Euroish Eighties Ultimate Chart #46-50

…och så var vi då uppe på den sista kvarten, på topp 50! En topp 50 där vi har följande att vänta:

– 31 artister
– 7 artister med tre låtar, som vi alltså inte har råkat på tidigare…
– 5 artister med två låtar, varav två som vi inte har råkat på tidigare…
– 19 artister med en låt, varav sju som bara har den enda låten på listan

– 24 st tyska
– 21 st italienska
– 2 st franska
– 2 st danska
– 1 st norsk

Bring it on!

 

- 50 - Alan Barry - Come On50. Alan Barry – Come On (#31)

Italien (1986, Time Records)
M&T: M.Farina, G.Crivellente
Prod: M.Farina, G.Crivellente

Här har vi killen som har lyckats nästla sig förbi ’reglerna’ för listan genom att tillsammans med sina kompanjoner dölja sig bakom så många projekt och pseudonymer att jag har tappat räkningen. Här hör vi alltså Mauro Farina än en gång, här som Alan Barry – en pseudonym som han använde totalt fem gånger under åren 1986-89. ”Come On” var första gången – med bl a sin simpla synthslinga är det en riktig favoritdänga för min del :)

 

- 49 - Bad Boys Blue49. Bad Boys Blue – A World Without You (Michelle)

Tyskland (1988, Coconut)
M&T: T.Hendrik, K.van Haaren
Prod: T.Hendrik

Långa, smöriga mollrerfränger – det är min grej. Skriv upp det :)

Här möter vi alltså för första gången i listan ett band som jag har hänvisat till flera gånger tidigare. BBB var bandet som skapades av Coconuts ägare, det äkta paret Tony Hendrik och Karen van Haaren, och som tillsammans med Modern Talking gick i spetsen för den ’nya’ tyska vågen av europop/disco runt 1985. A world without you (Michelle) är hämtad från deras fjärde album My blue world – det sista med bandets originalsättning, bestående av John, Andrew och Trevor.

 

- 48 - Laban - Caught48. Laban – Caught By Surprise / Kun En Sekund

Danmark (1985, Mega Records)
M&T: I.Pedersen, L.Jönsson, M.Bettalico
Prod: C.Leitner

Såja, dags för lite nordiskt! Det har varit sparsmakat med det, lite av flera anledningar – men främst är det väl så att jag har svårt att kategorisera in mycket av allt nordiskt som jag gillar som ’euroish’. Jag hör oftast ett mer ’nordiskt’ sound, och det finns definitivt material för att göra en motsvarande ’nordish-lista’ :) Men, några få akter har alltså gjort sig plats här på listan – och danska duon Laban är alltså en av dem. Och det är ju ingen tvekan om att det de gjorde här på sitt fjärde album är en väldigt kontinental pop, om än här framförd på danska :)

En av mina principer har ju varit att presentera originalversioner och inga covers eller remixar, men i det här fallet är det egentligen inte så självklart. Samtidigt som Ivan Pedersen & Lecia Jönsson som sagt släppte det danska albumet ”4”, släppte de också sitt internationella ’debutalbum'”Caught By Surprise”, vars titellåt ju alltså är den här, i sin engelskspråkiga version. Men, som sagt, den har vi alla hört många gånger – här är ”Kun en sekund”…

 

- 47 - My Mine47. My Mine – Can Delight (#30)

Italien/Tyskland (1986, Blow Up / Beat Box BB 8083)
M&T: Hatch, Artioli, Limoni, Semplici
Prod: Clock Music

Här har vi en låt som jag skrivit om tidigare, och ett band som vi även har mött tidigare på listan, då i form av debuten ”Hypnotic Tango” från 1983. Här går vi då tre år framåt i tiden och tar, enligt mig, ett rejält kliv framåt/åt sidan rent musikaliskt. Bandets nye medlem Darren Hatch verkar ha påverkat den musikaliska inriktningen från italosoundet på debuten till ett mer tyskt, Alphaville-inspirerat, sound.

I videon känns de ju lite som ett ’euro-pojkband’ och vi ser hur sångaren Stefano Micheli gör allt han kan för att hantera text och scen, men den något överåriga kaféstudiopubliken har fullt upp med sina jätteglas med apelsinjuice :)

 

- 46 - Spagna - Call Me46. Spagna – Call Me (#29)

Italien (1987, CBS)
M&T: G.Spagna, I.Spagna, A.Pignagnoli
Prod: G.Spagna, A.Pignagnoli

På plats 61 hyllade jag denna ’äkta storhet’, så det finns väl egentligen inte så mycket att tillägga…

Lite av en röd tråd här i listan har ju förresten så här långt varit att de uttjatade låtarna mer eller mindre har lyst med sin frånvaro. Här har vi ju definitivt en låt som balanserar på gränsen – men ibland så måste även jag erkänna att det finns en anledning till att låtar blir stora hits och klassiker ;)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *