Euroish Eighties Ultimate Chart #101-105

 

EuroishEighties2Efter lite midsommardvala så kommer listan åter – och nu är vi väldigt nära Topp 100. Väldigt. Och se, bara för att bekräfta att ”Euroish” är så mycket mer än italo så finns här ingen italiensk låt/artist med i den här svängen. Däremot råkar vi på en nordisk, minsann…

 

105. Roxanne – Charlene (#73)

- 105 - Roxanne - CharleneTyskland (1985, Coconut)
M&T: T.Hendrik, K.van Haaren, M.Applegate
Prod: T.Hendrik, K.Hartmann

Den här låten är en favorit i repris för trogna följare av bloggen. I september ifjol skrev jag i ett covertema om Lena Philipssons Helene, en låt som jag visste var skriven av teamet bakom Bad Boys Blue, d v s Tony Hendrik och Karin van Haaren, men jag hade vid det laget inte koll på vem som gjort originalet. Det visade sig ju mest vara ”slarv” från min sida, eftersom den både fanns att finna med just Bad Boys Blue på deras Love is no crime-album, och inte minst i originalversion med österrikiska tonåringen Roxanne. Jag hade helt enkelt inte lagt ihop ett och ett, mycket beroende på att jag trodde att låten hette Helene även i originalversion, men som sagt – så var alltså inte fallet…

Om Roxanne vet jag f ö ingenting, inte mer än att hon vid sidan av de tre solosinglar som släpptes, också utgjorde duon New Romance tillsammans med listbekantingen Julian.

 

104. Kiwi & Tess – Give Your Heart (#72)

- 104 - Kiwi & TessDanmark (1989, Iceberg Records)
M&T: V.Barber
Prod: Fenner, Smith, Tesco

Jag bara måste få utnämna Kiwi & Tess till Danmarks svar på Lili & Sussie, jag bara måste! Och inte är jag väl helt fel ute? :) Kiwi & Tess var, eller snarare är – idag sjunger de tydligen gospel – systrarna Susanne Wiik Kalvåg och Anette Wiik Vesterager. Systrarna headhuntades till det ’internationella projektet’ som skulle bli Kiwi & Tess, efter att tidigare släppte en singel som Tess – Venter på dig/Hvad er kaerlighed?, vilken jag skrev om här och då frågade om någon visste mer. Fattar inte hur jag kunde missa den uppenbara namnkopplingen till Kiwi & Tess, men mycket verkar ju självklart när man väl lyckats luska ut det :)

I vilket fall, Kiwi & Tess gav ut tre singlar, mer eller mindre över hela världen, varav Show your love var den som nådde de största framgångarna. Men min vana trogen, det är inte den jag tycker är bäst, utan det är istället den här. Och tycker du att det här låter Stock-Aitken-Waterman? Well, just den här gången är det verkligen inget konstigt – Give your heart är mixad av PWL-studions Pete Hammond!

Och här är det mycket underhållande ’live-klippet’ från dansk TV. Notera till exempel hur musikerna inte verkar ha den minsta koll på hur respektive instrument trakteras, och att man i förgrunden (?) ställt två körtjejer som nästan är identiska med Kiwi & Tess själva, bara ännu sämre koordinerade…

 

103. Moulin Rouge – Baby I miss you (#71)

- 103 - Moulin Rouge - Baby I Miss YouSlovenien (1989, Expanded Music)
M&T: M.Kosi
Prod: M.Kosi

På plats #121 hittade vi deras Boys don’t cry, ackompanjerad av ett skönt TV-framträdande, något som jag tyvärr inte kan leverera när det gäller deras i mitt tycke bästa låt. Faktum är att singelversionen inte fanns på YouTube tidigare, så nu har jag gjort en god gärning igen :)

Annars så betade jag ju av det mesta i faktaväg förra gången, men jag tycker verkligen att du som gillar det här PWL-inspirerade stuket ska söka vidare efter mer grejer med bandet. De släppte ju ett helt gäng album hemma i dåvarande Jugoslavien, och kan man leva med att eurodisco framförs på ett annat språk än engelska (vilket man naturligtvis kan) så finns där gott om pärlor. Här är ett exempel: Ti in jaz, också från 1989.

 

102. Selena – Shotgun (#70)

- 102 - Selena - ShotgunHolland (1988, EMI)
M&T: Roosink, Verrips
Prod: Roosink, Verrips

Och så ytterligare en artist som vi har mött en gång tidigare, på plats #166 närmare bestämt! Som jag skrev den gången så hade holländska Sabrina Brons (som ju alltså är hennes riktiga namn) en kort, men högklassig karriär i rampljuset runt 1988-89. Där listade jag So far away, och hintade om att hon skulle återkomma med en låt till och att initierade läsare då säkert kunde räkna ut vilken. Det var ju naturligtvis en småelak cliffhanger, för det var ju faktiskt så att hon släppte tre uptempo-singlar i liknande stil, men jag tycker faktiskt att Timebomb, som ju alltså är den som missar min lista, inte är riktigt lika bra som de andra två. Men, den hamnade nära listan ;-)

Men, här är alltså den bästa i hennes triad av popdiscoeurodängor!

 

101. Mozzart – Money (#69)

- 101 - Mozzart - MoneyTyskland (1987, ZYX Records)
M&T: A.Weindorf, S.Lorenz, Tess
Prod: Tess

Och jo då, visst är det så att vi även precis på kanten till topp 100 träffar på en artist som jag redan har berättat det mesta om tidigare :) Paul ”Mozzart” Lander låg på plats #150 med Jasmin China Girl , och där betade jag i en kort text av det lilla jag vet om honom.

Men annars är det ju faktiskt så att han är ganska ointressant i sammanhanget, för visst ÄR det allas vår Fancy som spelar, sjunger och har komponerat detta! Notera alltså att det även i den här kvintetten doldes ett Weindorf-Sabrina-Tess-alster. Det skulle kunna bli en vana ;-)

 

 

 

 

1 thought on “Euroish Eighties Ultimate Chart #101-105

  1. Kiwi & Tess-klippet var ju helt fantastiskt komiskt. Jag har aldrig sett ett TV-framträdande där artisterna har varit så totalt okoordinerade som dom. Framför allt när dom nästan dansar in i varandra på slutet. :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *