Vemodigt med kanadensiska Kon Kan

 

…och nu över till något helt annat. Typ.

A-65819-1231826966.jpegHäromdagen satt jag och lyssnade på lite gamla album som jag inte rört vid på länge, och då bl a alltså på Kon Kan. Barry Harris var (är) en DJ från Ontario som, inspirerad av Pet Shop Boys och deras Always On My Mind samt samplande artister som M/A/R/R/S och Public Enemy, bestämde sig för att leka ihop något baserat på Lynn Andersons gamla Rose Garden från 1971. Slutresultatet blev I Beg Your Pardon som först släpptes lokalt 1988, men sedan plockades upp av Atlantic och erövrade världen under våren och sommaren 1989.

Jag minns inte om det var i Tracks eller kanske i Rakt Över Disc som jag hörde den, men jag minns att jag älskade den (inte minst eftersom den där Lynn Anderson-låten var en sån där låt som följt mig genom barndomen…). Efter den framgången ”tvingade” skivbolaget Barry att spela in ett album och på den vägen blev det. Kevin Wynne som hade hyrts in för att sjunga verserna på I Beg Your Pardon fick bli fullvärdig medlem, och som duon Kon Kan släpptes albumet Move To Move. Flera singlar släpptes från albumet och 1990 kom ett till, men på Syntonic är det hela återigen ett enmansprojekt.

Men nu till anledningen varför jag plockar upp detta projekt. Jag har nämligen fastnat för två låtar (en på varje album) som skiljer sig lite från de ofta lite ”småroliga”, och väldigt daterat samplingsspäckade, låtarna på de bägge albumen. På debuten handlar det om It Doesn’t Matter och på Syntonic om Heaven Knows – två vemodiga synthpoplåtar, starkt inspirerade av bl a Pet Shop Boys och New Order, skulle jag vilja säga. Jag vet inte hur ”nytt” detta är för dig, men lyssna gärna :)

PS. Jag slänger in två hits längst ner också, om du vill påminnas…

Kon Kan – It Doesn’t Matter
(Barry Harris, Dennis Matkosky)
1989, Atlantic Records

Kon Kan – Heaven Knows
(Barry Harris, Bob Mitchell)
1990, Atlantic Records

 

I Beg Your Pardon:

 

Puss n’Boots:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *