Oh Susie (Bara vi två vet)…och några till från samma album

 

Mmm…var den inläggstiteln tillräckligt tydlig och förvirrande? Skrev häromdagen på Facebooksidan att jag hade fått en önskan om en raritet som jag lite hade missat att den är det. Jag påstod även att jag köpte det aktuella albumet för högst en Selma och jag blev lätt chockad över vad det just nu säljs för på Discogs. Här kommer hela storyn, som i stora delar är en utveckling och ombearbetning av en recension på Mickes (som i Mickes Skivor) blogg…

OhSusieDe flesta har med hjälp av ovanstående titel redan räknat ut vad det handlar om, men för er övriga kan jag berätta att Oh Susie var den första svenska singel som gick direkt i topp på den svenska singellistan, och sedan låg kvar där i 14 veckor i rad. Och inte minst låg låten etta i 29 (!) länder allt som allt. Naturligtvis en formidabel succé för debuterande Secret Service, men…då talar vi ju om den engelskspråkiga versionen.

Vad då? Finns det fler? Eh jo, dels en spansk (som du hittar här) och inte minst en svensk. En originalversion som dessutom ställer beskrivningen av Secret Service som ”debuterande” lite på ända.

Ola & The Janglers Jet LegAlla kan ju historien vid det här laget. 60-talets flickidol Ola Håkansson gick efter Ola & The Janglers vidare till en kortare solokarriär samt dansbandet Ola, Frukt & Flingor under första halvan av 70-talet. 1976 gjordes ett försök att återlansera Ola & The Janglers, genom att Clabbe i praktiken gick med i Ola, Frukt & Flingor. Albumet Jet Leg floppade dock, och medlemmarna gick alla vidare mot andra fokus i livet. T ex så jobbade Ola på skivbolaget Sonet och Ulf Wahlberg pluggade samt jobbade som lärarvikarie (vid sidan av sina producentuppdrag, som jag ju bl a nämnt här…)

Ola+3Några år senare skickade Ulf Wahlberg mest på kul in låten Det känns som jag vandrar fram till Melodifestivalen, och ganska så oväntat så blev den uttagen att tävla i 1979 års final. Problemet var dock att det inte på förhand fanns någon tilltänkt artist för låten. Ola Håkansson hade sjungit på demon som skickades in, så när Ulf fick frågan om vem som skulle framföra bidraget så svarade han Ola Håkansson – trots att denne inte alls var tillfrågad. Men, han fick veta att han skulle göra comeback, via tidningarnas löpsedlar dagen efter. Så, på den vägen blev det, man plockade ihop stora delar av gamla Ola, Frukt & Flingor (Ola och Ulf samt Tonny Lindberg och Leif Johansson och tog sig, troligen utan närmare eftertanke, namnet Ola+3.

Ola+3-LPVi som har koll på schlagerhistorien har ju också koll på att det gick ganska bra för Ola+3. Enbart slagna av Satellit-Ted och Det-ligger-i-luften-Tomas så ville naturligtvis skivbolaget att det skulle bli mer, så det fick det lov att bli. Snabbt som tusan spelade man in ett album som i sann 70-talsdansbandsanda bestod av lite eget, lite covers och typ lika delar svenskt och engelskt.

Som låtskrivare hade man nu också plockat in en lärarkollega till Ulf, en viss Tim Norell, som fick med flera låtar på albumet. I inspelningens slutskede kände man att det behövdes en låt till, och det var då Norell smög fram embryot till vad som 20 minuter senare skulle bli originalversionen av Oh Susie, med tillägget Bara vi två vet i parentes. Dock är det ju alltså så att större delen av mänskligheten helt har missat den – inte många brydde sig ju nämligen om albumet Det känns som jag vandrar fram när det släpptes…

Och precis där skulle vi kunna ha stannat upp och konstaterat att Secret Service aldrig funnits, allt som belv var Ola+3. Men, av en slump fick två überheta DJ’s upp öronen för svenska Oh Susie (exakt hur, kan man fråga sig?) och insåg att den funkade riktigt bra, bl a på Café Operas dansgolv. Ola & co lät sig övertalas att spela in en engelsk version av låten och i och med att de släpper den på singel under namnet Secret Service så tar ju alltså den svenska populärmusikhistorien en helt ny riktning…

Så, här är Oh Susie (Bara vi två vet), följd av ytterligare två spår med klara Secret Service-vibbar från Ola+3-albumet.

 

PS. Och så var det ju där med vad albumet säljs för på Discogs. 300 USD, d v s ca 2560 SEK. Jag vet inte, tidigare har det just där som mest sålts för 375 SEK, så jag undrar om det där ändå inte är liiiite överdrivet, men ändå :)

 

2 thoughts on “Oh Susie (Bara vi två vet)…och några till från samma album

  1. Mycket bra inlägg. Och tusen tack för att du delade med dig av godbitarna!
    Tids nog ska jag allt ha mitt egna ex. :)

    1. Kul läsning : ) Även om det skrevs för ett par år sedan. För mig är det min barndom och minns så väl när Oh Susie släpptes och åren därefter naturligtvis. Tonny är min pappa. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *