1. Carola – Radiate

(R.Gibb, M.Gibb) 1986, Polydor

Ni kan storyn. Efter att hon bokstavligt varit överallt under 1983-1984 så började intresset för hennes ”klämkäcka” Mariann-producerade schlagerpop att falna. Något måste göras, och helt plötsligt är hon i Florida och spelar in hos Maurice Gibb, en av de legendariska Bee Gees-bröderna. Hela triaden var dock inblandad i låtskriveriet och skivan ”Runaway” innehåller många riktigt riktigt fina poppärlor. ”Radiate” är öppningssspåret.


2. Bogart & Co – I Only Wanna See L.A

(E.Mäkelä) 1986, Lighthouse

Carola åkte till Miami, men finska Bogart & Co de ”ville bara se L.A” :) Åbo-bandet samarbetade en hel del med svenske Ulf Wahlberg, men just den här låten (från albumet ”Only Lonely”) är producerad av engelsmännen Dave Hewson och Simon Humphrey (som senare bl a jobbade med Bros). Läs mer om bandet här på bloggen.


3. Niclas Wahlgren – Ängel

(D.Sterry, R.Zatorski, T.Ekman) 1984, Getti Records

Året är 1984. Niclas är ”Kim” med hela svenska folket (eller ivf de som mindes filmen ”G – som i gemenskap” från året innan). Men, inte minst kanske, han hade ju dessutom en popkarriär och till det självbetitlade andra albumet skrev Tommy Ekman en svensk text på Real Life’s ”Send Me An Angel” till honom. Kuriosa är ju att Cotton Clubs svenska version av samma låt året efter, har en annan text, signerad Hasse Olsson.


4. Teddy Watch – Det känns så bra

(B. Uhr) 1982, Epic

Teddy Watch. Björn Uhr. Fattar ni? Han var gitarrist i Attack och är alltså en av männen bakom ”Ooa hela natten”. ”Lite vid sidan av” så skrev, sjöng och spelade han allt på den här inspelningen, men av det blev det sedan intet. Läs mer här på bloggen.


5. Occasion – Heart Without Pity

(Hansson, Nilsson, Geli) 1986, SRS/Alpha Rec

Så många gånger jag förundrats över hur vissa låtar bara passerar obemärkt förbi och förblir okända. Jag resonerar om det i inlägget nedan, just angående den här releasen. A-sidan på singeln hette ”Naked”, och vi hör Freddie Hansson och Fredrik von Gerber (Noice), Leif Paulsén (Secret Service) och inte minst Tommy Nilsson (som snart skulle outas som sångare i Easy Action). Läs mer här på bloggen.


6. Arena – Chambers of Echo

(Halvars) 1986, Monopol

Ännu ett ”en-singels-projekt”. Har ingen aning om det var tänkt att bli mer, men nånstans vill man väl tro att det alltid är tanken? David Halvars hade ett förflutet i punkbandet Bitch Boys, medan Håkan Björklund verkade höra hemma mer i syntpopfåran – resultatet blev singeln ”Human Race” där vi hittar den här på B-sidan.


7. Eileen – Must Be Dreaming

(?) 1986, Joy Vision Records

En av de kanske allra mest åtråvärda svenska singlarna från den här perioden. I skrivande stund finns ett ex till salu på Discogs, för strax under 2000:-. Det finns flera anledningar till det, men utöver att låten är riktigt bra, så är väl också mystiken en bidragande orsak. Ingen annan info utöver producenten ”Tex Ragulin” finns att tillgå, samme producent som också låg bakom det andra släppet på bolaget Joy Vision Records. Det var en singel med bandet Major Tom, vilket får folk att misstänka att det finns en koppling…


8. Sound of Music – Peek-a-Boo

(Sound of Music) 1986, Alpha Records

Inte alls lika exklusiv, men icke sämre för det. Eller jo, CD-versionen av Sound of Musics debutalbum är också en lukrativ affär för den som vill och kan sälja ett ex :) Som sagt, det är därifrån denna lilla pärla är hämtad, producerad av Peter Grönvall och Svante Persson (Visitors).

 


9. Style – Heaven No 7

(Sandelin, Ekman, Bard) 1986, Alpha Records

Samma bolag, och kanske en ännu mindre exklusiv låt, även om inte heller den här CD:n är jättebillig :) Titelspåret och sista singeln från Styles tredje album, det där albumet som skulle matcha framgångarna med ”Dover-Calais”. Bra skit helt enkelt.

 

 


10. Duo – Charmören

(Eklund) 1987, Design Records

Det verkar som att vi kan tacka en viss Bertil Eklund för detta. Han har skrivit låten och sjunger. Den andre killen på omslaget är troligen Leif Johansson. A-sidan på singeln heter ”2:a november”. Det är allt jag vet om detta…

 

 


11. Bonowa Beat – Highway of Love

(Rydén) 1989, Sonet

Russ Rydén var (och är) mannen bakom Strasse. 1985 släppte han en solosingel under eget namn, 1987 en som Great Guns och 1989 ännu en, den här gången som Bonowa Beat. Inte någon av gångerna verkar särskilt många har brytt sig, vilket är helt obegripligt. Så det så. A-sidan på den här singeln heter ”Midnight Angel”. Läs mer här på bloggen.


12. Victoria B – Sluta börja om

(Benckert) 1988, EMI

Vem? Kanske Vicki Benckert låter mer bekant? Schlagerklassikern ”Livet är som ett träd”? Jag har skivor med många olika varianter av hennes namn, men här (just efter French Revolution) var det alltså Victoria B och denna småfyndiga titel som gällde :)

 


13. Thomas Poppe – Father

(Poppe) 1988, BOZZ/Electra

En låt och singel om vilken jag knappast brytt mig om jag inte ”behövt” den till samlingen. BOS 1024, helt enkelt. Men, det är såklart kul med popkulturkuriosa, och detta är ju revykungen Nils Poppes son, som sjunger om… ”far”. Dessutom är låten proddad av Ulf Wahlberg, och i kören hittar vi de välbekanta systrarna Schultz. Läs mer här på bloggen.


14. Söner – Längtans arméer

(Sundström, Westin) 1989, WEA

”Alla” känner till Bo Kaspers Orkester, men avsevärt färre minns Bo Sundströms första konstellation. Tillsammans med Erik Westin var han Söner. De släppte två singlar, som jag minns att jag inte tyckte om alls när det begav sig. Men, jag har mognat, och så även ”Längtans arméer”, proddad av Anders Glenmark.


15. Alex’s Pro – Make it Easy

(Alex) 1984, Wale

Rolf Alex är ett namn som ganska ofta dyker upp i credit-texterna, t ex som producent på några av Baltimoore-plattorna, men i första hand var han studiotrummis på massor av svenska plattor under 70- och 80-talen. Dessutom släppte han några grejer i eget namn, här får han hjälp med sången av danska Søs Fenger och Tamra Rosanes.


16. Thérèse Bergman – I mina drömmar

(Bergman) 1989, Eagle Records

Vem? Vad? Inte vet jag. Inte en aning.

 

 

 

 


17. Isabel and Desire – Feel the Heat

(Fjellström) 1988, Lollipop

Två singlar är hela diskografin även för Isabel and Desire, om vilka jag vet nada, men hoppas på att snart få veta mer. Låt mig återkomma :) Bakom den här låten låg i alla fall herrarna Lars Fjellström och Anders Thorslund som, i alla fall mina kretsar, är mest kända för att ha lanserat Anders syster, Annie Anner.


18. Silver – Leka med dej

(Lövbom) 1982, Bastun

Kjell Lövbom är ju en av de mest frekvent återkommande här på Beatbox.se, då oftast som låtskrivare och producent tillsammans med Per-Olov Thyren ;) Men såväl innan som under deras gemensamma storhetstid återfanns de ju som bekant i många olika sammanhang på varsitt håll. Det här är ett exempel. Silver släppte en singel (det här är B-sidan) och bestod av herr Lövbom tillsammans med Ingvar Larsson, senare medlem i svenska Camouflage (alltså de som senare fick byta namn till Tapirerna p g a påtryckningar från Tyskland)


19. Mikael Rickfors – Heart of Darkness

(Rickfors, Huss) 1985, KGR Records

Minsann, hör du gitarren? Japp, Kjell Lövbom igen ;) Men, i första hand är det såklart en av Sveriges första internationella popstjärnor vi hör. 1972 blev han ju sångare i brittiska The Hollies, men det var först i slutet av 70-talet som han blev ett känt namn hemma i Sverige. 1985 släppte han grymma albumet ”Hearthunters”, där man bl a hör den här låten allra sist.


20. Freda – En människa

(Svenningsson) 1984, Cantio

Andra singeln från vad som skulle komma att bli ett av landets största band. Den här skrev Uno Svenningsson i pojkrummet där hemma i Gnosjö, och långt senare kunde vi också höra den som en duett mellan Uno och Lisa Nilsson. Men, det är alltså så här den lät från första början…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *