Euroish Eighties Ultimate Chart #36-40

Nu har ju vi kommit till en sån nivå, eller rättare sagt, hållit på med den här listan så länge, att det mesta redan har sagts. För nu borde det väl vara så att alla artister redan har varit med åtminstone en gång? Men nej, vi har faktiskt fortfarande sex artister/grupper kvar – som alltså har alla sina ’tre godkända’ på topp 40! Och här kommer vi att träffa två…

- 40 - London Boys+40. London Boys – London Nights

Tyskland (1989, Teldec)
M&T: Ralf René Maue
Prod: Ralf René Maue

Japp, här är är det första bandet som alltså har tre låtar på denna topp 40. London Boys är naturligtvis höjden av cheesyness (heter det så?), men som brukligt är så lägger jag all cred åt sidan och erkänner högt och ljudligt att jag fullkomligt älskar deras album Twelve Commandments of Dance – särskilt i sin andra utgåva, då alla hitsen är med :)

Tyvärr var det ju så att Londongrabbarna (för det var de ju faktiskt, även om allt de sysslade med hörde hemma i Tyskland…) Edem Ephraim och Dennis Fuller omkom i en bilolycka i Alperna 1996, men deras hits lever vidare! Visst, de efterföljande albumen Sweet Soul Music (-91), Love 4 Unity (-93) och Hallelujah Songs (-95) nådde inte alls upp i nivå med debuten, och de två sistnämnda var t o m riktigt dåliga, men det glömmer man lätt bort när man tänker på hur bra de var här!

London nights var den största av hitlåtarna, och nådde som bäst en andraplats på den engelska listan – här i en video som alltså inte klarar att dämpa min entusiasm, trots att jag inte direkt är något stort fan av vare sig klädstil eller koreografi ;)

 

- 39 - Modern Talking39. Modern Talking – You’re My Heart, You’re My Soul (#25)

Tyskland (1984, Hansa/Ariola)
M&T: Steve Benson
Prod: Steve Benson

Steve Benson…ja, vän av ordning, eller gemene euronörd, vet ju naturligtvis att det var en av många pseudonymer som allas vår Dieter Bohlen dolde sig bakom, och som just Steve hade han även släppt eget solomaterial, innan han lät sitt alter ego ta ansvaret för att ligga bakom den här låten. Att det skulle vara upptakten till…ja, en era i den europeiska pophistorien, det vet jag inte om han var medveten om, men att det inte var hela sanningen, det vet vi ju vid det här laget…

Thomas Anders, eller Bernd Weidung som han ju egentligen heter, karriär startade då han redan som 17-åring 1980 fick en hit med debutsingeln Judy. Något år senare blev han kontaktad av Dieter och de släppte ett flertal tyska singlar tillsammans innan de fick idén att göra en låt på engelska. Och ja, som sagt, på den vägen är det…

Jag har sagt det tidigare, men jag vill återigen säga att även om jag alltid har gillat Modern Talking, så kan man ju inte komma undan att ’Hansa-fabriken’ spottade ur sig väldigt mycket, väldigt snabbt och väldigt likadant under några år, vilket gör att inte heller jag kan lyfta fram så många av låtarna specifikt för den här listan. Atlantis is calling (S.O.S for love) plockade jag in på plats 137, men trots allt så tycker jag alltså att debuten – denna smått ’ikoniska milstolpe’ också är den låt i repertoaren som sticker ut…

 

- 38+38. Savage – I’m Loosing You (#24)

Italien (1988, Discomagic / Beat Box BB 8188)
M&T: R.Zanetti, S.Dal Pino
Prod: Robyx (R.Zanetti)

Roberto Zanetti började spela piano på allvar i början av 70-talet och som 14-åring hamnade han snart i diverse olika band. Det första ’riktiga’ hette Santarosa och med dem fick han också sin första hit – Souvenir, som sålde i 200 000 ex hemma i Italien. Den producerades av Zucchero Sugar Fornaciari, och de skulle komma att fortsätta jobba tillsammans, bl a i gruppen Taxi.

1983 släppte Zanetti singeln Don’t cry tonight (plats 77) under namnet Savage, vilket skulle bli första steget i en lång och omfattande karriär som låtskrivare, producent och artist i eurogenren. Den här kom några år senare, och var faktiskt den enda av Savage’s låtar som släpptes på Beat Box. Och jag är glad att kunna presentera ännu en av de som sagt ganska få ’äkta’ italohjältarna – det är Roberto som vi ser på scen, som sjunger och som har skrivit och producerat det hela!

Efter detta började han så småningom, som så många andra, att hänga på eurodance-svängen, men för hans del blev den vägen ganska lyckad – som Robyx låg han bakom framgångarna för t ex Corona, ICE MC, Alexia och Double You, men det är en annan historia…

 

- 37 - Miko Mission - The World Is You37. Miko Mission – The World Is You

Italien (1984, Blow Up / 1985, Beat Box BB 7025)
M&T: G.Pegoraro, P.Bozzetti, S.Zanini, T.Carrasco
Prod: T.Carrasco

Ännu en artist som inledde karriären redan på 70-talet, men i Pier Michele Bozzettis fall så var han ingen tonåring då – faktum är att han i somras fyllde 69 år, och är med andra ord ett år äldre än Fancy :)

Här har vi, som nämnts tidigare, en av mina favoritröster i genren, här med sin tredje singel som Miko Mission. Den släpptes ganska snabbt efter genombrottet med How old are you, och jag måste säga att nivån på lyriken tog sig ordentligt mellan de två – i alla fall på hans nivå :)

 

- 36 - Sandra - Secret Land36. Sandra – Secret Land

Tyskland (1988, Virgin Schallplatten)
M&T: Kemmler, Hirschburger, Björklund, Cretu, Hoenig, Müller-Pi, Gronau
Prod: M.Cretu

Omgångens andra artist med tre låtar på topp 40. Ja, jag kan säga att om jag hade tillåtit mig att ta med ett obegränsat antal låtar med varje artist, då hade hon dykt upp många gånger, lita på det! Så här efter att ha passerat de 40 så talar man (jag) ju sällan om idoler, men om jag skulle göra det, så är nog Sandra en av mina :)

Jag tänker inte ge mig på nån biografi eller liknande, utan bara konstatera att jag till sist lyckades komma fram till att Secret land är hennes tredje bästa 80-talslåt, skriven av bl a två medlemmar ur Hubert Kah samt naturligtvis av hennes dåvarande make Maestro Cretu. Jag stannar där för den här gången och ber att få återkomma när det gäller Sandra…

Förresten, låt mig tillägga att vi här har ett av få svenska inslag på listan, i egenskap av en annan av låtskrivarna, Mats Björklund. Visst, han har mig veterligen aldrig gjort någon musik i Sverige (eller?), men har däremot hemma i München spelat med bl a Giorgio Moroder, Boney M, Michael Cretu och Ralph Siegel :)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *