Neopop – bandet med det ultimata namnet, inte minst. Del 1

Så där ja, låt oss köra en sväng i välkända domäner. Vi snackar göteborgsk snällpop, coachad och producerad av Christer Sandelin. Dessutom var ju det här bandet vad man skulle kunna kalla riktigt ”stora” en stund 1990. TV-framträdanden, bejublade konserter och turnéer och en tämligen rejäl hit i ’Talk to me’. Men, som vanligt, där finns ju så mycket mer – och bland annat dök de ju upp i Melodifestivalen några år efter storhetstiden. Det här är första delen av min ’hyllning’ till bandet som tamejhundan hittade det mest passande namnet man kan tänka sig på ett popband, inte sant?

Någon gång i somras nämnde jag Neopop, i samband med att jag skrev om Babes In Arms och deras singel One Claw. Där ingick ju nämligen Mikael Vilkas och Patrick Nordgren, som alltså senare skulle komma att utgöra halva besättningen i Neopop. Babes In Arms-singeln kom redan 1986, men vad som sedan ledde fram till att nämnda herrarslog sig ihop med Stefan Göthborg och Mikael Albertsson tre år senare, det har jag ingen aning om. Vad jag däremot vet är att när debutsingeln Tonight dök upp 1989 så gjorde den inte mycket väsen av sig. Helt obegripligt i min värld, men så är det ju ofta – inte minst på den tiden. Det finns ju dock några intressanta noteringar att göra i samband med den där debutsingeln…

Neopop-Tonight1. Kolla omslagsbilden – här har vi fyra killar som vill se coola ut. Inte minst med tanke på valet av miljö – stålbalkar och rör är ju aldrig fel. Det ser ganska rejält annorlunda ut senare på albumet och senare singlar. Vilken av stilarna var deras ’egen’?

2. Bandet lyckades under sin relativt korta karriär beta av ett förhållandevis stort antal bandloggor. På denna första singel finns naturligtvis den första. F ö skrivs bandnamnet som NEO POP på etiketten…

3. Tonight producerades, i likhet med allt deras material, alltså av Christer Sandelin – vilket tydligen inte var så självklart som det kan låta. Ett tag var det nämligen aktuellt att Anders Glenmark skulle hålla i spakarna och skruva på knapparna. Hur hade Neopop låtit då?

4. Varför i hela världen är inte Tonight med på det självbetitlade albumet som kom året därpå? Samma bolag, samma producent – den hade ju utan tvekan ’platsat’?

Nog snackat, här är Tonight – kanske bandets bästa låt? Först i en ’ren’ CD-version och sedan i ett TV-klipp från programmet ”Top Gear”

Neopop – Tonight
(Göthborg, Albertsson, Nordgren, Vilkas)
1989, WEA/Polar
Producerad av Christer Sandelin

Neopop-ImInHeavenSom sagt, debutsingeln floppade – men, redan med nästa singel började det hända grejer. Neopop var med i TV-programmet ”Bullen” (javisst VAR det bättre förr…) och framförde I’m in heaven, och så var cirkusen igång. Och som ni har förstått vid det här laget så hänger jag gärna upp mig på oväsentligheter som skivomslag och logotyper (kan vara en yrkesskada…) – kolla in den nya ’påklädda’ imagen och den nya loggan på omslaget. Som kuriosa noterar jag också att bandet var lite bittra över att debuten hade floppat – Tonight ligger här på B-sidan, benämnd som ”Original Should-Have-Been-A-Hit-Version” :)

Sedan gick det som på räls – och när man dängde till med Talk to me på singel, hämtad från nämnda debutalbum, så var det som sagt dags för den där stunden av närmast ’boy-band-moment’ för bandet. Det där sista intrycket var dock inget som jag själv hade nån tanke på när det begav sig, utan det har jag förstått utifrån vad ’flickor-som-var-i-rätt-ålder-vid-den-tiden’ har berättat. Pojkband eller inte – Talk to me är och var en grymt effektiv poplåt!

Och eftersom ’alla’ ju har hört de här två låtarna så kommer de här i lite annorlunda versioner – först I’m in heaven i en remix hämtad från CD-maxin och Talk to me i en ”Seven Inch Remix” signerad Emil Hellman. Sedan fyller vi på med ett liveklipp från Liseberg, där det för det första är ovanligt mycket ’live’ och bandet dessutom introduceras som ”något av det tyngsta vi har just nu i Sverige”. Minsann. Såpass. Tyngsta? :)

Neopop – I’m in heaven (Remix)
(Tibell, Nordgren)
1990, WEA/Polar
Producerad av Christer Sandelin

Neopop – Talk to me (Seven Inch Remix)
(Albertsson-Göthborg-Sandelin)
1990, WEA/Polar
Producerad av Christer Sandelin
Remix av Emil Hellman

Neopop – live från Liseberg

11 thoughts on “Neopop – bandet med det ultimata namnet, inte minst. Del 1

 1. Hej där!

  Du verkar ju vara insatt i Göteborgs musikscen från när musiken var som bäst… :-) Jag har därför en fråga till dig som inte handlar om Neopop och jag hoppas att det är OK…

  Jennifer Brown var, innan hon slog igenom som soloartist, med i ett band som jag tror hette Miracle (eller så var det låten som hette så) – vet du var man eventuellt kan få tag på denna musik?

  Stort tack på förhand!

  Mvh,

  Janne

  1. Hej Janne,

   om jag har särskilt bra koll på just Göteborgs musikscen, det tror jag inte. Men jag har en singel med Miracle! Kommer på bloggen. Noterat :)

   1. Det vore ju magiskt! :-) Du HAR ju stenkoll på Göteborgs musikscen när den var som bäst! ;-)

    Mvh,

    Janne

 2. Jepp, det är ju därför jag vill veta! Inte så att det bara är helt random…

 3. Bra skrivet, intressant!
  Bara undrar, den här Tibell nämns inte speciellt förutom vid låtskrivare till I’m In Heaven. Han var ju bandmedlem ett tag. Vad hade han förr roll i bandet?

  1. …frågar någon med nämnda namn i mailadressen…

   Jag vet inte, vet du? ;)

   1. Jepp, det är ju därför jag vill veta! Inte så att det bara är helt random…

   2. Men då får jag kolla efter info på annat håll! Annars bra artikel som sagt :)

  2. Hej! Svante Tibell (min käre pappa) spelade keyboard och var precis som det står här medskrivare till låten I’m in Heaven. Troligen var han med och skrev fler av låtarna men framförallt rockade han synthljuden :)

 4. Jag tror absolut att NeoPop hade floppat grovt med Anders Glenmark vid spakarna. Inget ont om denne Glenmark, men hans trots allt lite stelare stil hade inte alls passat den här musiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *