Euroish Eighties Ultimate Chart #16-20

Ojojojojojoj….topp 20…!!! Luta dig tillbaka och njut av denna smakfulla anstormning av skitbra låtar, helt enkelt :) 

 

- 20 - Silent Circle20. Silent Circle – Touch in the night (#16)

Tyskland (1985, Blow Up)
M&T: A.Breitung, B.Dietrich, E.Simons
Prod: B.Dietrich, E.Simons

Det finns liksom allt mindre att säga ju längre upp på listan vi kommer – dels så har ju artisterna redan varit med en eller flera gånger, och dels utgår jag ifrån att det faktiskt handlar om relativt välkända artister och konstellationer. Inte sant? Så, i det här fallet jag nöjer mig med att känsloyttra mig… ;) Ååååh så bra detta är! Pärlan i Axel Breitungs katalog – minns bl a Joy Peter’s One night in love och de tidigare Silent Circle-entrérna Stop the rain och What a shame?

 

- 19 - Scotch - Mirage+19. Scotch – Mirage (#15)

Italien (1986, American Disco / Beat Box BB 7072)
M&T: D.Zambelli, F.Margutti, V.Lancini
Prod: D.Zambelli, W.Verdi

Japp, här har vi då italodiscons största namn, i alla fall i Sverige. Bland ’vanligt folk’ så är väl Scotch’ Disco band den låt som de flesta känner till, i konkurrens med Tarzan boy – inte sant? Men minnesgoda/trogna följare av den här listan vet att just Disco band faktiskt hamnade just utanför den officiella listan (på plats 205) och uppföljarhiten i Sverige, Delirio mind hittade vi också ganska långt ner (på plats 156).

Jag är med andra ord ganska oromantisk inför det här bandets storhet, men en av deras hits har bevisligen i alla fall gjort intryck – här är Mirage, en riktigt fjantig liten dänga :)

Och så här såg det ut när sångaren Vince Lancini för två veckor sedan framförde den på Pure 80’s Disco Weekend i Helsingfors:

 

- 18 - Desireless18. Desireless – Voyage, voyage (#14)

Frankrike (1986, CBS)
M&T: D.Dubois, J.M.Rivat
Prod: J.M.Rivat

Och ser man på, vi hade ju lite franskt (/svenskt) även i förra kvintetten, och när vi nu återigen får njuta av detta fantastiskt vackra ’sångspråk’, så är det faktiskt den högst placerade låten som inte kommer från Tyskland eller Italien på denna min Euroish-lista, så nu vet du det…

Redan på plats 176 hade vi ’uppföljarlåten’ John, men här är alltså ’the big moment’ för Claudie ”Desireless” Fritsch-Mentrop. Hon hade börjat sin karriär som modedesigner, men som sångerska skulle det bli så mycket större framgångar – eller i varje fall en… I slutet av 1986 släpptes Voyage voyage och blev omedelbart en hit på kontinenten. Dock tog det lite tid (som så ofta) innan den hittade till oss, och ännu längre tid (som minst lika ofta) innan den tog sig upp på den brittiska listan. Totalt 10 st förstaplaceringar runtom i Europa blev det, och ja – det här är ju helt enkelt en klassiker! Vilket f ö även programmet som videon är hämtad ifrån är – Peter’s Pop Show…vilka minnen :)

 

- 17 - Fun Fun17. Fun Fun – Color my love (#13)

Italien (1984, X-Energy Rec)
M&T: D.Raimondi, L.Pignagnoli, Spagna
Prod: A.Ugolini

Historien, eller bristen på densamma, om Fun Fun, har jag ju avverkat tidigare, så låt oss bara konstatera att av alla sammanhang som herrskapet Spagna beblandade sig i, så är detta deras stora stund. Det här är pärlan i denna variant av eurogenren – den somrigt naiva och klämkäcka varianten :) Den här är ju faktiskt dessutom lite extra klassisk ur svensk synvinkel eftersom den ju låg på den allra första Trackslistan!

 

- 16 - Sandra - In The Heat16. Sandra – In the heat of the night

Tyskland (1985, Virgin Schallplatten)
M&T: H.Kemmler, M.Cretu
Prod: M.Cretu

När Sandra (Lauer, som hon hette vid den här tiden – hon och Michael Cretu gifte sig först 1988) gjorde hon entré på plats 36 (med Secret land) var det med ett känslosamt epitet från min sida – jag kallade henne för ’lite av en idol’ – ett starkt uttryck från någon som gillar allt och mycket, både högt och lågt. Men ända sedan jag var en fjunig tonåring så har hon funnits där…och när jag plockar fram den här gamla klassikern, så blir jag nästan lite kär igen…

 

2 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #16-20

  1. Vän av ordning så måste jag kommentera att Tarzan boy gjordes av ett av mina favoritband i genren Baltimora och inte av Scotch.

    MVH/Robert

    1. Hej Robert! Jag har sett att det droppar in kommentarer från dig här under kvällen och tänkte ta och svara på dem lite senare. Men, eftersom jag också är en vän av ordning ;) så ville jag replikera på detta på en gång…

      Jag skriver (eller ivf menar jag) att ’Disco band’ tillsammans med ’Tarzan boy’ är de italolåtar som ”vanligt folk” känner till :) Ibland snubblar man på sina formuleringar och syftningar ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *