Gott och blandat – bland bodybuilders, varma bad och experimenterande jazztrummisar

 

 

Javisst, dags för en godispåse med gott och blandat igen. Och något av en röd tråd den här gången kan väl sägas vara att jag inte vet särskilt mycket om det hela, i varje fall i tre av de fyra fallen. Så håll till godo, och återkom gärna med kommentarer. Vet du mer? Vad tycker du?

 

07 - Kingsize - Mr OKingsize – Mr O

Ni vet det här med sportlåtar. Jag menar, hur många officiella ’idrottsevenemangslåtar’ blir egentligen hits? Hur många kan du ens räkna upp? Visst, vi har Shakiras Waka Waka, Ricky Martins La Copa De La Vida, Koreanas Hand In Hand och kanske några till (och så har vi ju naturligtvis den här, från Friidrotts-EM 1986, den har du väl inte glömt?) men ack så många fler som vi typ aldrig hörde eller definitivt inte brydde oss om.

Hur är det t ex med den här? I oktober 1987 arrangerades Mr Olympia (du vet, spänna-ohälsosamt-stora-muskler-tävlingen) på samma arena i Göteborg som det igår kördes Melodifestival, och det hedersamma uppdraget att skriva och ge ut den officiella musiken gick till Coste Apetrea, Anders Henriksson och Dougie Lawton (vilka som team bl a uppmärksammade i samband med Double Fantasy). Här är de tre herrarna under den passande pseudonymen Kingsize…

Kingsize – Mr O
(Apetrea, Henriksson, Lawton)
1987, Synchro Sound Records
Proucerad av Kingsize

 

10 - Jacuzzi - Love TracksJacuzzi – Love Tracks

Den förra visste jag ju en hel del om, men så är inte fallet med denna. ”Axelsson, Malmberg, Von Stede” står det som upphovsmän, namn som inte ger det minsta när man letar runt. Det hela är inspelat av/hos/på ”Cat Of Nine Tails Productions”, vilket inte finns angivet någon annanstans på hela internet än i just den här singelns credits. Emil Hellman har mixat, där var ju i alla fall ett bekant namn…

Om jag inte minns fel så testades den här på Tracks, och minns jag då rätt så var det då den hamnade på mitt blandband, och ända sedan dess så har den varit en sån där ’bortglömd favorit’ som jag ju som bekant älskar att lyfta fram. Smittande pop, helt enkelt. Var tog de vägen? Var kom de ifrån? Är det nån mer än jag som minns denna?

Jacuzzi – Love Tracks
(Axelsson, Malmberg, von Stede)
1989, Virgin Scandinavia
Producerad av Jacuzzi

 

Ekwall&happEkwall & Happ – Spegel

Thomas Happ & Ulf Ekwall släppte albumet Jamaica 1985 och därifrån är den här singellåten hämtad. Jag har inte hört (eller sett) albumet, och jag får ju erkänna att jag inte heller hade hört Spegel förrän häromåret när jag köpte singeln enbart utifrån beskrivningen ’lite Aldolphson & Falk’. Och ja, det får man väl ändå konstatera är ganska så vettigt beskrivet? I varje fall som förebilderna började låta vid den här tiden med alltmer inslag av gitarrer och sånt.

Något mer i musikväg kan jag inte hitta att herrar Ekwall & Happ släppte ifrån sig. OM det inte är samme Ulf Ekwall som skrev en låt till azeriska ESC-deltagaren Safuras album 2010, i så fall tillsammans med forne Guardian Angels-sångaren Fredrik ’Franciz’ Jernberg. Fast nu fabulerar jag igen :)

Ekwall & Happ – Spegel
(Ekwall & Happ)
1985, Polar Music

 

21 - Ten...o...Tex - Mefiez VouzTen…o…Tex – Mefiez Vous

Och så avslutar vi med något ganska så småkonstigt. Eller ja, kanske inte så konstigt egentligen…jag får bara en känsla av att det är något som är ’skevt’ med hela soundet. Men oavsett vad jag tycker, det här måste väl anses som något av en pionjärgrej i genren svenskt elektroniskt? Synthpoppigt och lite lagom experimentiellt.

Bland medlemmarna har jag kunnat urskilja en senare frilansande film- och operaregissör (och uppfinnare) samt en välrenommerad jazztrummis, så det känns ju som ett kreativt gäng! Om jag gillar detta? Ja, det tror jag :)

Ten…o…Tex – Mefiez Vous
(Hedberg, Winberg)
1982, Apollo
Producerad av Lars Lassie Hedberg

 

1 thought on “Gott och blandat – bland bodybuilders, varma bad och experimenterande jazztrummisar

  1. Ha ha gamla synder, Jag är Hedberg som skriver. Vi skulle kompa Winberg på en låt och inspelningen var en studio under tunnelbanan i Rågsved om jag minns rätt. Ganska udda ställe modell skyddsrum. Någon i bandet fick frispel & klaustrofobi drog iväg. Och allt var så ap-tajt om tid. Det var kanske inte tänkt att bli en skiva det var ett experiment. Vi fick fejka till trummorna med den tidens trummaskin som var apkass :-)

    Lustigt nog blev vi blev kontaktade av andra skivbolag och Radio Stockholm men vi var liksom ingen grupp så vi tackade nej.
    Jag är själv från rythm blues hållet så det här var utanför alla tänkbara komfortzoner :-) men kul var det iaf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *