Euroish Eighties Ultimate Chart #11-15

 

Från början hade jag ju tänkt att presentera listan i lite mindre portioner nu när vi närmar oss täten. Men, jag kör på med ännu en kvintett – man kan väl säga att presentationen har dragit ut på tiden så det räcker ändå, inte sant? ;-) Så, håll till godo – här är alltså placeringarna 15 till 11, och vi börjar med en outsider…

 

- 15 - London Boys - Chinese Radio15. London Boys – Chinese radio (#12)

Tyskland (1988, Teldec)
M&T: R.R Maué
Prod: R.R Maué

London-pojkarnas hits London nights och Requiem har vi ju avhandlat för inte så länge sedan, och de är ju alltså ett av få band som har placerat sina tre låtar i listans övre skikt. Dock misstänker jag att just den här som den topplacerade är något av en, ja…outsider. En undangömd albumlåt på ett album som troligen inte så många ens har hört i sin helhet. Förklaringen till min faiblesse är enkel – jag är en refrängfetischist, och jag äääälskar långa refränger. Pratversen är ju mest lite kul, men som sagt…refrängen. Jag är omutbar på den punkten ;)

 

- 14 - Radiorama - Desire14. Radiorama – Desire (#11)

Italien (1985, Discomagic / Beat Box BB7059)
M&T: C.Barluzzi, G.Crivellente, M.Farina, S.Zanini
Prod: M.Bresciani, P.Gemma

Onekligen finns det ju vissa likheter i tempot och ’groovet’ i denna och Chinese radio nyss. Det är något med det här tempot som verkar ge artisterna ’tid’ att liksom ’göra färdigt’ melodierna…typ… Strunt samma, här är i alla fall även Radiorama för tredje gången och Mauro Farina vid mikrofonen för sjuttioelfte gången. En riktigt jäkla bra låt, som jag alltid har känt starkt för, men jag måste erkänna att den är mycket bättre på löjligt hög volym i bilstereon när man slipper se det ganska taffliga TV-klippet.

Ett TV-klipp där det, naturligtvis, inte är Farina vi ser. Det är det däremot i klippet nedanför – tydligen ett av få (kanske det enda?) liveframträdandet av superduon Farina-Crivellente, inspelat i maj 1993. Ca 3:30 in i klippt börjar just Desire, men ljud- och bildkvaliteten är ganska kass, så se det som en ren bonus :)

Farina & Crivellente 930501, del 1:

 

- 13 - Fancy - Flames of love13. Fancy – Flames of love

Tyskland (1988, Metronome)
M&T: A.Weindorf, Fancy, S.Lorenz
Prod: Fancy

Fancy, den alltid lika välkomne gentlemannen med den smakfulla sminkningen :) Jag vet att många föredrar och hyllar hans tidiga, mer elektroniska år, men som vanligt så är jag mer komplex än så – Slice me nice, Chinese eyes, Colder than ice m fl är naturligtvis hur bra som helst (och de finns på den här listan, fast inte som Fancys tre bästa, så därför ’märker’ ni dem inte…), men…jag gillar den vemodigt smöriga eurocroonern som här är i sitt esse…

 

- 12 - Den Harrow - Mad desire12. Den Harrow – Mad desire

Italien (1984, Gong Rec / Beat Box BB7031)
M&T: M.Chieregato, R.Turatti, N.Hackett
Prod: M.Chieregato, R.Turatti

Mmm….italo när den är som bäst. Catch the fox var Den Harrow-projektets ’tredjelåt’, vilket på sina håll startade spekulationerna kring vilka övriga låtar jag placerat på topp 3. Den här är lite speciell, eftersom den så att säga markerar en sorts ’övergång’. De första singlarna To meet me och A taste of love, med sång av amerikanske Chuck Rolando, hade inte blivit några större framgångar, men i och med att den redan välrenommerade Silvio Pozzoli plockades in för att sjunga på den här, så började saker och ting hända. Stefano Zandri fick fler och fler chanser att strutta omkring i TV (se klippet) och det blev dags att satsa rejält. Så, man låter en annan amerikan, allas vår Tom Hooker, sjunga in en ny version av den här…and the rest is eurodisco history…

 

- 11 - Ken Laszlo - Hey hey guy11. Ken Laszlo – Hey hey guy (#10)

Italien (1984, Memory Records / Beat Box BB7023)
M&T: S.Oliva
Prod: A.Zanni, S.Cundari

Förlåt, det HÄR är italo när den som är bäst.

2 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #11-15

  1. En sak är säker; Fancy var kanon på att göra låtar, men däremot var hans musikvideor hemska och amatörmässigt gjorda!
    Håller helt klart med om att ”Flames of love” är kanske det bästa Fancy gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *