Västsvensk new romantic med Strasse, Viva, The Information och Peter Stridh

 

Med den där rubriken skulle man kunna tro att det här ska bli ett matigt och uttömmande inlägg om den västsvenska new romantic-scenen från det tidiga 80-talet, men…ja, jag kommer göra vad jag kan. Jag var ju faktiskt inte riktigt ”med” under det tidiga 80-talet, som jag har nämnt tidigare så var typ 10-årige Shakin’ Stevens-diggande Niclas inte medveten om särskilt mycket annan nutida musik, och dels så var jag några år senare inte intresserad av den här typen av musik, utan höll mig avsevärt mycket mera ”mainstream” med Alphaville, Prince och Madonna. Så med andra ord, det jag har att skriva om det mer perifera tidiga 80-talet är en ren efterkonstruktion – men vad fasen, håll till godo ändå. Det är ju i alla fall så att jag som så många gånger ser till att avsaknaden av några av dessa klipp på YouTube inte längre finns… ;-)

Strasse

strasse_fargJag har ju skrivit om ”efterlevande-projekten” (bl a Attaboy, Great Guns och Bonowa Beat) ett flertal gånger, men faktiskt inte delat något med själva originalgruppen. Så, nu är det ju verkligen dags. Göteborgska Strasse var som bekant ett av den svenska new romantic-scenens flaggskepp, och det brukar ju ofta nämnas att deras debutalbum Följa John bl a producerades av självaste Midge Ure från Ultravox (som ju vid den tiden bör ha varit en av deras största förebilder), t ex på deras andra singel Crash Slowly.  På albumet finns den med i en inte lika ofta hörd svensk version, Långsam Krasch.

Strasse – Crash Slowly
(Ruzz)
1981, RIXI
Producerad av Midge Ure

 

Några av låtarna på det där albumet producerades faktiskt av Magnus Uggla, och Anders Eljas (som bl a jobbat en hel del med Björn & Benny), så man kan ju inte klaga på supporten de fick som debutanter. Här är första singeln Den hotfulla kärleken, som gavs ut av Bert Karlssons ”hippa” underetikett till Mariann, M Records. (Även RIXI, som sedan albumet gavs ut på är f ö en av Berts underetiketter)

Strasse – Den hotfulla kärleken
(Ruzz)
1981, M Records
Producerad av Magnus Uggla & Anders Eljas

Åren gick och enligt vad jag har förstått så började medlemmarna att tröttna och alltmer intressera sig för andra projekt. Den sista singeln i denna första era (Strasse återförenades i mitten av 00-talet, och på deras Bandcampsida kan du förutom nyare grejer även bl a hitta en EP med gamla grejer) blev Hunger hunger, producerad av ”bloggfavoriten” Ulf Wahlberg. Dock var inte bandets ledare Russ Rydén särskilt nöjd med Wahlbergs jobb, enligt det här citatet som jag hittat hos Musikon

”Även denna gång var vi missnöjda med A-sidan. Då spelade vi in en bättre version, Messer Version – som A-sida. RCA ville annat. För mycket festande gjorde att vi helt glömde bort att vi spelat in denna singel. Vi blev mycket överraskade när vi hörde den på radio. Och fel version då förstås.”

Så, av respekt till bandet så slänger jag naturligtvis med även ”deras” A-sida :)

Strasse – Hunger Hunger
(Russ/Nivre)
1984, RCA/Victor
Producerad av Ulf Wahlberg

 

Viva!

Men Strasse var inte ensamma i Göteborg om att köra new wave-grejen. Viva! känns som om de också var ganska ”stora”, men om det kan jag inte säga särskilt mycket. De släppte totalt fyra album under 1982-87, först två svenska och sedan två engelska, samt några singlar från de två första. Här är den sista av dem.

Viva! – Jag hör dom viska
(Zachrisson-Viva)
1983, Stranded Rekords – REK 041
Produced by Mikael Fölsch

Peter Stridh

Peter Stridh gjorde några spelningar med Viva! i starten och skrev och sjöng deras debutsingel Delfiner 1981, innan det sedan blev Ulf Zackrisson som tog över mikrofonen. Peter gick vidare att på egen hand släppa ett album, La Luna 1983, samt några singlar. Här är den sista som i alla fall jag kan spåra.

Peter Stridh – Déja Vù
(Peter Stridh)
1985, Multi Media Records

 

The Information

Och så till sist då. Anledningen till att jag inte skrev ”Göteborgsk” i rubriken, utan ”västsvensk”. Från min grannkommun vid den tiden, Skövde, kom The Information. Jag hade ärligt talat aldrig hört talas om dem förrän alldeles nyligen, då jag köpte albumet När ljuset bryter igenom från 1984 i blindo, enbart baserat på en lapp där det stod att de lät som Lustans Lakejer. Och ja, i viss mån kan man väl säga att de gör det. Lite för gitarrbaserat för att jag ska älska det hela, men den här låten är lite synthigare och riktigt bra. Albumet spelades in i Belfast sommaren -83, och att det fanns ett band från Skövde som gjorde det hade jag tyckt varit ascoolt, om jag hade vetat om det då… :)

The Information – Ögonblick
(The Information)
1984, Stranded Rekords
Producerad av Andy Kidd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *