2014 at its best – ur en högst subjektiv synvinkel…

 

Det finns alldeles för många sinnesstämningar, sammanhang och anledningar att lyssna på musik för att kunna plocka ner det man lyssnar på till en kategorisk lista, är det inte så? Eller påstår jag det i heeelt fel forum? ;)

I vilket fall, även om ju den här bloggen till allra största delen är vikt åt att hylla ’mitt’ 80-tal, så har jag i Facebookgruppen ”Vi som lyssnade på Tracks” delat med mig av mitt försök till årslista för 2014. Men, eftersom jag bl a har en Spotify-lista för 2014 med hela 454 låtar (!), så bestämde jag mig för att begränsa mig. Så, min topp 20 över 2014 är nordisk! Och dessutom kanske man kan påstå att den i viss mån är lite ’Niclas-PK’ i bemärkelsen att jag gärna utelämnar mycket av det som andra tycker är bra ;) 

Först fem bonuslåtar…

Men först tänkte jag börja med fem bonuslåtar som inte är nordiska, men som jag gärna lyfter fram som några av 2014 års trevligaste upplevelser. Och, för att hålla det här inlägget någorlunda hanterbart, så kör jag bara textlänkar till YouTube/SoundCloud-klipp här till bonuslåtarna och i botten av listan…

Kid-Kasio-The-Sanfernando-Kid Kasio and The Sanfernando Sound – Letters Of Love [UK]

Paul ”19” Hardcastle besökte den 10-årige Nathan Coopers skola och sedan den dagen blev inget sig likt. Kolla gärna upp de få grejer som finns med hans tidigare band Matinee Club, och inte minst minihiten Telephone Line från 2012. Den här var det vi fick höra från honom 2014…

 

artworks-000079201006-sdt06u-t500x500Nero – Satisfy [UK]

För typ 15 år sedan fuskade jag som ’klubb-DJ’ och hade rätt bra koll på vad som gällde. Sedan dess kan man väl lugnt konstatera att jag har tappat den kollen… Men ibland så. Det här verkar iaf ha varit ganska hett i England ifjol, och för min del är det här en oslagbar ’promenadlåt’ :)

 

sml_узор графити_2 2DedRekoning feat Sophie Ellis-Bextor – Only Child [UK]

På tal om brittiskt (för amerikanskt är det glest med i mina spellistor numera…) – här är ett typiskt exempel på en artist vars låtar sällan träffar mig direkt, men jag är helt såld på hennes röst, och påminner mig om hur skönt det var när 90-talet var över och det började låta vettigt på listorna igen…

 

_12092-a16a9e92112b09eacc07cbad8153af82Shelter feat Andy Bell – Beautiful (Matt Pop Album Mix) [UK]

Att inte Erasure numera levererar på en ’önskvärd’ nivå, det får väl anses vara ett faktum. Så därför är det ju skönt när Andy dyker upp i andra (och egna) sammanhang och låter bra! Den här låten släpptes redan 2013 på Andys iPop, men den plockades även med på producentduon Shelters grymma debutalbum Emerge, och då i en ny version signerad holländske Matt Pop. Tyvärr finns den endast som en knappa tvåminuters preview på YouTube…

 

desireless_nounDesireless & Operation Of The Sun – L’or du Rhin [FR]

Mmm…ytterligare en gammal 80-talare som lever. Hon har gjort nya versioner av såväl Voyage… som John med sitt nya band, men här är förstasingeln från albumet som kom ifjol våras. Det känns som att inte många har upptäckt/gillat detta, men jag är inte så svårflörtad…

 

Och så in på den fantastiskt ovetenskapliga, och politiskt inkorrekta, listan…

 

PinkPistolsEP-e140509945559720. Pink Pistols – Romeo [SE]

De deltog i Melodifestivalen 2014 med I Am Somebody, en av de låtar som jag tyckte avsevärt mycket mer om än vad allmänheten gjorde. Dock tycker jag att den efterföljande EP:n innehöll ett gäng ännu trevligare låtar, t ex den här.

 

MedinaNIEGN-e141563132920119. Medina – Når Intet Er Godt Nok [DK]

Jag har inte tillräckligt på fötterna för att ifrågasätta epitetet som Danmarks för närvarande största stjärna, så det gör jag inte! Jag har alltid haft ett gott öra till henne, och stör mig något oerhört på att det numera är omöjligt (?) för henne att slå i Sverige, eftersom hennes namn ju är upptaget…

 

artworks-000099558708-de5dnf-t500x50018. Freeweights – Lightweight [FIN]

Det här är ett band och en låt som jag ärligt talat inte hörde förrän i år, men den släpptes 2014, så den får vara med :) Maken till snyggt 80-talssound har inte hörts på länge – och de är från Finland!!! ;) Och nej, kan inte hitta låten på YouTube…

 

51c3FyknSmL._SL500_AA280_17. Jannika B – Äänet Ja Askeleet [FIN]

Jamen, vi kör mera finskt – och nu dessutom på finska, ett sorgligt underskattad språk att sjunga på ;) Jannika Bergroth deltog i finska Idol både 2007 och 2008 samt i X-Factor 2009 utan större framgångar, men efter att sedan ha skivdebuterat på svenska, så var tydligen Finland redo för henne på finska. Typ.

 

argh-point-of-no-return-digital-frontal-2000x200016. Argh – Point Of No Return [NOR]

En nybildad synthpopduo bestående av Glenn Main och Andreas Rønbeck. Det verkar lite som att albumet Night In The City var ett engångsprojekt, men då får vi i så fall glädjas åt de trevligheter som fanns där :) Här är första singeln…

 

heat15. H.E.A.T – Mannequin Show [SE]

Visst är det så, i mina listor ryms såväl synth som hårdrock – trots att jag är ett barn av 80-talet ;) Och om nu någon trodde att jag bara lyssnar på eurodisco; för mig så ligger euro och AOR väldigt nära varandra – inte minst för att det handlar om precis lika hatade genrer, med starka refränger och ’ofarliga/tillrättalagda’ produktioner. Så, här är H.E.A.T – med en fot i 80-talet, en i Idol och en i Melodifestivalen…

 

ELLhurtsAW1500rgb14. Electric Ladylab – Hurts [DK]

Man tycka vad man vill om tillvägagångssättet, men jag har länge varit ett stort fan av deras sätt att använda sig av andras låtar i sitt snickeri. Tidigare har bl a Crockett’s Theme och White Lions Broken Heart fått se sig utnyttjade, den här gången är det en svensk klassiker…

 

IIIII-Lines-People13. IIIII feat Adele Kosman – People [SE]

Ok, efter att i åtminstone två låtar ha balanserat på den dåliga smakens trottoarkant, så kliver jag här in i nutid. Detta Stockholmsband (vars namn ska läsas som ’Lines’) träffade mig skoningslöst med den här låten när den dök upp på all världens popbloggar i höstas. Om den har blivit en hit vet jag inte, eftersom jag är märkligt lomhörd inför vad som spelas på radio och så…

 

november0703201312. Vanguard – On My Own [SE]

Mera synthpop, och ännu en duo. Men den här gången alltså en svensk, och Göteborgsbaserad, sådan – Jonas Olofsson och Patrk Hansson. Den här singeln släpptes faktiskt redan strax före årskiftet 13/14, men albumet Retribution kom i våras – och själv var jag sen med att upptäcka det. Klassisk synthpop, varken mer eller mindre…

 

brotherfiretribesinglebetter11. Brother Firetribe – For Better Or For Worse [FIN]

Jodå, jag trycker in en pudel till. Mitt favoritband i genren (utan att egentligen vara jätteinsatt…) är finska Brother Firetribe. Deras förra album Heart Full Of Fire från 2008 har jag i det närmaste diggat sönder, och när uppföljaren kom i höstas, så nådde den åtminstone nästan lika högt. Det här är bra, så det så ;)

 

10. Indian Boi – Bulletproof Heart [SE]

Dags att skippa pudelrocken och kasta sig in i den mest lättrallade refrängen sen…sen…Diggi-loo diggi-ley :) Indian Boi, vars riktiga namn jag inte har en aning om, var tidigare med i duon Ka Crash som hade en mindre klubbhit med Insane i början av förra året.

 

9. Rainmode – 7D [SE]

Jag tipsade om den här norrländska synthpoppiga duon här på bloggen i slutet av sommaren och konstaterade då att jag hade missat deras två tidigare braiga singlar, men jag är glad för att inte ha missat denna :) Rainmode är sångaren Henrik Skanfors, som släppt flera album i singer/songwriter-genren, samt producenten Martin Alexandersson, med ett förflutet som DJ-alteregot Alec Sonite.

 

8. Machinista – Salvation [SE]

Dags för mera synth med stora bokstäver! John Lindqwister (fr Cat Rapes Dog) och Richard Flow (fr fantastiska Vision Talk) bestämde sig för att slå sina påsar ihop för några år sedan, och i våras kom albumet Xenoglossy. Om man säger så här…synthigare än så här blir det från mig ;)

 

7. Silje Svea – My Defence [DK]

Eftersom jag VET att ni inte har lyssnat er trötta på den här ;) så struntar jag i att den faktiskt släpptes redan sommaren 2013. Jag ’upptäckte’ henne (och singeln kom på Spotify), först 2014. Och nej, varför frångå ett vinnande koncept – än en gång hör vi mer 80-tal än nästan 80-talet självt. Flashdance-Maniac någon?

 

6. Ola Salo & Kleerup – I Got You [SE]

Jag är allt som oftast ganska lomhörd inför hur snacket går, men jag får en känsla av att den här Salo-grejen inte är särskilt uppskattad i hans led? Struntar isf jag i, den här gick stenhårt hela sommaren och påminner mig om det svängiga sena 90-talet med Chemical Brothers och Fatboy Slim :)

 

5. Vinsten – Keep The Dream Alive [SE]

Det tog nästan två år att följa upp fantastiska ”Luckiest Girl”, och det hann t o m komma en cover (nu aktuella Josef Johanssons ”Tysta leken”…), men när Calle Wachtmeister och Niklas Benjaminsson väl gjorde det, så gjorde de det…

 

4. Röyksopp feat Jamie Irrepressible – I Had This Thing [NOR]

Dessa norska electrokungar har ju hyllats både här och där, inte minst för sina samarbeten med Robyn (Do It Again skulle kunna få ligga på listan…). Men har jag också, inte minst, fastnat för den här…

 

Dags då för topp 3, och bara för att bekräfta alla fördomar om undertecknad så kommer här två extremt 80-talsretroiga låtar och en med högst vitala kvarlevor från samma årtionde ;)

 

3. Eurotix – When You Are In My Dreams [SE]

Ok, även om jag ibland skulle önska lite mera ’tryck’ i produktionerna, så är jag ett troget fan av denna Gävleduos hämningslösa 80-talspoppande. Dennis Alexis sjunger och skriver texterna medan Larry Forsberg (mannen bakom ’odödliga’ låtar som bl a Hon kommer med solsken, Kom och ta mig och La dolce vita ;) ) står för musicerandet…

 

2. Lili & Susie – Would You Be Mine [SE]

Helt utan förvarning dök den här upp i början av 2014. Det bästa som systrarna hade släppt ifrån sig på år och dar – det enda negativa är att den än så länge inte fått någon uppföljare…

 

1. Candide – Du Bränner Mig [SE]

Fortfarande inte helt officiellt utgiven, om man med det menar via skivbolag och/eller Spotify eller så. Men, det viktigaste är ju trots allt att småländska Ljungbys stoltheter delade med sig av den i början av förra året. Jag älskar fortfarande den här, med all sin naivt hämningslösa 80-talscharm…

 

 

4 thoughts on “2014 at its best – ur en högst subjektiv synvinkel…

 1. Kul lista! Jag är ju normalt väldigt blind och döv när det gäller ny musik, men här upptäckte jag mycket nytt som faktiskt var riktigt bra! Jag tackar och bockar för tipsen! :)

 2. haha bra du verkligen gillade några av låtarna på min lista :-)

  Jag bara googlade snabbt på Discogs när jag sammanställde min lista. Hittade Disco queen på en ”singel” från 2014 men du har rätt i att första versionen kom dec 2+13.

 3. Hej Bengt! Jo men så är det ju – det är fantastiskt intressant det här med smak, och i början av inlägget försökte jag ju beskriva hur svårt det är att ens ha koll på sin egen. Med andra ord är det ju i praktiken omöjligt att få grepp om någon annans :)

  Om jag hade satt mig och gjort en 2014-lista idag, så hade den säkert sett annorlunda ut, och av dina låtar så skulle absolut Army Of Lovers/Gravitonas och Familjens ”Tokyo” kunna vara med – båda var i högsta grad aktuella! Mando Diao’s Billy Idol-låt hade jag faktiskt inte tänkt på, den är ju grymt bra :)

  När det gäller ItaLove, så borde ju alla deras låtar vara med på alla listor, men faktum är att ”Disco Queen” faktiskt släpptes 2013 – därför fick den inte vara med hos mig ;-) Och sedan släpptes ju deras nya, ”Too late to cry”, bara några dagar in på det här året, så för mig var 2014 ett förlorat ItaLove-år…

 4. Hej!

  Jag gillar ofta samma låtar som dig från 1980-talet men är fascinerad att när vi ska granska 2014 års ”bästa låtar” från Norden har vi inte någon gemensam. :-) Men smaken är som baken…. Här är mina favoriter bland nordiska låtar (allihop är svenska) 2014.

  1. ”People are loneley”
  Gravitonas feat Army of lovers.
  https://www.youtube.com/watch?v=Gi7vIUH-uBE

  2. ”Disco queen”
  Italove (svensk grupp) feat. Ken Laszlo.
  https://www.youtube.com/watch?v=8IjdNufDmHw

  3. ”Black sunday”
  Mando diao
  https://www.youtube.com/watch?v=HymfdPeYxEo

  4. ”Are you strong enough”
  Eurotix
  https://www.youtube.com/watch?v=1G_1ZMTQbJ4

  5. ”Magiker”
  Orup
  https://www.youtube.com/watch?v=PfJsUfO_Pv0

  6. ”Mirage”
  Kent
  https://www.youtube.com/watch?v=wD263mbx9Yw

  7. ”Kan du ge dig fan på att jag kan”
  Nanne
  https://www.youtube.com/watch?v=GUjtgaBOt1g

  8. ”Partypatrullen”
  Magne Schmidt feat Miss Inga
  https://www.youtube.com/watch?v=0XBqtDsY8GU

  9. ”Tommy tycker om mig”
  Love Antell
  https://www.youtube.com/watch?v=kYYXPza_12E

  10. Tokyo
  Familjen
  https://www.youtube.com/watch?v=3rVUfn75NJc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *