Gott och blandat med covertema – Niclas Wahlgren, Peter Jöback, Pete Guzz och Noice!

 

Japp, dags för vad man än en gång skulle kunna kalla för en ’favorit i repris’, om det nu inte hade varit helt andra låtar än tidigare när det vankats covertema. Har du koll på de inläggen? Här är ett från sept-13 och här är ett från maj-14. Men nu är det alltså dags igen, håll till godo!

- - - covers - Peter Jöback - Let's kiss (Like angels do)Peter Jöback – We Don’t Talk Anymore
(Alan Tarney)
1990, DoReMe Records
Producerad av Peter Ljung, Mikael Wendt

Först ut är alltså en av våra allra största stjärnor idag. Men det fanns en tid före denna, en tid då endast bilden av en studsande 19-årig debutant i Melodifestivalen 1990 fanns på svenskarnas näthinnor. Som uppföljare till festivallåten En sensation släpptes senare samma år singeln Let’s Kiss (Like Angels Do), en låt som jag f ö inte vet om den också är en cover. Den är skriven av två amerikaner, men verkar inte finnas inspelad av andra förrän efter Jöback. Well well, på B-sidan av den singeln återfinns i alla fall den här ganska originaltrogna versionen av Cliff Richards dänga från 1978.

 

- - - covers - Niclas Wahlgren - ÄngelNiclas Wahlgren – Ängel
(Sterry, Zatorski – Ekman)
1984, Getti Records
Producerad av Sandelin-Ekman

Vi fortsätter med en herre som idag kanske inte är en lika stor stjärna som föregående, men men alla vet vem han är! Men det är nog bara vi som var med när det begav sig som ser honom mer som artist än som ’företeelse’ i skvallerpressen. För min del tycker jag han var jäkligt bra på de plattor han släppte där i början/mitten av 80-talet, även om det ju till stor del berodde på att han omgav sig med vad som i min värld var gräddan av svenska låtskrivare och producenter. Just här har vi hamnat på album #2, kort och gott uppkallat efter honom själv, späckat med alster från bl a teamen Thyrén-Lövbom och Sandelin-Ekman, och så den här! Real Life’s Send Me An Angel är en av mina personliga favoriter från det gyllene decenniet, och även här har vi en förhållandevis originaltrogen version, med svensk text av Tommy Ekman.

- - - covers - Pete Guzz - Sugar SugarPete Guzz – Sugar, Sugar
(J.Barry, A.Kim)
1990, V.I.P Records & Tapes
Producerad av Pete Guzz & Ulf Wahlberg

Va? Vem? Jo, men du minns väl Guzz? I maj 2014 skrev jag ett inlägg och placerade honom då i tre olika sammanhang, som medlem i Just for Fun på 80-talet, i Plastico på 90-talet och däremellan som soloartist. Plastico’s Communicate var ju en dansgolvshit åtminstone på andra håll i världen (Japan…) och hans låt Syster har jag någon sorts svåroöverträffad hatkärlek till. Som uppföljare till den släpptes den här covern på Sugar Sugar, en klassiker från 1969 som först gavs ut av fejkbandet The Archies, som uppfanns när världens första pojkband (?) The Monkees tackade nej till den. Se där, måhända är historien kring själva låten mer intressant än vad denna ganska tacky inspelning av den är. Bonuspoäng är det ju dock naturligtvis för att både Ulf Wahlberg och Rex Gisslén är inblandade, även om det hela förmodligen hade tjänat på att de hade fått göra mer där i studion :)

 

- - - covers - Noice - Det Ljuva LivetNoice – Bang en boomerang
(Ulveaus, Andersson, Andersson)
1981, Sonet
Producerad av Noice m fl

Även här fanns Ulf Wahlberg med i studion, och det gjorde i allra högsta grad även tidigare nämnde Peo Thyrén, tillsammans med bandkollegorna Hasse, Fredrik och Freddie. Och över alltsammans svävade Björn & Bennys ande. Vackert, eller hur? Vad ska man säga? En inte helt väntad cover det här, även om det säkert finns en story om varför man valde att spela in den. I Noice-diskografin är vi här framme vid album #3, Det ljuva livet, och nånstans här börjar väl populariteten dala? Kanske det är en faktor? Inte vet jag, vid den här tiden var jag inte riktigt med i popsvängen…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *