Smått & gott med bl a E-Type, Anna Book och en bortglömd Gessle-låt

Inspirerad av Top Gear-haussen och allt runtomkring, så tog jag igår tag i jättemappen med låtar som jag tänkt att jag nån gång ska lägga upp på YouTube och då även nämna här. So, here we go! Fyra nya klipp blev det…

E-Type + Stakka B – The Dream (1992)

Jag har tidigare lyft fram några av dessa båda herrars samarbeten, Obey och We Got The Atmosphere, vilka också är de två bästa av de totalt fyra låtar de släppte tillsammans under 1991-1992, innan de bestämde sig för att satsa på karriärer under eget namn. The Dream är den sista av dessa fyra och släpptes aldrig på singel, utan återfinns så vitt jag vet bara på två samlingsalbum – vilka båda faktiskt finns i min anspråkslösa lilla samling :)

Rococo – Kysser dina läppar röda (1988)

Ingen har väl kunnat undgå att notera min ’hangup’ vid Bert Karlssons kortlivade lilla pop-projekt, kallat Eurozont. En radda riktigt grymma releaser hanns det med, och bara början är närmast legendarisk; EZS001 / Trixie – If You Walk Away, EZS002 / Uffe Söderberg – Fallen ängel. Sedan kom EZS003. Det är den här. Inte riktigt på samma nivå som de två första, får erkännas, men den är trots allt producerad av herrarna bakom Trixie (Anders Eliasson och Micke Ellgren) – och, den är minsann skriven av ingen mindre än Per Gessle!

Det är väl troligen ganska bekant att herr Gessle under mitten av 80-talet, så att säga mellan Gyllene Tider och Roxette, drygade ut kassan genom att skriva låtar åt alla håll och kanter. Ett gäng av dem hamnade hos nämnde Bert i Skara (Kärleken är evig, inte minst), och bara bland Eurozont-releaserna hittar vi flera Gessle-pennade låtar som inte dykt upp någon annanstans (T ex Trixie – From Head To Toe, Cajsa Bergström – Följa en stjärna).

Rococo verkar vara synonymt med Maria och Benny Eriksson, där Maria också kreddas för att ha omarbetat den svenska texten. Hmm, innebär det att låten finns på engelska? Hallå, Gessle-experter!?

Anna Book – Yes, I’m Burning (1994)

Ännu en låt som jag inte delar för att jag främst tycker att den är bra. Överhuvudtaget. Men, kuriosavärdet utmanövrerar ibland kvalitetskravet ;)  Och på tal om Bert Karlsson då, 1994 arrangerade han ju tillsammans med TV3 en ’alternativ’ Melodifestival. Inte med samma utgångspunkt som de gjorde 1975, även om det också den här gången handlade om att protestera mot det aktuella årets ’officiella’ Melodifestival. 1994 hävdades att bidragen höll ovanligt låg nivå och Bert ville minsann visa vilken hög nivå det var på hans låtar som ”borde” varit med. Frågan är i vilken grad han lyckades.

Ett av de mer ”legendariska” bidragen från TV3-varianten är Anna Books Casanova, där hon gästades av Chris Lindh (aka Bobby Summer och senare sångare i Barbados). Efter det troligtvis förvånande svala mottagandet släpptes aldrig singeln officiellt, men på promo-CD:n finns låten med i en engelsk, något remixad, version – och man kan ju lugnt påstå att den tjänar på att man inte hör den svenska texten…

Foreman – Vackra kvinna (1990)

Låt oss avsluta med något som jag inte vet ett dyft om, trots att det faktiskt låg ett promotion-medskick i min begagnade singel som jag köpte för några år sen. Jag plockar lite från presstexten nedan, men något som bör tilläggas är att den här låten aldrig skulle sett dagens ljus utan framgångarna för Orup och Anders Glenmark vid den här tiden. Alltså, hur mycket Glenmark kan man låta? Eller vänta, läs nedan – ÄR det Glenmark? ;)

”Vi har glädjen att få presentera en singel med FOREMAN, som är en skåning med ett gediget musikaliskt straffregister. Mr FOREMAN har figurerat åtskilliga gånger  som skivproducent och backup-sångare till andra artister. Som musiker har han turnerat i USA, Canada och olika europeiska länder…  …Vackra kvinna är typisk svensk gladpop, med glimten i ögat…”

2 thoughts on “Smått & gott med bl a E-Type, Anna Book och en bortglömd Gessle-låt

  1. Kysser dina röda läppar med Rococo finns inspelad och utgiven som demo med Roxette men då med titeln One is such a lonely number

    1. Ah, tack! Den känner jag ju till, men jag orkade helt enkelt inte leta runt efter var låten skulle kunna ha dykt upp i Gessles digra katalog :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *