Euroish Eighties Ultimate Chart #111-115

 EuroishEighties2Vi närmar oss Topp 100, och för egen del blir jag alltmer lycklig över att dela med mig av så jäkla bra grejer. På ren svenska :) Den här gången kör vi lite spanskt, lite franskt, lite kroatiskt/italienskt och aningens mera tyskt ;-)

 

115. Ivan – Fotonovèla (Chapter 1) (#81)

- 115 - Ivan - Fotonovela (Chapter 1)Spanien (1984, CBS Discos)
M&T: L.Gomez Escolar, P.Vidal
Prod: RT 1 (P.Vidal)

Ett ständigt återkommande ämne är ju det med den här genren och erans artistnamn, och här är ännu ett intressant exempel. Den här sångaren heter egentligen Juan Carlos Ramos Vaquero – var kom ”Ivan” ifrån?

Och varför? ”-Varför?” är dessutom en fortsatt passande formulering när man kollar på hans debutsingel från 1979 – en spansk version av tyska ESC-klassikern Dschingis Khan, men helt seriös – d v s utan maskeraden :) I vilket fall, han fick en karriär efter den, som verkar ha nått sin kulmen 1985 med den här låten. Snygg, klassisk italo – från Spanien :)

 

114. Sandy Marton – People from Ibiza (#80)

- 114 - Sandy Marton - People From IbizaItalien/Kroatien (1984, Ibiza Records)
M&T: C.Cecchetto, S.Marton
Prod: C.Cecchetto

Aleksandar Marton från kroatiska Zagreb hamnade i Italien och blev ”Sandy” med hela Europa. Eller ja, ganska så populär blev han i alla fall, trots att de flesta av hans singlar (och hans sångröst) var tämligen mediokra. Han upptäcktes och lanserades av den italienske DJ:n, låtskrivaren och producenten Claudio Cecchetto, som bl a också gav oss Sabrina – så det är ju med andra ord inte en man som så att säga satte den goda smaken främst… Men, säga vad man vill, med People from Ibiza fick de till en riktig klassiker.

Visst, jag har svårt att förhålla mig till vad den hade betytt för mig om den inte under min uppväxt hade tjänstgjort som Herreys näst bästa låt – för det är ju så i alla fall jag minns den mest. Men…så…bort med bilden av Richard, Per och Louis…in med bilden av hårfagre Aleksandar…

För övrigt kan ju också nämnas att jag i julas skrev om vad man skulle kunna kalla för en julversion av den här, samt att den länkade videon ju som synes/höres är lite fusk – i originalklippet är den italienska studiopubliken så högljudd att man inte hör låten. Så populär var han alltså :)

 

113. Elvin – You set my heart on fire (#79)

- 113 - Elvin - You Set My Heart On FireTyskland (1986, Bellaphon)
M&T: A.Weindorf, S.Lorenz, Tess
Prod: Tess

Här har vi en herre som jag redan har nämnt ett flertal gånger tidigare här på listan. Alfons Weindorf var en av Fancy’s mest trogna vapendragare under slutet av 80-talet och början av 90-talet – tillsammans med Sabrina Lorenz låg han under pseudonymen Elvine bakom många klassiska favoriter i min värld, som t ex Fancy’s Flames of love

Han startade dock sin karriär tillsammans med bl a sina tre bröder i jazz-fusion-bandet Oktagon, som senare blev Zara-Thustra, i början av 80-talet. Här kan du se dem framföra sin Eiskalt 1982. De hade en förkärlek för senromantikens estetik, vilket också syns på omslaget till denna hans enda solorelease – singeln Luggi, Luggi, Ludwig. A-sidan på singeln är nån sorts katastrofal rip-off på Rock me Amadeus, men på B-sidan gömmer sig You set my heart on fire – en rackarns bra låt om jag får säga det. Dessutom är det ju lite kul att refrängen ju bara MÅSTE ha influerat Alexander Bard när han skrev ett bidrag till Melodifestivalen för några år sedan, eller vad säger du? Ja just det, på tal om schlager och sånt – Alfons låg bakom gruppen Atlantis 2000 som representerade Tyskland i Eurovision Song Contest 1991, dit han bl a hade plockat med sig brodern Clemens från Zara-Thustra. Här är Dieser Traum darf niemals sterben, men långt bättre är ju You set my heart on fire. Varsågoda!

 

112. Images – Les Démons de Minuit (#78)

- 112 - Images - Les Demons de MinuitFrankrike (1986, Flarenasch)
M&T: R.Seff, S.Despres, P.Mimouni, C.Despres, J-L.Pujade
Prod: Richard Seff

Nu åter dags för lite fransk skönsång här på listan, och för varje dag som går så inser jag bara än starkare hur jag bara måste fördjupa mig ytterligare i det franska 80-talet – det känns som att jag hela tiden hittar ’nya’ artister, låtar och producenter att följa upp. Samtidigt känner man ju också att det är himla synd att så få av de franska hitsen letade sig hit då (vilket ju iofs gäller än idag).

Den här låten till exempel, den låg etta på den franska listan i 13 veckor 1986, och trots att den faktiskt t o m släpptes i en engelskspråkig version (Love emotion), så hittade den så vitt jag vet inte till de svenska listorna eller radioproducenterna när det begav sig. Skandal! Typ…

Images var ett band som bestod av sångaren Mario Ramsamy, Jean-Louis Pujade och Christophe Després, och de var tydligen riktigt stora där i hemlandet under några år. Idag, efter flera splittringar och återföreningar, uppträder Ramsamy och Pujade tillsammans med sångaren Émile Wandelmer som Émile et Images. Så, nu vet ni det…

 

111. Roger Meno – What my heart wanna say

- 111 - Roger Meno - What My Heart Wanna SayTyskland (1986, ZYX Records)
M&T: R.Meng
Prod: R.Meng

Jag var helt säker på att vi redan hade råkat på Roger (eller Rüdiger Meng som han egentligen heter) tidigare på listan, men sen insåg jag att det bara nästan var så – han låg ju nämligen som #215 med Don’t Go Away, d v s bland de där första tjugo utanför listan, som jag började med att presentera. Med andra ord så är ju detta trots allt en ny bekantskap…

Som sagt, Rüdiger Meng tog sig namnet Roger Meno, och här har vi ännu en herre som går loss till 100% i den typiskt tyska stil som jag bevisligen älskar :) Starka influenser från Modern Talking, annat kan ju inte sägas…men ack så bra! Och se, ingen parentes efter titeln här ovan – det betyder att vi kommer råka på honom igen, alltså med en ännu högre placerad låt…)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *