Några klassiska och ganska okända Denniz Pop-alster…

 

…and now, time for something completely different…

Dag ”Denniz Pop” Volle är ju naturligtvis bekant på alla sätt och vis, och för mig som utstuderad popnörd med faiblesse för vad som anses vara s k dålig smak, så är han en av 90-talets självklara legendarer. Bland många andra så har Ace Of Base, Dr Alban, E-Type och Backstreet Boys mer eller mindre Denniz Pop att tacka för sina karriärer och succéer. Men, det mesta av det där var en bit fram på 90-talet – jag tänkte min vana trogen göra nedslag i det sena 80-talet och fram emot decennieskiftet…

Swemix-kollektivet bildades 1986 och efter att ha sysslat med megamixar och remixar enbart för DJ:s i några år (här postade jag ett exempel) så startade man två skivetiketter – Basement Division för ’undergroundscenen’ och Swemix Records i samarbete med Sonet för den kommersiella marknaden. Först ut på den senare var en viss Denniz Pop och hans debut i eget namn, Gimme some mo’ (Bass on me) – miltals ifrån vad som komma skulle när det gällde Denniz Pop-soundet, men känslan finns ju där…

Det är ganska typiskt att jag har ganska bra koll på de första Swemix-släppen, medan jag inte alls är med på vad som släpptes på Basement-etiketten. Fast en del av de grejerna hamnade på Nordik Beats, en serie samlingar som gavs ut som ett samarbete mellan Swemix och Telegram under parollen ”This Is The New Dance Sound of Scandinavia!”. Därifrån hämtar jag det andra Denniz-Pop alstret under eget namn, Peace!, där vi som så ofta ’i den här eran’ hör Martin ”MC II Fresh” Carboo bakom micken (Martin som ju f ö är ansvarig för det som utsetts till sämsta Melodifestivalbidraget genom tiderna – The Elephantz 2006 ;) )

Lite läskigt…när jag sitter och skriver det här så börjar Hitlåtens Historia på TV – om Ace Of Base och All that she wants, och om hur de kom i kontakt med…Denniz Pop! Som sagt, lite läskigt! I alla fall, där berättade just Kayo om hur soundet som hon och Dag/Denniz hade fått till på hennes Another mother var det sound som Ace Of Base ville ha på sina grejer. Och kan man tänka sig – B-sidan på Another mother hade jag tänkt att ta med här :) Här är 12″-remixen på Bang my bell – ganska så meningslös, och för att vara mig ganska omelodiös – men en gammal favorit…

Kayo fixade ju senare, som alla vet, nakenchock tillsammans med Blossom Tainton (du minns väl hennes debut, den skrev jag om här…) och Gladys delPilar – och just Gladys dök upp som sångerskapå många av de tidiga Swemix-släppen, och fick ju också en mindre hit med Denniz Pop-producerade Made up my mind. Den följdes lite halvt om halvt upp av Same old song, vilken jag tror bara släpptes som promotolva.

…och så en till. Reggaebandet The Cool Runnings vet jag ingenting om, men jag tycker mig ana att det i roots/reggaekretsar verkar vara ganska välkända. I min värld är det dock mest intressant att de 1990-91 släppte två Denniz Pop-producerade singlar på Swemix. Det här var ju alltså precis i den vevan när det karakteristiska Denniz Pop-reggaesoundet höll på att få fotfäste. Dr Alban hade slagit igenom, Kayo hade som sagt fått en hit med Another mother och Ace Of Base var nästa stora grej, fast de flesta inte visste om det än. Vid den tiden producerade som sagt alltså Denniz Pop ett ”riktigt” reggaeband, och framförallt den första singeln, Twice shy, tycker jag är riktigt himlarns bra :)

Så, det får vara bra för idag…

 

 

2 thoughts on “Några klassiska och ganska okända Denniz Pop-alster…

 1. Svårt att förstå hur stor Dagge var, gick bort alldeles för tidigt, studion han lämnade efter sig med Max Martin har ju gjort musik och mixat massa världs-stjärnor efter det med…
  Jag gillar speciellt Cool Runnings grejjerna, speciellt remixarna men även Dag Volles remix på Billie Jean och megamixen av Absolute Reggae…

 2. Dennis Pop – vilken musikgud killen var!
  Ace of Base går fn hett i mina lurar efter nya skivan med gamla leftovers. Grymt bra, även om jag redan hade många av låtarna.

  Gladys 12″ spelade jag mycket när det begav sig. Älskar nästan b-sidan Made up my mind ännu mer tror jag. Grymma båda två i vilket fall som helst, så även Another mother. Den b-sidan fastnade jag aldrig för dock. Minns att jag verkligen gav den en chans, men den fastnade aldrig.

  Cool Runnings hade jag helt missat, men det gör mig bara ännu gladare idag när jag hör den här. Mycket snygg reggaelåt!

  :) Ubbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *