Oh’Boy – en trevlig men flyktig bekantskap…

 

Javisst, det är återigen dags för ett av de där svenska banden som verkade ha allt som krävdes, men utan att lyckas mer än så där halvt om halvt…

Oh'BoyOch när det gäller Oh’Boy så verkar det vara förhållandevis många som minns dem, eller i alla fall minns att de gillade en låt eller två när det begav sig, men det verkar vara minst lika många som sedan har ”tappat bort” dem och idag inte har koll på ens de där låtarna som de minns att de gillade. Är du kanske en av dem?

Vilken relation du än har till Oh’Boy, så hoppas jag att detta inlägg (som i praktiken bara kommer bestå av musik) kan ge dig en flashback och/eller uppenbarelse :)

Och anledningen till att det i stort sett bara en blir ett gäng YouTube-klipp i det här inlägget, är helt enkelt att jag inte vet så mycket om denna som sagt trevliga, men ack så flyktiga bekantskap. Ett album och fem singlar (varav hela tre inte inkluderades på albumet…) släppte duon Mats Stenberg (sång, gitarr) och Pontus Hultgren (trummor, keyboards) och bortsett från att det blev en del radiospelningar, så blev det inte så mycket mer. Och idag så lyser dessa alster med sin frånvaro i den digitala hemisfären. Fram tills nu då ;)

Låt oss börja med debutsingeln, utgiven på Bozz och bl a därför med en självklar plats i min samling. Redan här inleder vi dessutom raden av namnkunniga producenter, även om Anders Bagge, som det alltså handlar om här, vid det laget ännu hade ett par år kvar till genombrottet. (Men du minns väl hans samtida egna projekt Ruff’n’Ready?)

Oh’Boy – Ta mig till ditt hjerta
(Pontus Hultgren, Mats Stenberg)
1989, Bozz – BOS 1051
Producerad av Anders Bagge

Den där gillade jag skarpt när den kom, och egentligen behöver jag inte nämna det fler gånger – för det gäller faktiskt hela den lilla diskografin från Oh’Boy :) Här är singel #2, nu på stort skivbolag…

Oh’Boy – Varje steg
(Pontus Hultgren, Mats Stenberg)
1989, CBS Records
Producerad av Micke Nilsson Jr

Noterbart är alltså att ingen av de tre första singelframsidorna hamnade på albumet, men det gjorde faktiskt Tro på mig som var B-sida på Varje steg.

Tredje singeln då, och nu är det minsann Styles Tommy Ekman som sitter i producentstolen, och sällan har det väl varit så tydligt att här satsades det fullt ut på att fixa sig en riktig mys-sjunga-med-hit. Dock gick man kanske lite väl långt när det gällde melodisnickrandet, för visst känns den här refrängen ”lånad” från en handfull andra låtar?

Oh’Boy – Vi går genom natt (Förlängd Mys Mix)
(Pontus Hultgren, Mats Stenberg)
1989, CBS Records
Producerad av Tommy Ekman

Min samling av maxisinglar är minimal om man jämför med sjutummarna, men just Vi går genom natt har jag av någon anledning skaffat mig på tolva, så därför fick ni alltså här den s k förlängda mys-mixen :)

Så över till en av de två låtar som verkar vara mest ihågkomna. Även här är det Tommy Ekman som står för soundet, och i kören hör vi Pernilla Wahlgren, Jean-Paul Wall och Sussie Päivärinta.

Oh’Boy – Klockan är tolv
(Pontus Hultgren, Mats Stenberg)
1990, CBS Records
Producerad av Tommy Ekman

Mmm…den var bekant, eller hur? Om nu inte allt redan hade varit det. Vän av ordning har väl förresten noterat av alla låtar krediteras Mats Stenberg, d v s inte sångaren Mikael med samma efternamn. Utan att veta säkert, så påstår jag att det är sångarens bror som skrev alla texterna?

På tal om medlemmarna, vad hände efter det intensiva året 1989-1990 när samtliga deras alster släpptes? Well, om det vet jag som sagt inte så värst mycket. Pontus Hultgren dök några år senare upp i engångskonstellationen Woops tillsammans med Guardian Angels/Rat Bat Blue-sångaren Fredrik Jernberg (f ö en låt som jag inte får glömma att dela med mig av…) och Mikael Stenberg återfanns i alla fall för något år sedan i rockbandet Flip Top (se klipp längst ner…).

Låt oss nu avsluta med det som blev Oh’Boy:s sista singel, producerad av en annan av bloggens favoriter, Paul Rein…

Oh’Boy – En ensam man
(Pontus Hultgren, Mats Stenberg)
1990, CBS Records
Producerad av Paul Rein

Edit 150824: Insåg att det ju var lite tråkigt att bara lägga upp singlarna, så här kommer en ren albumlåt också – den minst sagt ’Orupiga’ Se men inte röra. Åh så bra :)

Och allra sist då – det här måste vara samme Micke Stenberg, inte sant?

3 thoughts on “Oh’Boy – en trevlig men flyktig bekantskap…

  1. Hej! Kul att du gillade/gillar oss! De stämmer att min bror Mats skrev de flesta av texterna på plattan vi gjorde även om jag fick med någon text på den.
    Kul också att Du hittat Flip top som jag spelade med ett tag. Nu är mitt huvudband The Moosebrothers som är en Blusbrothers show.
    Mikael Stenberg

  2. Kul inlägg om Oh’ Boy! Tack för trevlig läsning. Hamnade här av en ren händelse när jag gjorde en sökning på Paul Rein då jag helt plötsligt blev lite nyfiken på vad han gör dessa dagar. För egen del äger jag Oh’ Boys ”Vi går genom natt” och visst hör man att studioräven Tommy Ekman har ett finger med i spelet här.

  3. Kul att Oh’Boy får lite uppmärksamhet igen. Jag tror jag har alla singlarna plus plattan. Höjdarlåtar, inte minst ”Vi går genom natt” och ”En ensam man”, där jag tycker det är helt obegripligt att de inte blev i alla fall Trackshits! Tumme upp! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *