St Patrick’s Day in the Beatbox.se way

 

”Everyone is Irish on St Patrick’s Day” stod det i en annons dag. Well, jag har aldrig känt någon större fascination för den irländska pubkulturen med tillhörande musik, även om jag inte är heeelt allergisk mot en ”Whiskey In The Jar” i glada vänners lag ;-) Men, varför begränsa sig till att irländska artister måste låta som The Dubliners eller ens som U2?

 

JohnnyLogan-RedLipsJohnny Logan – Red Lips

(Tomas Ledin)
1989, CBS Records
Prod: Christopher Neal

’The King of Eurovision’ har ju faktiskt haft en karriär vid sidan av, och mellan, sina framträdanden och framgångar i världens största musiktävling. Dock är det ju inte så många som har brytt sig om det. Bl a släppte han en julsingel tillsammans med svenska Friends 2001, någon som minns den? Red Lips var väl inte direkt uppföljare till ESC-vinnaren Hold Me Now, men vad jag minns så var den första singel på det uppföljande albumet Mention My Name. Om det blev en hit? Njae, knappast…men, desto intressantare är ju låtens ursprung. Upphovsmannen själv, Tomas Ledin, spelade in den till sitt bästa album Down On The Pleasure Avenue 1988.

[wpdevart_youtube]RKNc4sY4NgQ[/wpdevart_youtube]

- 122 - Michael Bedford - TonightMichael Bedford – Tonight

(Axel Breitung)
1986, ZYX Records
Prod: Axel Breitung

Ja, det här känns ju inte särskilt ’irländskt’, minst sagt. Kan det egentligen låta mer tyskt än så här? Axel Breitung var mannen bakom Silent Circle och DJ BoBo, och faktiskt även bakom Thomas Anders ’pre-Modern Talking’. Dessutom hjälpte han alltså irländske Michael Bedford till två hits, Tonight och More Than A Kiss, som båda f ö placerade sig på Euroish Eighties Ultimate Chart (plats 122 resp 100). Let’s go Irish ;-)

[wpdevart_youtube]i4FwIObG6Uw[/wpdevart_youtube]

Shakespear'sSiter-BreakMyHeartShakespear’s Sister – Break My Heart (You Really)

(Fahey, Detroit, Feldman)
1989, FFRR
Prod: Richard Feldman

Måhända en aning krystat, men ändock ett faktum. Siobhan Fahey, som ju 1988 lämnade Bananarama, och året efter återkom i egen regi under namnet Shakespear’s Sister, föddes på Irland. Att hon flyttade till England redan som tvååring struntar vi i en dag som denna. Break My Heart (You Really) var ena sidan på SS:s första singel (andra sidan var Heroine) och vid det laget var inte amerikanska sångerskan Marcella Detroit fullvärdig medlem, utan endast med som sångerska och låtskrivare. Om det var den uteblivna framgången för de här två låtarna som gjorde att hon plockades in permanent, det förtäljer icke historien – men det var först på hitsingeln You’re History som hon fanns med i videon. Så, här är alltså bara irländska Siobhan Fahey :)

[wpdevart_youtube]wk07LtcWk2o[/wpdevart_youtube]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *