Gott och blandat – Tema Ulf Wahlberg, del 1

 

UlfW+Ulf Wahlberg är ett av de namn som är ständigt och frekvent återkommande här på bloggen, det har du säkert noterat. En av anledningarna är ju naturligtvis hans roll som medlem i Secret Service, men faktum är att han ju dyker upp här som låtskrivare och/eller producent i ännu högre grad – och det tänkte jag ta fasta på här och nu.

Jag har mängder och åter mängder av både album och singlar med Ulfs namn på, från olika tidseror och både välkända hits och bortglömda ’floppar’ – och jag måste säga att det mesta är väldigt bra! Så varsågod, här är en första uppsättning Wahlberg-signerade grejer…

Creation

Vi börjar i vårt västra grannland. Under några år i mitten av 80-talet anlitades Wahlberg flitigt som producent i både öst och väst (i Finland och Norge alltså…) och tidigare har jag exemplifierat det genom bl a finska Bogart Co och norska Shatoo. Strax innan de sistnämnda erövrade norska flickhjärtan, så var bandet Creation det största namnet på ’pojkbandsscenen’ i Norge, en duo bestående av Geir Olav Bøkestad och Per Kristian Indrehus. De hade båda varit med i bandet Drama, men gick efter det bandets splittring, alltså vidare på egen tu mans hand. Det första, mycket framgångsrika, albumet producerades i England, men när det var dags att spela in uppföljaren så gick budet till en svensk. Här är titellåten…

Creation – Blue Sky
(Bøkestad, Indrehus)
1985, Desperado Records
Producerad av Ulf Wahlberg

Midway

Jag har hittat Wahlberg-signerade låtar från typ mitten av 70-talet, men det var först i slutet av decenniet, i samband med Secret Service’s genombrott, som hans namn börjar dyka upp även på andra artisters skivor. Bl a låg han bakom soundet på Magnum Bonum’s Loverboy, Docent Döds Solglasögon och inte minst Freestyle’s Vill ha dig. Och på tal om Freestyle – om jag inte har fått allt fullständigt om bakfoten så var Tommy Ekman med i bandet Midway kort innan Freestyle slog igenom. De släppte två singlar, här är den sista av de två…

Midway – Ta mig med
(M.Henriksson, T.Källman, T.Ekman)
1981, Laser
Producerad av Ulf Wahlberg

Caron

Som sagt så gjorde Wahlberg ett antal produktionsjobb åt norska och finska artister i mitten av 80-talet, och här är ett samarbete som ju utan tvekan är ett sådant – även om artisten i fråga egentligen är från Storbritannien. Caron Barnes flyttade nämligen till Finland i början av 80-talet och blev sedan kvar där. Idag sysslar hon med jazz (det finns en hel del klipp på YouTube), men 1986 och 1991 släppte hon två ”dansvänliga” album, där allas vår Ulf Wahlberg i högsta grad var inblandad i det första. Han producerade alltsammans och skrev också några av låtarna på albumet – bl a Dreamer Of The Night, som ju lite känns som en överbliven Secret Service-låt i och med att den är skriven av Ulf tillsammans med Björn Håkansson. För övrigt kan nämnas att låten I’m Going Up, som var ovan nämnda Creation’s största hit samt Faces In The Crowd, som fanns med på Pernilla Wahlgrens Attractive-album, båda också återfinns på Carons album…ska vi ta dem nästa gång?

Caron – Dreamer Of The Night
(B.Håkansson, U.Wahlberg)
1986, Megafon Records
Producerad av Ulf Walhberg

På senare år har vi kunnat se Ulf Wahlberg som en del av Thorsten Flincks band Revolutionsorkestern, bl a i Melodifestivalen 2012, och han är tillsammans med Tim Norell den drivande kraften bakom att Secret Service ju fortfarande är vid liv, om än i lite annan form när man står på scen (kolla längst ner i det här inlägget). Men 90-talet då? Ja, vi vet ju alla att det var ett förhållandevis ’förlorat’ musikaliskt årtionde och jag gör inte anspråk på att verkligen veta hur det var för Ulf Wahlberg, men av allehanda diskografier o d så verkar det varit lite så även i hans fall. Fast det är klart, på Discogs är han inte taggad som låtskrivare och producent för den här låten från 1996, så där kan ju finnas mer. Om Darliah vet jag nada och ingenting, och det verkar bara ha blivit den här singeln för hennes del…

Darliah – Alone Again (Radio Flute Edit)
(L.Lundgren, U.Wahlberg)
1996, Carlton Home Entertainment
Producerad av L.Lundgren och U.Wahlberg

Ok, det fick bli allt för den här gången…låt mig återkomma med en fortsättning, vid tillfälle!

 

4 thoughts on “Gott och blandat – Tema Ulf Wahlberg, del 1

 1. Ka inte du lägga upp Secret Service – Megamix (House versionen) och Oh`Susie Antiloop versionen från -97 ?

 2. Halloj där!

  Dags för en kommentar igen känner jag… :-) du har som vanligt galen koll på saker och ting, så det är inte säkert att jag kan ”tillföra” något men jag tänkte ändå försöka…

  Du nämner Geir Olav Bökestad i detta inlägg och jag vill bara flika in att han även var högst delaktig (tillsammans med bl.a. en svensk sångare som gick under artistnamnet Marc Sorrone) i gruppen Go For It som jag känner inte riktigt fick den uppskattning som de förtjänade… riktigt snygga produktioner i kombination med bra låtar.

  Ville bara säga det… :-)

  / Janne

  1. Hej Janne! Ville bara säga att jag inte skulle ha något alls emot om du tyckte det var dags för kommentarer ännu oftare ;) Kul med respons ju! Och tack för påminnelsen! Självklart ;) har jag koll på Go For It, och de är bara ett av alla grymma band/artister i raden som väntar på att lyftas fram i detta forum :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *