Hårfagert covertema – med Glen Spove, Haakon Pedersen, Gigi Hamilton…och Uffe Persson

 

Javisst, nu kööör vi! Som det ju så populärt uttrycks på lördagarna i SVT i dessa tider. Än en gång tillbaka till ”kärnan”, här är ett gäng svenska grejer som varken låg på listorna eller är särskilt ihågkomna idag – och alla är de covers. Originallåtarna är avsevärt mycket mer kända och ja…enligt de flesta även bättre. En parallell röd tråd idag är som sagt ”hår” – det är minst sagt gott om det på de tre första omslagen. På det fjärde så är det inte lika mycket, men ack så välkammat :)

 

Glen Spove – Too Hot / Please Don’t Go

Vi börjar med en ständigt återkommande gäst på bloggen, men nu börjar det tryta på låtar och singlar att lägga upp. Undrar om detta faktiskt inte är de sista, från 80-talet vill säga… Allas vår Glen bestämde sig, som nämnts tidigare, för att släppa två stycken lite ’softare’ singlar efter de i mitt tycke grymma Gisslén/Brunzell-proddade singlarna Macho och Blue Islands. Det var dels Billy Ocean/Air Supply-covern American Hearts, och så var det den här – med två Kool & The Gang-låtar. Too Hot dök enligt vad jag läst mig till först upp som B-sida på klassikern Ladies Night, och när det gäller Please Don’t Go så kan vi ju idag konstatera att herr Spove inte var den ende som tolkat den. Billy Bolero, vid den tiden aktuell med jazz-pop-gruppen Zzaj, producerade.

Glen Spove – Too Hot
(George M. Brown)
1987, Virgin Scandinavia
Producerad by Billy Bolero

Glen Spove – Please Don’t Go
(Casey-Finch)
1987, Virgin Scandinavia
Producerad by Billy Bolero

 

Gigi Hamilton – My Coo Ca Choo

Dags för den tveklöst bästa i dagens coversvep. Gigi Hamilton lär ju förhoppningsvis inte kräva någon närmare presentation för någon som är inne läser på den här bloggen. Under den korta tid som passerade efter att Freestyle gick i graven och det hela reinkarnerades i den decimerade, men ack så mycket trevligare, upplagan Style, så hann alltså Gigi med att släppa en singel i eget namn. Men visst, det är väl egentligen bara som det ser ut på etiketten – herrar Sandelin & Ekman står för musicerandet även här. Men dessutom kan vi också bocka för bloggens favoritproducent Ulf Wahlberg i sin ’vanliga’ position och inga mindre än The Boppers på kör. Att de är med är dock ingen högoddsare med tanke på stilen och ursprunget för låten ifråga – My Coo Ca Choo var ju en stor hit för glamrockaren Alvin Stardust 1973, i ett än mer rockabillydoftande format.

PS. Du har väl förresten inte missat att denna, i min värld, smått ikoniska popprinsessa har gjort comeback nu i vinter? Kolla bl a in singeln Kom in i mitt liv, skriven av Paul och Marie Rein!

Gigi Hamilton – My Coo Ca Choo
(Peter Shelley)
1983, Tandan Records
Producerad av Ulf Wahlberg

 

Haakon Pedersen – Jag vet vad du behöver

Ok, häng på! Låt oss kasta oss ut i schlager- och dansbandsdjungeln. För det är ju tveklöst där han hörde hemma, norrmannen med smilgroparna. För visst minns vi honom från Melodifestivalerna 1988 och 1989, först med Bang – en explosion, och sedan med Mozart-”lånet” Nattens drottning. Där, under det där året så var han Lasse Holms nya guldgosse och tanken var att han skulle bli något stort i som sagt schlager- och dansbandssvängen. Så blev det väl inte riktigt, och i modern tid har han bl a arbetat som musiklärare i Karlstad. Men, 1989 släpptes ett album där den gode Haakon bl a tolkade Elton Johns I’m Still Standing och den här, Climie Fishers ’evergreen’ från 1987…

Haakon Pedersen – Jag vet vad du behöver
(Climie-Fischer-Morgan-’Pling’ Forsman)
1989, Big Bag Records
Producerad av Lasse Holm

 

Uffe Persson – In The Summertime

På tal om Lasse Holms guldgossar, här är en till! Och ännu en som vi självklart minns från Melodifestivalen. Året var 1988 när Uffe Persson dök upp från ingenstans med en smått oefterhärmelig koreografi till låten Nästa weekend. Den får väl idag anses vara en kultklassiker, i alla fall i mina kretsar, men jag påpekar ofta och gärna att det album han släppte i regi av Lasse Holm också är riktigt bra. Hans cover på Gary Puckett & The Union Gaps Young Girl blev en mindre hit, och senare gick väl även hans och Sofia Källgrens version av Phantom Of The Opera ganska bra, men det fanns som sagt fler pärlor på det där albumet. Inte minst titelspåret Heart to Heart, som när det släpptes på singel hade den här versionen av en klassiker på B-sidan…

Uffe Persson – In The Summertime
(R.Dorset)
1988, Big Bag – BBR 017
Produced by Lasse Holm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *