Fancy är tillbaka! Här är en rykande färsk intervju och en ganska nördig spellista

Javisst, som du säkert vet vid det här laget så är legendaren Fancy tillbaka! I januari kommer han till #BEATBOXGBG22 – Italo Disco Winter Festival och just idag släpper han ett helt nytt album!

Hur länge sedan det var som han släppte ett nytt album, beror lite på hur man räknar och vem som räknar, men i och med att här bara finns en remixad klassiker, några covers och resten faktiskt är nya låtar, så är det verkligen inte igår detta hände. Jag skulle nog påstå att Strip Down från år 2000 är det senaste fullt ut jämförbara albumsläppet, bland mängder av nyutgåvor, samlingar, remixalbum etc.

Nya albumet Masquerade (Les Marionnettes) är skapat tillsammans med Team 33, med Modern Talking-producenten Luis Rodriguez i spetsen, och du kanske redan har hört singlarna som föregått albumet nu under våren. Här är albumet på Spotify.


Med anledning av albumsläppet har Zero Magazines Johan Arenbo intervjuat den gode Tess/Fancy. Du hittar intervjun här!


Jag blev tillfrågad om att komplettera artikeln, med en personligt utvald Spotifylista med Fancys musik – och eftersom att det som sagt redan kryllar av hitssamlingar och annat därute så har jag valt en högst subjektiv approach. Jag har bl a valt att utelämna självklara klassiker som Flames of Love, Lady of Ice och inte minst Slice Me Nice, kanske främst för att jag kände att alla redan har hört dem, kanske så det till och med räcker och blir över ;-) Bolero (Hold Me In Your Arms Again), som ju kanske är en lika stor klassiker som de ovan nämnda, fick dock vara med – man plockar inte bort sin personliga favorit…

Jag har också utelämnat alla covers som dykt upp under olika delar av karriären; Fancy-versioner av Beatles, Elvis, Roy Orbison och många många fler. Kanske får de en egen spellista en vacker dag?

Så, om du som sagt hört de största hitsen och kanske dessutom behöver överbevisas angående om det finns något mer från Fancy vid sidan av de två första albumen som är värda att bry sig om, då är den här listan nåt för dig.

Nog babblat, här är de 20 låtarna jag valde att plocka in i min specialbeställda spellista Get Lost Tonight with Fancy [Zero Magazine Top 20 Edition]. Ja, det där tillägget KAN innebära att det också finns en längre version av listan, vem vet? Läs mer om låtarna nedan.

Först fyra odiskutabla personliga favoriter:

 • In Shock från Get Your Kicks, 1985 
 • Bolero (Hold Me In Your Arms Again) från Contact, 1986
 • When Guardian Angels Cry från Five, 1990
 • Bodyguard från Flames of Love, 1988

Följda av en låt som av puritanerna mest avfärdas som ”nåt helt annat än Fancy”, men jag vägrar tycka nåt annat än att den här eurodance-dängan från sent 90-tal, producerad av teamet bakom bl a E-Rotic, till och med är en av hans allra bästa!

 • D.I.S.C.O (Lust for Life) [feat Lyane Leigh] från D.I.S.C.O, 1999

Därefter ytterligare tre grymma 80-talare…

 • After Midnight från Contact, 1986
 • Running Man från All My Loving, 1989
 • Get Your Kicks från Get Your Kicks, 1985

Följt av en outsider, även för mig faktiskt. Hetsigt 90-talstempo, men oj vad det pumpar på gött. Holländska bröderna Bolland (In The Army Now, Falco m m) låg bakom delar av det här albumet, men tydligen inte just den här låten, som är producerad av Tess själv.

 • Out of My Mission från Blue Planet Zikastar, 1995

Och sen kör vi på med ett gäng 80-talspärlor, några mer välbekanta, andra ”bortglömda” albumspår, varvat med två 90-talare.

 • Latin Fire från Contact, 1986
 • My Emotional Way från All My Loving, 1989
 • Everlasting Dance från D.I.S.C.O, 1999
 • Get Lost Tonight från Get Your Kicks, 1985
 • Spy in the Night från Flames of Love, 1988
 • Long Way To Paradise från It’s Me Fancy (The Hits 1984-1994), 1994
 • Chinese Eyes från Get Your Kicks, 1985. Låten som följde upp megahiten Slice Me Nice, ivf i Sverige – och jag vet inte, är jag ensam om att tycka att Chinese Eyes faktiskt är bättre?

Härnäst kommer den enligt mig bästa av de nya låtarna som föregått albumsläppet.

 • Rockabye Me från Masquerade (Les Marionnettes), 2021

De tre avslutande låtarna kanske egentligen inte hör till Fancys 20 bästa, men i en sån här genomgång av en karriär så måste de vara med…

 • We Can Move a Mountain från Strip Down, 2000 – och Fancys bidrag i den tyska Melodifestivalen samma år. Han slutade fyra, om jag inte minns fel.
 • When Fancy is Crying från D.I.S.C.O, 1999. Hur många artister sjunger om sig själva i tredje person? Och på det här sättet? ”When Fancy’s crying, only clouds can see it. When Fancy’s crying, it feels like dying..” Underbart!
 • Sarmoti från Blue Planet Zikastar, 1995. Den fullständiga titeln innehåller även ”Siegfried And Roy – Master Of The Impossible”, och den här more-than-life-dängan var alltså, så vitt jag förstår, nån sorts ledmotiv till en Siegfried & Roy-show. ”Det här är motsatsen till minimalistiskt, det är maximalistiskt”, som Johan på Zero sa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *