Mamma!!! Tre versioner av samma låt, med Hasse C, Otitis och Cotton Club (1983-1985)

 

Japp, rubriken säger allt! Jag har vid något tidigare tillfälle radat upp versioner av samma låt, t ex med Norell-Osons Visioner/Visions Of You/Bilder av dig och nu har turen kommit till en låt som inte är i närheten av lika bra som den, men som också återanvändes av upphovsmännen i ett antal olika sammanhang under några års tid.

Upphovsmännen ifråga är Anders Hansson och Jimmy Jimenez, som ju bekant (?) utgjorde duon Otitis, ingick i Cotton Club och låg bakom ex-Noice-sångaren Hasse Carlssons andra  album – alla projekt som tidigare har berörts här på beatbox.se.

Låten det handlar om dök först upp som Min morsa på nämnda Hasse C-album från 1983. Den här versionen håller jag högst av de tre, bl a för att jazz-touchen inte är lika framträdande här som den kommer att bli senare…

[wpdevart_youtube]ZJo8hgxwnPc[/wpdevart_youtube]

Året efter släppte Anders och Jimmy sitt enda album som Otitis, efter att ha släppt singlar under det namnet ända sedan 1980. Självklart (?) plockade de med en egen version av mamma-låten, här som Hey Mother…

[wpdevart_youtube]tVgW96NKQi8[/wpdevart_youtube]

Och så till sist, vad jag vet i alla fall? 1984 bildades ”klubbgruppen” Cotton Club, och de är ju fortfarande, mer än 30 år senare, ett återkommande namn på de glassigaste av scener – t ex på kronprinsessbröllopet 2010. 1985 släppte de sitt andra album Nattens Puls, och medan debuten uteslutande innehållit covers så blandade man nu ut det hela med egenskrivet material. Vilket vi ju nu vet är en sanning i gråzon när det kommer till låten Hej morsan, som ju alltså är skriven av två av medlemmarna, men inte är en ”originallåt”…

[wpdevart_youtube]BS6SnbSiedY[/wpdevart_youtube]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *