Gott och blandat med covertema – Kiss & Tell, Lena Ph och Mr Walker!

Efter några dagar med lite andra prioriteringar så är det dags att blogga lite igen! Tänkte köra ett litet paket med ett tema – och kvällens tema blir covers. Föredrar annars att leverera originallåtar i första hand, men som sagt – ikväll gör jag ett undantag!

09 - Kiss & Tell - Whatever Makes Our Love GrowKiss & Tell – Whatever makes our love grow
(Stock-Aitken-Waterman)
1990, Virgin Scandinavia
Producerad av Peo Thyrén

Först ut är ett band som figurerat här inne en gång tidigare – med sin första singel Star (läs om den här) – och du som trogen läsare vet att det här är favoriter i min värld! Fredrik Willstrand på sång, backad av Lars McLachlan och Dieter Hallén från Baton Rouge – och i det här fallet alltså med en låt skriven av Stock-Aitken-Waterman och producerad av Peo Thyrén. Kan ju liksom inte bli annat än världsklass, eller hur? ;-) Låten spelades först in 1987 av gamle soulhjälten Edwin Starr i hans 80-talscomeback och Kiss & Tells version tre år senare är mig veterligen den enda ytterligare versionen av den här låten…

 

Lena Philipsson – Helene
(Tony Hendrik – Karin van Haaren – Mary Applegate – Ingela Forsman)
1986, Mariann Grammofon
Producerad av Rutger Gunnarsson och Torgny Söderberg

05 - Lena Philipsson - HeleneHmm…det måste ju erkännas att den här texten är ändrad, bara en stund efter att jag först lade in den…

Fram tills alldeles nyss var jag inte säker på om det här var en cover, men jag utgick ifrån det. Problemet är bara att jag aldrig hade lyckats hitta – eller åtminstone lägga på minnet – något original, eller någon annan inspelning av låten överhuvudtaget. Vi snackar alltså om Vetlandas stolthet som vid det här laget just slagit igenom med en andra plats i den svenska Melodifestivalen och släpper i samma veva sitt debutalbum. På det albumet återfinns alltså den här låten, skriven av ett av Europas hetaste låtskrivarteam vid den tiden – bl a med Bad Boys Blues You’re A Woman på sitt samvete.

Men tack till två trogna läsare som snabbt upplyste mig :) Visst är det så att 20-åriga svenska Lena inte fick den här låten i original, utan den spelades in 1985 av Roxanne – en tjej som nämnda låtskrivarteam skrev flera låtar till, utan att nå några större framgångar…och den gavs senare ut även av just Bad Boys Blue på deras album Love is not a crime från 1987. Men, i vilket fall, Lenas version är riktigt bra – till och med bland det bästa som Lena nånsin spelat in – i min värld alltså :)

Och ja visst, eftersom den troligen inte är så välkänd, här är låten i original – Roxanne med Charlene:

 

09 - Mr Walker - Roll Away The StoneMr Walker – Roll away the stone
(Ian Hunter)
1990, Eagle Records
Producerad av Ulf Westman

Javisst, här är en välbekant låt för dem som kan sin rockhistoria. Mott The Hooples klassiker från 1974 levereras här i en avsevärt mer elektronisk tappning, där det onekligen hörs att bl a Rex Gisslén sitter vid kontrollbordet. Ulf Westman som annars verkar vara någon sorts drivande kraft bakom det här projektet var tidigare medlem i ChooChine (som jag skrev om här…), men vem sångaren Mascot Johansson är, därom tvista de lärde. Den här singeln köpte jag ’ohörd’ för en tid sedan, just för att jag läst mig till att Rex var inblandad, men jag måste att jag gillar den – helt i klass med Alphaville-sångaren Marian Golds version från 1992 :)

2 thoughts on “Gott och blandat med covertema – Kiss & Tell, Lena Ph och Mr Walker!

  1. Sjukt roligt att snubbla över detta. Hade nästan glömt denna inspelning.
    Låter ju bättre än jag kom i håg.
    Mvh Fredrik Willstrand

    1. Hahaha, you are welcome! :D Och det är ju sån här respons som gör det extra roligt att hålla på med detta. Du lär dessutom hitta dig själv på mååånga fler ställen på bloggen ;)

      / Niclas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *