Style’s Telephone, från tiden då inga svenskar låg på USA-listan…

 

Hallå där! Det har visst blivit nytt år!? Och minsann, även här inne – nu är Beatbox.se inne på sitt fjärde år! Hurra för det :)

Det firar vi med en självklar låt när det kommer till svenska 80-talsklassiker, en låt som dessutom var lite historisk på sin tid. Eller rättare sagt, för sin tid, vilket jag ju hintar om i inläggets titel. Telephone alltså, eller Telefon som den ju helt enkelt hette från början i egenskap av första singel i vad jag skulle vilja kalla ’fas 2’ av Style’s karriär. Debuten So Chic hade inte rönt särskilt stor framgång, och då var det nog många som tyckte att den nya trion med bara halva namnet var ett rejält nedköp jämfört med Freestyle. Hmm…än idag finns det ju folk som tycker att Freestyle var fantastiska medan Style mest var konstiga frisyrer som sjöng om färjor på Engelska Kanalen.

Style - TelefonDe som tycker så har fel ;) även om jag kan hålla med om att det där första albumet var lite trevande. Du och jag blev deras sista singel på Sound Of Scandinavia innan bolaget gick i konkurs, och musikaliskt känns det som att det också innebar en nystart. Med Telefon börjar det hända grejer, och jag tycker väl att man kan kalla detta för det första smakprovet på det sound som herrarna Sandelin-Ekman skulle komma att drapera så många hits i under de kommande åren?

ONESIN 005 - Style - Telephone1984 släpptes den alltså på singel i Sverige (på etiketten Bubble Records, som väl måste varit typ deras egen?) men gjorde inga direkta avtryck på listorna. Det gjorde den däremot under 1985, på den amerikanska danslistan. Hur den hamnade där det vet jag inte, men jag minns vilken stor grej det var – på den tiden låg det ju som sagt inga svenskar på USA-listan, det här var ju som bekant före Roxette, Ace Of Base och de senaste 15 årens svenska låtskrivargiganter.

Den ny-editerade versionen av Telephone, signerad Christer Modig (svensk radio-DJ och remixare i Los Angeles, som f ö kanske hade del i att låten från början hamnade i USA?) nådde som högst en 16:e plats over there. Den gavs även ut här i Sverige, vilket är grundanledningen till varför det här inlägget kom till. Min nya Facebooksida Alpha Records har nämligen kommit fram till ONESIN 005, d v s etikettens femte singelsläpp – Telephone (U.S.A Remix). Här är den:

Style – Telephone (U.S.A Re-Mix)
(C.Sandelin, T.Ekman, G.Hamilton)
1985, Alpha Records – ONESIN 005
Producerad av Christer Sandelin & Tommy Ekman
Remix/Edit av Christer Modig

[wpdevart_youtube]kn4qjRb7qrM[/wpdevart_youtube]

 

2 thoughts on “Style’s Telephone, från tiden då inga svenskar låg på USA-listan…

  1. Det gjordes en oförglömlig video på låten också som Sandelin/Ekman måste hata, för det går inte att hitta någonstans. Konstiga robotar som härjar runt med bandet vill jag minnas. Vore kul att se igen! Har för mig att det finns någon koppling till teamet som gjorde A-has Take on me. Eller om Style fick chansen att jobba med dem eller tackade nej?

    1. Ja, jag hade också gärna sett den där videon! Enligt vad jag har förstått så fick Style en miljonbudget för att göra en video för USA-lanseringen, och två team att välja emellan. Det team de INTE valde gjorde som sagt ”Take on me”-videon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *