Euroish Eighties Ultimate Chart #21-25

 Då ska vi se, topp 25 – den sista åttondelen av listan. Eller förlåt, den BÄSTA åttondelen av listan, naturligtvis :) Tre tyska, en italiensk och en fransk…svensk…låt idag…

 

- 24 - London Boys - Requiem25. London Boys – Requiem

Tyskland (1988, Teldec)
M&T: R.R. Maué
Prod: R.R. Maué

Cheesytajm igen! Well, det finns inte så mycket mer att tillägga – jag är helt enkelt fantastiskt svag för Londonpojkarnas extremt lättsmälta sound och refränger. That’s me.

På plats 40 låg London nights, här hittar vi alltså Reqiuem…var kommer vi att hitta deras etta? Och vilken är det? ;)

 

 

- 23 - Jakie Quartz - Vivre ailleurs+24. Jakie Quartz – Vivre ailleurs (#23)

Frankrike (1986, CBS Disques)
M&T: J.Quartz, O.Håkansson, T.Norell
Prod: Secret Service

Japp, här är nästan hela luftslottet på väg att falla…d v s mitt försök att vara konsekvent. ’Inget svenskt’ var det ju, och här slår alltså inkonsekvensen till med full kraft. För där jag har försvarat amerikaner som Taffy med att hon producerades av italienare, och engelsmän som Eddy Huntington och nyss London Boys på samma sätt, så har vi alltså här en fransyska som producerades av svenskar – i Sverige. Men, som jag sagt så många gånger förr – här är det jag som bestämmer :)

Dessutom vet jag ju faktiskt inte om den här låten också skulle kunna falla på att det här inte är originalversionen? Men, som vanligt i Norell-Oson-fallet så är det där inte lätt att hänga med i – Vivre ailleurs ligger ju nämligen (som You’re the one) också på Annica Bollers album All the songs som också släpptes 1986, men strunt samma – det här är ju en riktig jäkla euroishdänga på min ära!

Jacqueline ’Jakie Quartz’ Cuchet var annars en tämligen framgångsrik sångerska på hemmaplan, bl a hade hon en hit med Mise au point 1983. Men, det var den här och senare À la vie, à l’amour som blev hennes största framgångar, där den senare t o m tog sig in på Englandslistan, trots språkförbistringen…

 

- 25 - Ken Laszlo - Don't Cry23. Ken Laszlo – Don’t cry

Italien (1986, Memory Records / Beat Box BB 7081)
M&T: G.Caria, S.Oliva
Prod: C.Cattafesta, S.Cundari

Tänk, det är ändå ganska intressant att det nästintill är omöjligt att hitta vettiga videoklipp från 80-talet med en artist som jag då trodde var hur stor som helst! För det var han väl? Kanske är han ännu större numera, eller är det en illusion skapad av de helt andra tekniska förutsättningarna idag? Jag menar, att hitta ett scenklipp med Ken Laszlo (m fl) med högst nåt år på nacken är inga problem, men att hitta något från när t ex den här klassikern låg på listorna…

Så, här nedan får det alltså bli ett liveklipp inspelat häromåret i Hongkong :) Ljudet är ju det autentiska från 1986, det är bara den gode Gianni/Ken som har förändrats. Från tidsenlig sci-fi-hjälte på Beat Box-singeln till Michael McDonald-look-a-like :)

 

- 22 - Alphaville - Dance with me22. Alphaville – Dance with me

Tyskland (1986, WEA Musik)
M&T: B.Lloyd, M.Gold, R.Echolette
Prod: S.Thompson, M.Barbiero

Jahaja, nu föll det sista täckelset. Här är den artist/grupp som placerat sina tre låtar allra högst, om man alltså går på lägsta placering. Jag vred och vände länge på argumenten inför mig själv att inkludera Alphaville på listan – jag har aldrig själv egentligen räknat dem till eurokategorin, men jag har ju som sagt vidgat definitionen i och med ’euroish-begreppet’, och med tanke på mycket annat, framförallt tyskt, som är med på listan, så är de trots allt ganska självskrivna…

Och ja, jag inser att jag också i detta ögonblick kastar mig ut i vad som skulle kunna vara ett avgrundsdjupt gungfly när det gäller att ta ställning till vilka som är Alphavilles bästa låtar. Att t ex plocka in en låt som INTE är från debutalbumet så högt som nummer tre – hur tas det emot? ;-)

 

- 21 - Cretu - Samurai21. Michael Cretu – Samurai (#22)

Tyskland (1985, Virgin Schallplatten)
M&T: M.Kunze, M.Cretu
Prod: A.Volker, M.Cretu

Well, fler tyska giganter. Allt som är värt att sägas om denne legend är ju redan sagt, och här är jag alltså än en gång så ’mainstream’ att jag placerar den största (enda?) hiten högst även på min lista, men i det här fallet går det ju knappt att undvika – den är ju smått fantastisk! Dock försöker jag, liksom med Laban häromsistens, att vara konsekvent genom att i första hand presentera låten på originalspråket. Det är dessutom för genren ett ovanligt ’levande liveklipp’, så hoppa inte över det ;) Den engelska versionen kommer direkt efteråt…

Engelsk version:

 

2 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #21-25

  1. Fantastiskt initiativ att göra denna lista! Jag har följt den med spänning sen starten. Personligen så var man tyvärr inte med när det begavs sig, men har tack vare som sladdbarn, haft äldre syskon som levererat mig Italo-klassiker på kassett och vinyl :)

    Nu sitter man lite och klurar på vilken Den Harrow du har placerat som högst! ;)

    1. Ah, en yngling i läsekretsen! :) Och kul att få veta att faktiskt någon förutom jag själv har orkat hålla ut i typ ett halvår för att ta sig igenom listan! Ja, nu är det nära…och du, det är TVÅ Den Harrow-låtar kvar ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *