco-eran, bl a genom hiten For you. Senare fick han en mindre hit med en tämligen meningslös cover på Fancy’s Chinese eyes, men det är först när han hamnar hos mina hjältar Farina-Crivellente som det blir intressant i min värld. Den klart sämre I want you släpptes på Beat Box, men alltså inte den här höjdaren. Det är ett långt klipp, som dessutom inte är helt synkat, men underhållningsvärdet är högt :)

 

- 68 - Airplay - For Your Love68. Airplay – For Your Love (#45)

(Andreas Martin – Samstag Nacht in der Stadt)

Tyskland (1985, Coconut)
M&T: A.Martin-Krause, T.Hendrik, K.van Haaren
Prod: A.Martin

Det är ju inte längre någon hemlighet (hmmm…visst skrev jag så även i förra inlägget?) att jag är svag för smörig tysk euro, som ofta ligger på gränsen till att räknas som schlager – och här är ännu ett typexempel. Andreas Martin-Kruse hade redan haft ett gäng tyskspråkiga schlagerhits när det här samarbetet med Bad Boys Blue-teamet Hendrik/van Haaren kom till stånd.

Samstag Nacht in der Stadt blev också en hit, och då bestämde man sig för att stöpa om den för resten av Europa – d v s bort med det tyska namnet och den tyska texten. Och ja, även bort med Andreas själv – Airplay fick istället illustreras av en telefonpratande och rökande feminin uppenbarelse i svartvitt. Så vitt jag vet så funkade det inget vidare – låten nådde i vilket fall aldrig några listor e d i Sverige, men jag ramlade i alla fall över den långt senare och snöade in på den rejält. På For your love alltså – det tyska originalet hade jag aldrig hört tidigare, så det här får bli ett specialfall/undantag – det är inte originalversionen som ligger på listan, men jag hittade ett klipp där den ändå är med ;)

 

- 67 - Via Verdi - Diamond67. Via Verdi – Diamond (#44)

Italien (1985, Ibiza Records)
M&T: M.Grati, M.Flores, P.Giuliante
Prod: C.Cecchetto

Dags för ännu ett band som faktiskt verkar ha varit ett riktigt band, bestående av Marco Grati, Massimo Marchione, Glauco Medori och sångaren Remo Zito. Ja, på albumet Trailer från 1987 låter de i alla fall mycket mera som ett band – här på hiten Diamond som alltså släpptes två år tidigare låter de ju mer som ett italoprojekt i raden, producerat av Claudio Cecchetto (mannen bakom Sabrina och People from Ibiza ni vet…). Låten förresten, kanske är den mer bekant i sin Beat Box-utgåva med P4F? Som ju f ö också var ett Cecchetto-projekt, och som fick hits med ’mashups’ på bl a Propaganda, Frankie goes to Hollywood och Duran Duran.

Tillåt mig fabulera – nämnde producent skapar konceptet och ger dem den här låten och det blir en hit, varpå konceptets medlemmar vill bli mer självständiga, vilket leder till att nämnde producent tar med sig låten och stoppar in den i ett nytt koncept som han kan styra själv, medan det ursprungliga konceptet tillåts att utvecklas åt ett annat håll…?

 

- 66 - Joy Peters - One Night In Love66. Joy Peters – One Night In Love (#43)

Tyskland (1987, ZYX Records)
M&T: A.Breitung
Prod: A.Breitung

Ungefär hundra placeringar längre ner låg Don’t loose your heart tonight, den ena av de två singlar som jag påstod att Joy Peters släppte när det begav sig. Jag fick sedan hjälp att upptäcka att det även fanns  en tidigare singel, All I need, utgiven 1985, men den har jag fortfarande inte hört. Här är i alla fall den andra av de två jag visste om – och den bästa! Soundet känner vi ju igen från tidigare låtar med Michael Bedford och inte minst Silent Circle – vilket har sin naturliga förklaring i att det ju är SC’s Axel Breitung som ligger bakom såväl låt som produktion.

Om Joy Peters berättade jag annars en del senast, men det är än en gång värt att nämna hans ’comebackalbum’ Back To Joy från 2011 och då särskilt låten Asian heart – klassisk euro, skriven och producerad av svensk-tyska Retronic Voice, som ju i sin tur var ett av de första ’retroprojekten’ som jag skrev om här på bloggen

 

 

3 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #66-70

  1. Numero Uno gillar man givetvis, och om man har tur och har albumet ”Uno”, så MÅSTE man kolla inn ”balladen” som heter ”Full Moon In Hong Kong”. En riktigt trevlig synth-pop/italo schlager! Ett must!!! :D

  2. Två frågor:
    – När det gäller Numero Unos låt så har jag alltid undrat jag, är den tänkt som en sorts koppling till Madonna Ciccone, eftersom deras ”heeey” i refrängen låter rätt snodd från ”Like a virgin”?

    – Visst har Bad Boys Blue gett ut Airplay-låten ”For your love” själva också?

    1. På A svarar jag ”-Vet inte”, och på B ”-Absolut. På debutalbumet ’Hot Girls, Bad Boys'” :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *