Christmas Time – ett opretentiöst inlägg med julmusik

 

Jag närmar sig så sakteliga en ’fullskalig comeback’ till bloggen, men tänkte redan nu flika in med ett smaklöst och smått oönskat inlägg – det vill säga det näst intill obligatoriska julmusikinlägget ;) Och som ni vet så skäms jag ju inte för att vara okreddig. Det innebär att den här uppräkningen av vad jag tycker är bra, ’intressanta’ och inte helt uttjatade jullåtar rör sig fritt mellan genrer och nivåer ;) God jul, vetja!

 

Vision Talk – Christmas Time (2008)

Till att börja med, det svenska numera avsomnade, smått legendariska, italosynthpopbandet Vision Talk – ett band som f ö har fått utstå alltför lite hyllningar på den här sidan. Det lovar jag att råda bot på, och inleder som sagt så här – med deras självutgivna jullåt från 2008, som faktiskt alldeles nyligen också dök upp på Spotify i sin demoversion på albumet Demos & Rare Stuff

som demo ”Everyone is happy”

Bananarama – Baby It’s Christmas (2010)

Det tog nästan 30 år in i karriären för Bananarama att släppa ifrån sig en jullåt (även om de ju iofs deltog i båda de två första upplagorna av Band Aid (1984 resp 1989), och när de väl gjorde det så skedde det ganska så mycket i skymundan. Synd, tycker jag…

Michael Learns To Rock – Upon A Christmas Night (2004)

Samma sak här, ännu ett band som låtit sin enda jullåt förbli en ganska undangömd och mer eller mindre outgiven historia. Och ja, här misstänker jag starkt att jag ’tappar’ en stor del av läsekretsen, men MLTR är och förblir stora favoriter hos den melodiskt smöriga sidan av mig ;)

Mark Ashley – One Race, One World (2006)

På tal om smörigt. Mark Ashley dök upp i slutet av 90-talet, och har gjort ett visst mått av karriär på att låta exakt som…ja, du hör vem. I tider av rapremixer från Modern Talking och evergreens från Thomas Anders, så har Mark Ashley ofta varit räddningen – och här går han loss i en ärketysk smördänga på ett klassiskt tema i juletid…

Melody Club & Anna Järvinen – I Don’t Believe In Angels (2009)

Nästan lite ’alternativt’ här då – ja i alla fall räknar jag Anna Järvinen dit. Melody Club är väl iofs inte helt förvånande att de ligger en 80-talsfetischist varmt om hjärtat. Här är alltså deras inte heller jättevälkända ’halvjullåt’ från ett även i övrigt ganska förbisett album…

 Adolphson & Falk – Julen är en härlig tid (1984)

Och till sist då – det som en gång i tiden var B-sidan på en av de troligen mest välbekanta julsinglarna för oss barn av 80-talet. Till Mer jul är det ju naturligt att idag ha en något kluven relation till, men som sagt – hur många har givit sig själva chansen att tröttna på den gamla B-sidan? Insåg här och nu att den inte ens verkar finnas på YouTube? Lovar att åtgärda det…asap! Done :)

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *