Euroish Eighties Ultimate Chart #26-30

 

Hallå där! Ni har väl inte glömt bort mig…? Eller listan? Bra så! Då kör vi, här är den nedersta delen av topp 30 – idel ädel adel, och lite danskt :)

 

- 30 - Radiorama - Vampires30. Radiorama – Vampires

Italien (1986, Out/Discomagic / Beat Box BB 7088)
M&T: M.Farina, G.Crivellente
Prod: M.Bresciani, P.Gemma

På plats 55 dök projektet Radiorama upp för första gången på listan i eget namn, och då lämnade jag fältet öppet för spekulationer kring när de två ännu bättre placerade låtarna skulle dyka upp, och vilka det skulle vara. Nu kan de spekulationerna halveras i omfattning…

Vampires var, tror jag, sista singeln från debutalbumet Desires and vampires från 1986 och är väl, tillsammans med Aliens på plats 55, Radioramas mest välkända låt? Himlarns så bra, på alla sätt, är den i alla fall – och nu är frågan; vilken är Radioramas etta enligt mig, och hur högt upp kommer den?

 

- 29 - Mike Mareen - Love Spy+29. Mike Mareen – Love spy (#20)

Tyskland (1986, Night’n’Day Rec)
M&T: B.Divine, H.Kemmler, P.Lack, T.Weiss)
Prod: M.Mareen

Ännu ett välkänt namn som nyligen gjorde entré på listan. Det var på plats 41 som vi hörde Agent of liberty, men till skillnad från föregående artist så är det totalt bara två låtar vi kommer att höra från den gode Uwe-Michael ’Mike Mareen’ Wischhof. Han hade några låtar till som var helt ok, men jag tror faktiskt inte jag är ensam om att anse att nämnda Agent… och Love spy trots allt var ganska outstanding…

Som kuriosa konstaterar jag att i raden av upphovsmakare här hittar vi Hubert Kemmler, mannen bakom Hubert KaH och högst delaktig i många av Sandras största stunder. Sedan ska också noteras att den här videon är inspelad 2003, men ljudet är från 1986…

 

- 28 - Den Harrow - Catch The Fox28. Den Harrow – Catch the fox (Caccia alla volpe)

Italien (1986, Baby Rec / Beat Box BB 7096)
M&T: F.Zanotti, M.Chieregato, R.Turatti, H.T.Beecher/T.Hooker
Prod: R.Turatti, M.Chieregato

Och här gör då den näst sista tre-låtars-artisten entré! Nu har vi alltså bara en artist kvar som alltså har alla sina tre låtar högre upp än plats 28. Vem/vilka kan det vara? :)

Den Harrow då…ja, jag har ju redan avhandlat allt det där med vem det egentligen är bla bla…men sammanfattningsvis så hörde vi ju alltså (för det mesta) Tom Hooker, men såg Stefano Zandri (Kolla inlägget med Tom Hookers Looking for love här). Och som jag har sagt tidigare, det var till projektet Den Harrow som Roberto Turatti och Miki Chieregato vek de bästa låtarna – och det finns gott om dem! Säkerligen finns det också lika många åsikter som det finns fans, om vilka av alla de där låtarna som kan anses vara de tre bästa, men för mig är det faktiskt ingen diskussion…

Det är få låtar jag minns så starkt att jag gillade så mycket när det begav sig som i fallet med Catch the fox. Jag minns att låten, produktionen, sången – och den überkitschiga utspökandet av ”Den” – allt var fantastiskt i 15-årige Niclas värld. Och på tal om det där omslaget – kolla gärna in Herr Drycks klockrena ’analys’ av det samma på Katastrofala omslag :)

”…kan vi anta att han alltså försökt framstå som en sexig, fläckvis blonderad indian som klöst fram ytliga köttsår på sig själv, som har ett tomt klädkonto, en fetish för kasslerhandskar och som för länge sedan tappade nagelsaxen bakom badkaret och inte orkat krypa in och hämta den ännu.”

 

- 27 - Bad Boys Blue - Train To Nowhere27. Bad Boys Blue – Train to nowhere

Tyskland (1989, Coconut/Ariola)
M&T: T.Hendrik, K.van Haaren
Prod: T.Hendrik, K.van Haaren

Även Bad Boys Blue’s ’tredje-låt’ råkade vi på alldeles nyligen, och då nämnde jag att A world without you (Michelle) var hämtad från det fjärde och sista av bandets album med originalsättningen. Då fortsätter vi sagan här, för här har vi den största hiten från nästa album, The Fifth, följdaktligen med en ny sättning, där det dock bara skiljde ett efternamn – Trevor Bannister ersatte Trevor Taylor…

Alltså jag veeeet hur smörigt de flesta tycker att det här är, och det gör ju jag också – men jag ÄLSKAR det :) Och just det, vilken är deras högst placerade låt? Och hur högt hamnar den?

 

- 26 - Laban - Kold som is26. Laban – Kold som is/Love in Siberia (#19)

Danmark (1985, Mega Records)
M&T: I.Pedersen
Prod: C.Leitner

Vi avslutar den här sejouren med faktiskt samma band som placerade sig just före Bad Boys Blue även senast – och, faktiskt så ser jag nu att det är samma singelomslag på bilden. Det här kan bli rörigt ;)

Ivan och Lecia i Laban debuterade 1982 med sin danska version av italienska klassikern Sarà perché ti amo, den minst sagt välkända Hvor ska’ vi sove i nat?. Allt som allt släppte de sedan fem album på danska, alla namngivna med nummer från 1 till 5 – fantastiskt kreativt… Men, från och med album nummer fyra försökte de också, med framgång, att skaffa sig en internationell karriär. Det innebar att albumen 4 och 5 gavs ut på engelska som Caught by surprise respektive Roulette. Den här internationella svängen gav dem flera hits, framförallt just Caught by surprise och Love in Siberia.

På plats 48 körde jag ju nämnda Caught by surprise, i sin danska originalversion, Kun en sekund. Den släpptes dock aldrig på singel, vilket gjorde att jag illustrerade den med omslaget till Caught… Däremot släpptes Love in Siberia även på singel på danska, men Kold som is har då samma omslag som Caught… – är ni med? ;)

I vilket fall, Love in Siberia/Kold som is är enligt mig en ytterst värdig nordisk representant i eurofacket – spontant kommer jag bara på en svensk låt som slår den…

Love in Siberia (Long Version)

 

2 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #26-30

  1. Desire 7a, men faktiskt svårt där är en del som du skulle kunna gilla som Yetl och Manitou. Mike Mareen är givetvis disco de luxe, Den Harrow kan jag inte med vem han nu är, Tom Hooker, Jag tycker den här hooken är övertydlig och kass. Bad boys blue känns drömsk och ändå inte så smörig att det är farligt. Mycket Modern Talking känsla här ja. Jag gillar det och på 80-talet hade jag älskat det. Laban är givetvis kanon bra saker :-) Blyhtungt idag :-)

    1. Den var ny, Alex ;) Annars, tack för kommentarerna! Och det där med Desire där allra först, var alltså en gissning? Jag tar med mig den…och jag gillar f ö ALLT med Radiorama, i alla fall de två första och typ halva det tredje albumet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *