En lineup som heter duga – Sthlm Italo Disco Party 2015

 

Till att börja med så vill jag gärna klargöra att mitt enda intresse i den festival jag nu på förhand tänker tokhylla, är just mitt intresse för den ;)

10430368_653833998066553_4838244913129993276_nInget ’äkta’ italofan har väl kunnat undgå att märka hur det de senaste åren har släppts allt fler nya alster från våra gamla hjältar från italoeran, och att de dessutom har figurerat på festivaler runtom i världen, även i vår närhet.

I höstas samlades bl a ett ganska legendariskt gäng i Helsingfors (Ken Laszlo, Albert One, Vince Lancini m fl) och ifjol vintras kördes en första upplaga av Sthlm Italo Disco Party (Brian Ice, Albert One, Fred Ventura m fl).

Men, nu när lineupen för Sthlm Italo Disco Party 2015 presenterades i sin helhet häromdagen, kan jag bara konstatera att hamnar farligt nära mitt i prick i min värld :) Det är ju ingen hemlighet att jag gärna håller det tyska, franska och (framförallt) det svenska 80-talet minst lika högt som det italienska, så när de italienska legendarerna kompletteras och toppas av såväl tyska som svenska legendarer, då är jag smått lyrisk – kolla inte minst vad som står längst ner till höger ;)

SthlmItaloDiscoParty2015

Ok, innan vi går in på detaljerna – här är alla länkar du behöver: Evenemanget på Facebook, den officiella hemsidan och biljettförsäljningen via Nalen/Tickster.

 

Fredag 15/5

 

Koto. Här ser vi ett klipp från när det begav sig, med Anfrando Maiola i en närmast oförglömlig koreografi…

 

Vince Lancini (Scotch). Väljer ett klipp från när han alltså stod på scen i Helsingfors för några månader sedan. Och låten är naturligtvis min Scotchfavorit, nr 19 på Euroish Eighties Ultimate Chart :)

 

Stefano Brignoli (Brand Image). Får ju erkänna att jag inte har någon som helst relation till denna herre, men att döma av det klipp som man har delat från arrangörens sida, så är det ju både något jag ’borde’ ha koll på – och som verkar lovande :)

 

Och sen, eftersom jag är som jag är, så måste jag nog påstå att vi kommer till det som kan vara fredagens höjdpunkter. Typ :)

Annie Anner. Inser i detta nu att jag under bloggens nu två år (imorgon, den 6 januari) långa historia helt har missat att lyfta, tipsa och nörda loss kring denna ’80-talets svenska eurodrottning’. Låt mig återkomma till det, och här och nu konstatera att nördigare och ’kultigare’ än att ställa Annie Anner på scen kan det knappast bli…

 

Rex/Shanghai. Trogna följare av bloggen förvånas knappast över att jag slog volter när detta presenterades. Här har vi alltså en artist/grupp som jag många gånger har lyft fram som ’grundelementet’ till denna bloggs existens. Typ. Om jag får lov att ta i en aning. Rex Gisslén och John Sandh från Shanghai’s klassiska förstasättning kommer alltså göra min fredag fullkomlig. Typ. Om jag får lov att ta i en aning. Och låt mig hoppas på en Angelina Angeleyes ;)

 

Lördag 16/5

 

Fancy. Alltså jag vet inte vad jag ska säga. En av mina största hjältar, som jag har följt i vått och torrt genom åren, genom dalar och upp på höga berg. Men, inte har jag någonsin sett honom på scen inte… På plats 8 på Euroish-listan låg självklart den här :)

 

Linda Jo Rizzo. En gång i tiden i amerikanska tjejbandet The Flirts, senare en ren institution på de kontinentala dansgolven. Här är hennes kanske största solohit, nr 107 på Euroish-listan

 

Ken Laszlo. Gianni Coraini är ännu en av de stora i min italobok, och ju även en av dem som gjorde störst avtryck på de svenska listorna när det begav sig. Här är hans första och bästa hit, nr 11 på min tidigare nämnda lista ;)

 

Och så har vi då till sist de två mer nutida namnen i lineupen – nutida, men med en klockren känsla för det klassiska soundet. Me like a lot!

Kebu. Finske Sebastian ’Kebu’ Teir hade jag aldrig tidigare hört talas om, men sen är jag ju också lite väl insnöad på det gamla ibland ;) Han använder tydligen bara analoga syntar, men det gör ju inget alls – här är hans senaste ’singel’:

 

ItaLove. Jag har tidigare hyllat det här svenska bandet som har levererat några riktiga höjdare (blivande klassiker?) de senaste åren. Nya Too late to cry släpps om någon dag, så här vi får ’nöja oss’ med en av de senaste årens allra bästa låtar…

 

2 thoughts on “En lineup som heter duga – Sthlm Italo Disco Party 2015

  1. kul att höra att du är pepp! jag startade festivalen här i sverige redan förra året :) hoppas se dig där! ^^
    mvh sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *