Q – Are you ready (1989) + Miracle – Take me higher (1990)

 

Jahaja, nu tog det så där lång tid igen innan ni fick höra av mig. Tycker jag i alla fall. Men nu kan ni tusentals… hrmm… hundratals… hmpffh… eh… trots allt ganska ansenliga mängd trogna läsare andas ut ;) Nu är det dessutom dags att återigen fördjupa oss i skivsamlingens dammiga hörn – idag med två singlar som jag inte visste hade något gemensamt förrän jag började researcha för att skriva om den ena…

Q-AreYouReadySå, låt mig ta dig nästgårds för min del, till norra Halland och trakterna av Kungsbacka. Det krävs nämligen inte särskilt mycket slutledningsförmåga för att konstatera att det var där gruppen Q hörde hemma. Omslagets baksida är dels fullsmetad med lokal reklam; Salong Zussi och Fjäråsrot AB m m, och dels meddelas att skivan är inspelad och utgiven av Q-Production med adress i Fjärås.

Q (kort och koncist minsann) var en trio bestående av låtskrivaren Jonas Rabe, sångaren och textförfattaren Hans Lagerholm samt sångerskan Yasmine Berggren. Om den senare vet jag inte det minsta, men när det gäller Jonas och Hans så vet jag att detta var första steget på vad som i alla fall skulle bli ett visst mått av karriärer.

Men först, låt oss avnjuta Q och deras ’hemmagjorda’ release från 1989 – tidstypisk pop à la Stock-Aitken-Waterman och helt klart inspirerad av vår älskade eurodisco :)

Q – Are you ready?
(J.Rabe-H.Lagerholm)
1989, Q-Production
Producerad av Q-Production
Mixad av Patrik Tibell, TMC Studios

 

Vi tar oss ett år framåt i tiden, och något säger mig att herrar Rabe och Lagerholm nu har lämnat Fjärås för att leva och verka i Göteborg. Eurodiscon har de också lämnat kvar i Halland, och istället är de nu mitt uppe i den s k ’nya’ dansmusiken, och med sig på den resan har de en tjej vid namn Jennifer Brown.

R-5527060-1420058109-6528.jpegJag har lokaliserat henne som körsångerska vid något tidigare tillfälle, men tillsammans med Rabe och Lagerholm i konstellationen Miracle verkar hon här göra sin första ’förgrundsrelease’. I producentstolen hittar vi TV-bekantingen Anders Bagge, och här hörs ju redan det sound som något år senare ska ta honom till toppen av listorna som Legacy Of Sound.

Miracle – Take me higher
(J.Rabe-J.Brown-H.Lagerholm)
1990, Grand Music/Street
Producerad av Anders Bagge
Tekniker: Gunnar Silins

 

Men, den här storyn handlar ju som bekant varken om Jennifer Brown eller Anders Bagge, utan om de där två killarna från Fjärås. Något år senare dök de (eller egentligen mest Jonas) upp igen, den här gången i konstellationen S-Connection, vilket verkar vara det mest framgångsrika sammanhanget som man hittar någon av dem. Tillsammans med sångerskan Anabelle fick de några mindre dansgolvhits runt 1994-95, och bl a hittar man deras version av julklassikern It may be winter outside på många samlingar i juletid. Sen då? Well…ni vet, när vi är framme på mitten av 90-talet då är jag inte med längre… ;)

 

9 thoughts on “Q – Are you ready (1989) + Miracle – Take me higher (1990)

  1. Hej PO! Jag vet inte mer än vad jag kan läsa mig till, och enligt Discogs heter hon Anna Eklund. Hon släppte ju även ett andra album med S-Connection, 1997, kallat ”Summerlove”.

   / Niclas

   1. Hej Niclas!
    Stort tack för svaret. Får väl Googla loss lite nu och kolla upp vad jag kan hitta på henne. Hon har en skön röst som gör sig bra till den sortens musik.
    Är ju själv uppvuxen på disco-tiden men allätare av musik.
    Bra och rolig sida kan ju tilläggas.
    Ha en fortsatt bra sommar
    PO

 1. Hur kommer det sig att detta kommit fram nu? Vem är MrPbh1971? I och för sig kul att någon uppmärksammar det man gjort.

  Med vänlig hälsning,
  Hans Lagerholm

  1. Hej Hans! Inte dessa tidevarv kan man inte lita på att något får fortsätta vara bortglömt ;) Att det kommer fram just nu beror helt enkelt på att jag snubblade över Q-singeln i en av mina många jakter på bortglömd svensk 80-talspop. Miracle-singeln hade jag haft i många år, men när jag min vana trogen började leta runt och kolla upp namn så insåg jag att där fanns en ”tråd” att skriva om. För det är ju just det jag gör. Skriver om, och delar med mig av, min skivsamling och mitt orubbliga intresse för just 80-talspop i olika former. MrPbh1971 heter egentligen Niclas och sitter på ett loft i mellersta Halland och nördar loss :)

   Kul att både du och din fru gick igång på alla cylindrar när ni, enligt vad jag förmodar, råkade hitta mitt inlägg. Och det är ju alltid extra kul när artisterna själva dyker upp i kommentarstrådarna :) Så, vad hände sen då? Du såg väl att jag slutade inlägget med en fråga? ;)

 2. Underbart skrivet är gift med Hans Lagerholm en ren lycka att läsa höra detta ??

 3. Ja, jösses jäklar! :-)

  Man blir alltså bönhörd – du har nog tusan gjort min kväll med denna publikation! :-)

  Och som jag skrivit tidigare (på annan plats på din sida) så kommer jag återkomma till dig med ett mail om en idé/tanke som jag skulle vilja dryfta med dig.

  Ha en riktigt trevlig helg så länge!

  / Janne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *