Jaha!? Vad är nu detta? Jo, som den obotlige ”koncept- och spellisteskapare” jag är (tänk om jag bara hade haft ekonomisk möjlighet att cleara rättigheter till att omvandla mina koncept till konkreta releaser), så har jag här hittat på en ny grej, baserad på ännu en i högsta grad subjektiv definition och smak. Jag må vara 80-talsfixerad, men i vardagen lyssnar jag faktiskt långtifrån bara på 80-talsmusik. I ärlighetens namn så lyssnar jag nog (tack vare tillgängligheten via Spotify) på den typ av musik som inkluderas här, i det jag alltså valt att kalla SE.POP.

Till att börja med – ägna en stund åt att tänka det fantastiska popland vi är! Låt oss säga sedan ABBA (även om det fanns tendenser även tidigare), så har begreppet ”svensk pop” varit synonymt med kvalitet och nån sorts kommersiell slagkraftighet. Så till den milda grad att det väl nästan borde finns ett eget domännamn för det hela?  Svensk popkvalitet har ju synts på världens hitlistor, kanske främst t ex genom Cheiron-studion och senare Max Martins framgångar – men i praktiken är de ju bara toppen på isberget. Den moderna svenska pophistorien rymmer så fantastiskt mycket bra s k kommersiell popmusik, inte sällan förbisedd av den breda massan, av skivbolagen eller ibland t o m av artisterna själva. Jag ÄLSKAR popmusik – och ”min” popmusik är en hybrid av ABBA-kvalitet och synthpopsvemod, och det mesta därimellan, ibland med inslag av gitarrer, men oftare med en tydligt elektronisk produktion.

Så som sagt, i de här domänerna rör sig oftast mitt musiklyssnande i vardagen, när jag inte försöker klämma in någon podcast eller rykande färsk release från något obskyrt (i gemene mans ögon) synthpopband. SE.POP är mitt sätt att samla ”min” popmusik i ett format som kanske även andra vill dela med mig, och som kanske även kan hjälpa någon att upptäcka något de kanske missat. När jag började fundera på konceptet, så var jag faktiskt först inne på att slå slag i saken och göra det många frågat mig om, en egen podcast – men, efter noggrant övervägande (och faktiskt även inköp av en ändamålsenlig mikrofon) så bestämde jag mig ändå för att inte göra det. Den här gången. Än så länge ;-) Jag gillar att sitta i tysthet och fnula med filer, texter och bilder – det passar liksom bättre i mitt liv…

SE.POP innefattar alltså svensk popmusik (enligt min definition), främst från åren ca 2000-2012 (men där dyker även upp en hel del 90-talare och någon enstaka från något år senare). Det är sällan några stora hits, och även om någon låt gick rätt bra när den kom, så är den rätt bortglömd idag. Det är inte heller en ”best of” i ordets rätta bemärkelse, utan jag har istället plockat runt i en välfylld mapp av favoriter och fokuserat på ett snyggt ”flow” i Mixcloud-versionen.

Det hela har sedan utmynnat i ”entimmes-shower” (ja, jag var ju först inne på att även prata till musiken) med ca 16-17 låtar, där de första sex showerna (japp, redan ihopklippta och klara) innehåller endast en låt per artist (kanske att någon dyker upp i olika konstellationer eller solo v s grupp) och i dessa första finns inga rena Melodifestivallåtar (det kommer specifika shower för det…). ”Rena” innebär att det i vissa fall är väldigt nära att vara Melodifestivallåtar ;-) för, i ärlighetens namn, under stor del av 00- och början 10-talet var Sveriges största TV-show fylld av starka poppärlor, vilket även gällde topplistorna i högre grad då än nu. Det VAR bättre förr, men inte nödvändigtvis ”jätteförr”…

SE.POP presenteras i första hand på Mixcloud (där har jag möjlighet att lägga med precis de låtarna och versionerna jag vill), i andra hand som en spellista på YouTube (där rättigheter o d kan påverka vad som kan tas med) samt på Spotify (där en del av låtarna helt enkelt saknas). Både YouTube- och Spotify-spellistorna kommer fyllas på för varje show jag publicerar, så det är bara att gå in och prenumerera/följa så kommer din värld av svensk popmusik att växa för varje…vecka?


SE.POP | 01

1. Elin Lanto – Funeral
(H.Jansson, T.Nilsson)
2010, Catchy Tunes
från albumet ”Love Made Me Do It”

2. Nouveau Riche – Wounds of Love
(A.Wollbeck, M.Lindblom)
2007, Pick Up Music
från albumet ”Pink Trash”

3. Daybehavior – It’s a Game
(C.Hammar, P.Crescintini, T.Arell)
2012, Graplur
från singeln + albumet ”Follow That Car”

4. Evan – Dance With Me
(P.Hagberg)
2006, Mariann
från albumet ”Under Your Spell”

5. Neo – Atomic (2011)
2012, Hitworks
från albumet ”Reborn”

6. Jessica Folcker – Snowflakes
(A.Unge, Kleerup)
2007, Cosmos
från singeln + albumet ”Skin Close”

7. Nina & Kim – Bortom tid och rum
(K.Olsson, L.Ahlin, T.Lydell)
2004, Bonnier Music
från singeln + albumet ”En annan tid”

8. Man Meadow – Love’s Gonna Get You
(T.G:son)
2009, Warner Music
från singeln + den polska uttagningen till Eurovision Song Contest

9. Planet R – Faller
(L.Marchione, E.Andersson)
2012, Modern Shortcuts
från EP:n ”Glömda drömmar”

10. Start! – Vart som helst när som helst
1995, EMI
från singeln

11. Macbeth – Moonshadow
(J.Berndtsson, P.Lönn)
1994, Stockholm Records
från singeln

12. Bosson – Guardian Angel
2011, PR Records
från singeln

13. Lisa Pedersen – Lightblue ’83
(L.Pedersen)
2010, CRM Musikproduktion
från albumet ”Heart Monster Fear Machine”

14. Sister Love – Suddenly
(P.Sahlin, C.Anthin)
2008, Hitworks
från albumet ”Three of a Kind”

15. Freebee – Wings
(Freebee)
1996, UFO Records
från singeln och albumet ”Freebee”

16. NG3 – Tell Me
(E. Le Tennen, H.Chrichlow)
2002, Foundation/Bonnier Amigo
från singeln + albumet ”As Nasty As They Wanna Be”


17. Charizma – Waiting (Here For You)
(G.Nikolausson, J.Mauritzson)
2003, Talking Music
från  singeln + albumet ”Life in 3D”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *